Hlavní obsah

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Neúspěšný kandidát z prvního kola slovenských prezidentských voleb Štefan Harabin, který skončil třetí a do druhého kola nepostoupil, měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole volili národního kandidáta. Harabin měl prohlásit, že Peter Pellegrini se přihlásil k jeho programu, který požaduje, aby Slovensko nebylo zataženo do války na Ukrajině.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Štefan Harabin

Článek

Tvrdí to Harabinův šéf volebního týmu Miroslav Jureňa, který zveřejnil výzvu na webu měsíčníku Extra plus.

„Ve druhém kole prezidentských voleb 6. dubna 2024 pojďme volit! Začala informační válka, nevěřte hoaxům, kterých je plný internet.“

„Věříme, že i díky všem hlasům národních a vlasteneckých voličů zvítězí zájem Slovenska a jeho lidí, nikoliv zájmy amerického nebo bruselského diktátu a sorosovských nevládních organizací. Vítězem musí být Slovensko!“

Harabin: Je to podvod

Harabin po několika hodinách popřel, že by tímto podpořil Pellegriniho. „Je to podvod, nějaká Jureňova partyzánština,“ reagoval Harabin pro web Aktuality.sk.

„Tohle není moje vyjádření. Zakázal jsme celému týmu a nedal jsem pověření nikomu, aby dával vyjádření mým jménem,“ dodal Harabin.

Harabin po oznámení výsledků prvního kola prezidentských voleb řekl, že nebude doporučovat svým voličům, koho mají volit v kole druhém, protože jeho voliči jsou dostatečně inteligentní a vědí, koho mají volit.

Komunistický soudce a prokremelský dezinformátor. Kdo je kandidát na prezidenta Harabin

Volby

Harabin po prvním kole zdůraznil, že na Slovensku je velmi silná objednávka na národního prezidenta, Slovensko nesmí být vtaženo do války na Ukrajině, nikdy nepošle slovenské vojáky na Ukrajinu a bude prosazovat mírové řešení konfliktu na Ukrajině.

„Jsou to moje principy, které se dají srovnat s tím, ke kterým částem programu se přihlásil pan Pellegrini,“ dodal Harabin.

Bývalý předseda Nejvyššího soudu Slovenské republiky Harabin přitom před prvním kolem prezidentských voleb zpochybňoval Pellegriniho kandidaturu a kritizoval, že se o post hlavy státu uchází jako předseda parlamentu. Označil to za protiústavní.

Podle průzkumu agentury AKO zvažovalo 68 % Harabinových voličů, že ve druhém kole podpoří Pellegriniho. Po jeho výzvě to může být ještě víc. Harabin získal v prvním kole prezidentských voleb necelých 12 % hlasů, když mu dalo svůj hlas téměř 265 tisíc lidí.

Sobotní první kolo prezidentských voleb vyhrál Korčok (42,5 %) před Pellegrinim (37 %).

Nepojedu do Česka k těm podporovatelům fašistů, zaútočil slovenský prezidentský kandidát

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám