Denník N

Onkologička Mriňáková: Rakovina prsníka je u mladých žien čoraz častejšia, môže za to aj spôsob života

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Operácia nádoru prsníka v špecializovanom centre môže pacientke pomôcť viac ako drahé lieky. „Tím lekárov v centre o desiatky percent zvyšuje pravdepodobnosť, že pacientka prežije a že bude žiť viac rokov,“ hovorí klinická onkologička Bela Mriňáková z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bela Mriňáková 18 rokov pracuje ako klinická onkologička v Onkologickom ústave sv. Alžbety v Bratislave. Venuje sa najmä rakovine prsníka.

V rozhovore opisuje, že kým v zahraničí od nálezu po operáciu prejdú zhruba dva týždne, čo je optimálny čas, na Slovensku sú to niekedy dva či tri mesiace.

Pacienti si podľa nej musia vyberať, či chcú čakať neprimerane dlho v špecializovanom centre alebo ísť skôr niekam, kde ich bude operovať menej skúsený tím.

V rozhovore hovorí:

  • že sa rakovina stane chronickým ochorením;
  • aká je dostupnosť, ale aj úspešnosť drahých moderných liekov;
  • ako na Slovensku prichádza k rozhodnutiu ukončiť liečbu neskôr ako v zahraničí;
  • ale aj o tom, akú veľkú byrokraciu vyžadujú poisťovne pri onkologických liekoch.

Aké sú na Slovensku možnosti liečby rakoviny prsníka, ak to porovnáme s Českom či Rakúskom?

Rakovina prsníka je najčastejší ženský nádor. Jedna z ôsmich žien dostane počas života rakovinu prsníka. Chvalabohu, len jedna z viac ako 40 zomiera. U nás sú štatistiky horšie ako inde v Európe.

Prečo?

Jedným z dôvodov je nízka účasť na skríningu. Aj pre to zachytávame rakovinu neskôr ako v iných krajinách. A to veľmi úzko súvisí s tým, či pacientka prežije a či sa môže vyliečiť. Ďalší faktor je cesta pacienta, ktorú na Slovensku nemáme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie