Denník N

Otec mi povedal, že bude voliť Harabina, a čakal na moju reakciu. Ako sa počas Veľkej noci nepohádať o politike?

Ilustrácia – Alexandra Just
Ilustrácia – Alexandra Just

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Veľkonočné sviatky strávime osamote aj preto, lebo ich chceme mať pokojné a nechce sa nám počúvať doslova ruskú propagandu,“ hovorí Martina.

„Nemám dobrý pocit z nadchádzajúcich veľkonočných sviatkov. Pristihla som sa pri tom, že ani nechcem vedieť, čo si moja krstná presne myslí. Akoby som mala strach, že to bude až príliš toxické,“ hovorí Natália.

Peter na veľkonočné sviatky nepríde domov. „Neviem, či má zmysel to trápenie – a teraz to myslím pre všetkých, ktorí navštívia na Veľkú noc rodiny. Popravde si myslím, že horší termín volieb byť ani nemohol,“ hovorí.

Martinu, Natáliu aj Petra spája to, že so svojimi blízkymi majú také zásadne odlišné politické názory, že sa pre ne zvyknú aj pohádať. Po našej výzve na Facebooku a Instagrame sa Denníku N ozvalo niekoľko ďalších ľudí s podobnými zážitkami.

Veľkonočné sviatky sú tento rok presne medzi dvoma kolami prezidentských volieb. Ivan Korčok aj Peter Pellegrini sa snažia mobilizovať svojich voličov a sviatky sú tak uprostred intenzívnej politickej kampane.

Na rodinných návštevách sa zrejme nebude dať vyhnúť voľbám a politike. Ako to zvládnuť pokojne a bez hádok? Opýtali sme sa odborníkov, ako prežiť čas s rodinou, aj keď príde na rad rozhovor o výbušnej politike.

Dobrý a láskyplný vzťah môže podľa odborníčky na vedenie diskusie zvládnuť aj hodnotový konflikt či divoké debaty o politike. „Kvalitná rodinná debata o politike je beh na dlhú trať plný zákrut a zakopnutí, ale oplatí sa to,“ hovorí Zuzana Vasičák Očenášová.

S otcom sme si po prvom kole všetko vykričali. Debata bude odteraz formálna

Otec podľahol dezinfoscéne, konštatuje Elena. Jej mama ani súrodenci s ním už o politike nediskutujú, vedia, že to nemá zmysel. „Ja to väčšinou tiež nekomentujem, ale sú okolnosti, keď sa mi nedá byť ticho,“ hovorí. Niekedy majú aj zaujímavú debatu, keď sa pohybujú v rovine faktov a logických informácií. „Občas sa ale stane, že sa to zvrtne a začne s typickým: čo Američania, čo NATO, čo Únia…,“ hovorí. Elenino meno sme na jej žiadosť zmenili.

Pred prvým kolom prezidentských volieb si bol Elenin otec vybaviť voličský preukaz, pretože mal byť práve vtedy v nemocnici. Nijak to nekomentovala ani sa ho nepýtala, koho bude voliť.

„Sám povedal, že bude voliť Harabina, a čakal na moju reakciu. Tak som sa opýtala, komu dá hlas v druhom kole, keďže Harabin nemá šancu postúpiť. Povedal,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Prezidentské voľby 2024

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie