Hlavní obsah

„Vítek jako dřív“. Nová kampaň nás nakopla a funguje, raduje se STAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová kampaň nás nakopla, vlila nám novou energii a Vítek má drive jako dřív, radují se v hnutí STAN z kampaně postavené na jejich předsedovi Vítu Rakušanovi. Radost mají podloženou průzkumy. Šňůru debat Bez cenzury proto chtějí udržet až do sněmovních voleb a byli by rádi, kdyby se od nich ostatní koaliční partneři inspirovali a také vyrazili mezi lidi.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Série debat Bez cenzury s předsedou STAN Vítem Rakušanem

Článek

„S kampaní jsme dostali novou energii, i v poslaneckém klubu je lepší nálada. Jsme rádi, že můžeme více zviditelňovat náš program. Pořád jsme se snažili jet koaliční linku ve smyslu, že jsme veřejně neprezentovali naše názory a snažili jsme se držet koaliční dohody. Ale teď, když se i ostatní koaliční partneři začali vymezovat vůči určitým věcem, tak jsme i my rádi, že si k tomu můžeme říkat náš postoj,“ popsala Novinkám poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).

„A jsou pozitivní reakce i na to, že někdo konečně mluví i s lidmi, kteří úplně nejsou naklonění vládní politice, a nebojí se mezi ně jet,“ dodala.

Podobně mluví i další poslanci. „Rozhodně nás to nakoplo. Atmosféra v hnutí je teď velmi dobrá. Děláme to, co máme dělat - vysvětlujeme, co děláme, jak to děláme a proč to děláme A to je za mě správně,“ uvedl například Ondřej Lochman.

Rakušan v Havířově předal žezlo Nerudové a Farskému, na turné budou jezdit místo něj

Domácí

„Zmiňovaná kampaň a s tím spojená vetší podpora u lidí nás opravdu nakopává. STAN má velký potenciál, jen jsme se někdy vezli na negativní vlně kvůli chybám jednotlivců nebo špatné komunikaci navenek,“ přidal se i poslanec Josef Flek.

Rakušan debatuje v Mostě.Video: Karel Otcovský, Novinky

S nimi souhlasí i první místopředseda STAN Lukáš Vlček. „Za poslední dva měsíce jsem objel všechny naše kraje a musím přiznat, že lidem se to líbí. Že opravdu potřebovali určitou vzpruhu, takže mám pozitivní reakce. Cítím to tak také a těší mě, že máme i takovou zpětnou vazbu,“ řekl Novinkám.

Pivoňka Vaňková zároveň přiznala, že pozitivní reakce mají i od členské základny v regionech na předsedu a ministra vnitra Víta Rakušana. „Že i Vítek vypadá, že má novou energii a chuť věci měnit, že je to Vítek jako dřív. Jako tomu bylo třeba v debatách před sněmovními volbami - byl plný elánu a energie. Pak se povinnostmi na ministerstvu vnitra zahltil agendou a teď jako by ožil,“ líčila redakci.

Preference rostou

Starostové změnili značku v lednu, upravili barvu strany i logo a od té doby také Rakušan pořádá debaty Bez cenzury. Jezdí s nimi do míst, „odkud Starostové a vláda neslyší zrovna velkou chválu“. Byl například v Havířově, Sokolově nebo v Mostě a od místních lidí si vyslechl i hlasitou kritiku.

Poslední průzkumy naznačují, že u voličů to funguje. V polovině března průzkum Medianu ke sněmovním volbám přisoudil STAN 9 procent, poslední model Ipsosu pro červnové eurovolby ukázal hnutí 13,4 procenta. V těch by dokonce STAN skončil na třetím místě za hnutím ANO a koalicí Spolu.

Foto: Novinky

Volební model podle agentury Median

Poslanci se shodují, že formou debat s občany, které se vysílají živě na sociálních sítích, se Starostové „vrátili ke kořenům“. „Kampaní se prostě jen vracíme k tomu, co nám jde nejlíp. Bavit se s lidmi, bezprostředně, bez předsudků, napřímo,“ komentoval poslanec a bývalý ministr školství Petr Gazdík. „Politici nemůžou zamrznout ve Sněmovně, jinak zakrní,“ dodal poslanec Martin Hájek.

Rakušanova kampaň otřásá koalicí

Domácí

Zároveň je v hnutí cítit radost ze stoupajících preferencí. „Jestli se nám kampaň povedla, nakonec rozhodnou voliči, i když registruji výsledky výzkumu veřejného mínění a beru je jako indikátor, že je to správná cesta,“ přiznala Novinkám místopředsedkyně Sněmovny za STAN Věra Kovářová.

„Je to běh na delší trať, ne o tom, jestli se nám najednou za měsíc nebo za dva změní průzkumy. Ale je důležité, abychom měli stoupající trend, což se děje,“ přidal se Lochman. Ten by byl rád, kdyby se STAN vrátil v průzkumech na deset až dvanáct procent. „Máme pocit, že jsme zase víc vidět a že dostáváme i v médiích větší prostor,“ dodala Pivoňka Vaňková.

Až do sněmovních voleb

Podle prvního místopředsedy si hnutí díky kampani zároveň i ujasnilo řadu věcí uvnitř. Krizi totiž zaznamenalo například v době, když se řešila korupční kauza Dozimetr, ve které figuroval i jeho člen. „To nás posouvá. Pomohlo to i pro budování profesionálního hnutí, které vyrostlo v regionech. Prošli jsme si krizí a očistným procesem. A vnímáme i to, jak se vůči nám z velké části vymezuje politická konkurence z opozice. Jsem rád, že nás cítí jako velkého oponenta,“ popsal Vlček.

Podobně mluví i jejich šéf Rakušan. „Drobný růst jsme zaznamenali v průzkumech i mezi koaličními stranami. Ale sofistikovaný rozbor, jestli je to debatami, nebo souběhem okolností, nemáme,“ řekl v rozhovoru pro Novinky.

Sám přiznává, že se v debatách vrátil do role, ve které mu je dobře. „Když jde člověk debatovat do televize, má kravatu, oblek, nevyhne se frázím, penězům říká finanční prostředky a chová se jako politik. Moje prvotní poptávka byla mluvit s lidmi, dostat se jim blíž. Tohle je moje autentická parketa,“ uvedl.

Kampaň by Starostové rádi táhli v různých formách přes červnové eurovolby, podzimní krajské a senátní volby až do sněmovních voleb, které budou na podzim roku 2025.

I proto Rakušan v pondělí „předal štafetu“ lídrům STAN do eurovoleb Danuši Nerudové a Janu Farskému, kteří teď na debaty budou jezdit místo něho. Zástupci hnutí plánují, že pak by ji mohli přebrat kandidáti na hejtmany a senátory a později i poslanci v regionech.

Rakušan: Další vládu ANO si nedokážu představit, nechci společnost děsit

Domácí

„Ať ministři a premiér vyrazí taky“

Kampaň ale vzbudila zlou krev mezi STAN a ostatními koaličními partnery. Rakušan je na začátku popudil svými výroky o zestátnění ČEZ, ale i slibem zvýšit platy policistům a hasičům od října o 10 procent. Nic z toho podle zástupců vládních stran nebylo dohodnuto. Premiér Petr Fiala (ODS) k několika přešlapům svolal koaliční jednání, na kterém partnerům důrazně řekl, že se nemají překvapovat.

Napětí v koalici někteří zástupci Starostů ale cítí i po několika týdnech. „Jestli je někdo v koalici špatný z toho, že mluvíme s lidmi a že se o nás mluví, tak chápu, že každý v sobě máme vždycky nějaký pocit, že chceme být lepší a žárlíme. To je lidské,“ rýpl si Lochman.

„Jsem rád, že se lidem více vysvětluje. Bohužel jsme se kvůli tomu paradoxně stali cílem útoků, někdy i od koaličních partnerů. Libí se mi ale, že nejsme jen ovce, které si vodí staří matadoři české politiky tam, kam se jim to hodí,“ zdůraznil i Flek.

Starostové tak koaličním partnerům vzkazují, že si z nich mají vzít příklad a mezi lidi také vyrazit. „Diskuse po klubech a hospodách má dělat každý ministr i premiér. A když to premiér nedělá, tak je dobře, že to převzal Vítek jako vicepremiér. Ukázal, že je tahoun. A doufám, že to nakopne i celou vládu a začne víc komunukovat jako Vítek, protože tohle není jenom o nás,“ zdůraznil Lochman. „Podobnou aktivitu považuji za nezbytnou od všech koaličních stran,“ souhlasí i Gazdík.

Vlček ještě zdůraznil, že jim jde i o to, aby současná vláda fungovala dál i po dalších volbách. „Nevidíme jinou alternativu a budeme rádi, pokud budoucí vláda bude na podobném půdorysu. Pak ale každý z nás, kdo je ve vládě, musí přiložit ruku k dílu,“ upozornil.

Další roztržka v koalici? ODS chce porušit dohodu na eurokomisaři, tvrdí Farský ze STAN

Eurovolby

Reklama

Výběr článků

Načítám