Hlavní obsah

ČEZ od dubna zlevní energie s fixací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Největší tuzemský dodavatel energií ČEZ zlevní od 1. dubna energie. U ročních fixací na elektřinu i plyn snižuje cenu zhruba o 300 korun na megawatthodinu (MWh). ČEZ to uvedl ve čtvrtek v tiskové zprávě. Zlevňovat se chystají i další dodavatelé, vede je k tomu příznivý vývoj velkoobchodních cen na burze.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

U ceníku s fixací na rok zlevňuje ČEZ elektřinu o více než 320 korun za MWh, u plynu pak o více než 280 korun za MWh.

Nabízený produkt Elektřina se závazkem na jeden rok tak nyní domácnost vyjde na 3 267 korun za MWh bez DPH. „Průměrná domácnost se spotřebou 3,5 MWh za rok tak oproti dosavadnímu standardnímu ceníku ušetří 1 368 korun ročně s DPH,“ uvedl ČEZ v tiskové zprávě.

V případě plynu bude roční fixace nově za cenu 1 367 Kč za MWh bez DPH za rok. „Průměrná domácnost, která spotřebuje na vytápění 10 MWh plynu ročně, tak může ušetřit více než 3 400 korun,“ nastínil výši možné úspory ČEZ.

E.ON od května zlevní klientům bez fixace plyn

Ekonomika

Není to poprvé, co ČEZ letos upravuje ceny směrem dolů. Už dříve podobně zlevnil jiné fixované produkty. Podle společnosti jde o důsledek postupného poklesu velkoobchodních cen energií na trhu.

Ceníky od začátku letošního roku postupně snižují i další dodavatelé. Například společnost innogy od března zlevnila elektřinu s fixací o 600 Kč za MWh a plyn o 200 Kč za MWh. „Další zlevňování představíme v nejbližších týdnech, jsme připraveni opět operativně reagovat na vývoj nákupních cen nebo na konkurenci,“ řekl mluvčí innogy Pavel Grochál.

Podle něj přitom kontinuálně roste zájem zákazníků o delší fixace, letos tak dominují hlavně dvouleté smlouvy. Smlouvu na dobu určitou má u innogy podle Grochála kolem 80 procent klientů.

V řádu stokorun za MWh zlevňovaly v předchozích týdnech také E.ON nebo epet. Od března pak zlevnila plyn v průměru o 6,1 procenta rovněž Pražská plynárenská. Někteří dodavatelé se zlevňováním vyčkávají, mimo jiné proto, že produkty nakoupili s předstihem za vyšší ceny.

Snižování cen je důsledkem postupného poklesu cen elektřiny a plynu na energetickém trhu. MWh elektřiny nyní na burze stojí 85,3 eur (zhruba 2158 Kč), což je meziročně asi o 40 procent méně. Ještě výrazněji, přibližně o 50 procent, klesla cena plynu na aktuálních 34,50 eur (přes 872 Kč) za MWh.

To je mám zachránit já? Majitel ubytovny byl v šoku, když od Liberty obdržel nové ceny elektřiny

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám