Překvapivá historie legendární pistole Browning: vynalezena při pokusu o sebevraždu, proslavena při pokusu o vraždu

rubrika: historické články / válka, zbraně a vojenství, původně vyšlo: Lidové noviny - 1927, autor RC
Název „browning“ znají i lidé, kterým jinak zbraně nic neříkají. Jak ale kdysi John Moses Browning svou slavnou pistoli vynalezl a díky jaké události se z této zajímavé pistole stal komerční hit? To vše vám prozradí historický článek z roku 1927.
Následující text pochází z roku 1927

Jak byl vynalezen browning.

Nedávno zemřel vynálezce a mnohonásobný milionář, který dal své jméno opakovacím zbraním, systému, po něm zvanému browning.

I. M. Browning byl v mládí chudý kreslič v jakési továrně. Svůj volný čas věnoval nejrůznějším praktickým i méně praktickým vynálezům, kterých od něho nikdo nekupoval, takže jeho vynalézavost místo, aby mu ulehčovala život, přiváděla ho velmi často do těžkých finančních nesnází.

Ještě hůře se mu vedlo, když se oženil, protože osud zůstával k němu stejně nemilosrdným a rodina často neměla ani na chleba. Konečně žena s dětmi od něho odešla a Browning, dohnán k zoufalství, koupil si pětiranovou bubínkovou pistoli a jel za město se zastřelit.

Cestou hrál si s pistolí v kapse a tu přišel na nápad, jak by bylo lze neohrabanou a těžkou bubínkovou pistoli zdokonaliti a učiniti automatickou. I. M. Browning vynalezl svůj — browning a myšlenky na sebevraždu zatím pustil z hlavy.

Avšak ani nový vynález dlouho nebyl jinak produktivní. Teprve, když v Paříži v divadle jakási herečka střelila browningem na svou sokyni, začalo se mluviti o vynálezu a o vynálezci a z Browninga se stal továrník a mnohonásobný milionář.


Poznámka Bejvávalo.cz
Pokud vás zajímají technické detaily pistole Browning 7.65, tak vám je přiblíží jiný článek z našeho serveru, který pochází z roku 1901.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1927, autor RC


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
28. března 2024


Diskuze k článku „Překvapivá historie legendární pistole Browning: vynalezena při pokusu o sebevraždu, proslavena při pokusu o vraždu“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.