Denník N

Ako Putin rozmýšľa o boji proti terorizmu

Putin kladie smútočné sviece na mieste činu dva dni po útokuv Moskve. Foto - TASR/AP
Putin kladie smútočné sviece na mieste činu dva dni po útokuv Moskve. Foto – TASR/AP

V súčasnosti sú ruské bezpečnostné služby svetovými expertmi v oblasti vraždenia a mučenia.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je investigatívny novinár

Keď sa Vladimir Putin v roku 2000 dostal k moci, okamžite dal jasne najavo, že jeho reakcia na teroristické útoky bude iná ako reakcia jeho predchodcov Borisa Jeľcina a Michaila Gorbačova. Tento rozdiel spočíval v deklarovanom odhodlaní nikdy nepodľahnúť nátlaku. Podobne ako mnohí dôstojníci KGB traumatizovaní rozpadom Sovietskeho zväzu bol aj Putin presvedčený, že ruský štát je taký krehký, že sa môže zrútiť, ak svojim nepriateľom čo i len trochu ustúpi.

Pre Putina a jeho priateľov z KGB bol telefonát Jeľcinovho premiéra Viktora Černomyrdina s vodcom teroristov Basajevom v roku 1995, keď chcel zachrániť životy rukojemníkov v nemocnici v Buďonnovsku, stelesnením najhoršieho možného spôsobu jednania s teroristami.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie