Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jaro přináší skutečnou pestrost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Více dospělých posedává na lavičkách a  holdují nikotinové neřesti. Jaký je stupeň ohledu na přírodu a pořádek, když po ukojení odcvrnknou vajgl někam za sebe. A on zapadne do trávníku a/nebo na záhonek. Neměl by zaplatit pokutu? Třeba i nízkou?

Jaro je na začátku a už se rýsuje tolik potíží. Za chvíli se zmíním o alergiích, tj. o předčasném zahájení - pro leckoho nevítané - pylové sezóny. Na řadu lidí „volá“ zahrada nebo aspoň zahrádka atd.

Článek

Pravděpodobně čekáte na pestrost vůní, barev, květů… Možná i živočichů. Existují i jiné pohledy. Jaro je na začátku a už se rýsuje tolik potíží. Za chvíli se zmíním o alergiích, tj. o předčasném zahájení - pro leckoho nevítané - pylové sezóny. Na řadu lidí „volá“ zahrada nebo aspoň zahrádka atd. Nebo slíbil, že na jaře s někým někam vyrazí, ať již se má nasednout na kolo či cosi opravit…

Leccos si způsobují sami lidé. Nemuseli by. Neměli by! Avšak leckteří si myslí, že mohou cokoli, dokonce všechno. Jsou povzneseni nad fakt, že by svými činy mohli někoho nehezky ovlivňovat, dráždit, popouzet a štvát. Vidí jen sebe. Nelze si nepovšimnout, jak více párů dospělých posedává na lavičkách a jak muži a ženy holdují nikotinové neřesti. Tak budiž jim dopřána, ale jaký je stupeň ohledu na přírodu a pořádek, když po ukojení původního a neodbytného abstinenčního syndromu odcvrnknou vajgl někam za sebe. A on si „pěkně“ zapadne do trávníku a/nebo na záhonek, o který se přičinlivý spoluobčan stará. Chce zbytkem cigarety něco naznačit?

Je námětem do diskuse, zda „lety“ jejich zbytků jsou mimoděčné, tj. mimovolní, že si svoje akty již ani neuvědomují. Pak by mohlo jít o bezděčné antiekologické zvyky. Nebo vyrábějí nepořádek kolem sebe schválně? Fakticky „pěkný“ příklad pro děti, kterých stálo několik opodál. Jak se asi budou chovat, až dojedí zabalený bonbón, nanuk a později až dokouří cigarety? S vysokou pravděpodobností je budou napodobovat a vydají se v jejich šlépějích. Pokud tak nečiní již dnes! Řada dětí začíná experimentovat ještě před dosažením dvouciferného věku. A rodiče nemají tušení, že se tak děje. Ke všemu se přidá sluníčko, které se za jistých okolností umí „šikovně“ s působením alkoholu spojit, že? Už slyším klasickou reakci „jak to jen mohl/a udělat, vždyť my jsme se ve výchově tak snažili“ a „my jsme mu/jí dali vše, co chtěl/a“. No právě. Před etapou výroby dětí, ať již nastane právě nyní na jaře nebo v jiném ročním období, by si měli ujasnit, zda potomka opravdu chtějí, jakým způsobem ho budou vychovávat a co udělají, aby se tak stalo. Zde bychom se posunuli do jiné, ještě významnější etapy. Tak příště.

Následuje krátký návrat ke kouřícím před domy. Vypadají ustaraně i spokojeně. Jak kdo. Leckdo si řekne, že když může odpadky plodit někdo jiný, ohledně pozůstatků po kouření se přece nic nestane. Anebo všichni postupují v duchu myšlenky - „platím daně, platím tak i úklid“? Pár slov o slušnosti a ohleduplnosti by nezaškodilo. Lépe aby se staly - nejlépe trvalou - součástí myšlení a chování.

Jako kdyby cigarety a kuřáci sami o sobě nestačili. Komplikacím nesporně není konec. Za chvíli teploty ještě stoupnou. Moč a pevné části ze psů začnou silněji zapáchat, přestože jsme tady urazili velký kus cesty a majitelé a majitelky si zvykli chodit s pytlíky. Jen je škoda, že se jim ji nepodařilo urazit rychleji. Přece se stačí zamyslet, případně vyslechnout rady znalejších a od zítra se začnu chovat lépe. Jenže my lidé jsme založeni jinak.

Pojďme dále. Mnohé rostliny, keře a stromy rozvinou svoje listy a květy a nastane patrně nejtvrdší a nejnepřátelštější část roku alergikům. Jejich počet neustále roste a mezi spekulace o příčinách se řadí názor, že lidé se málo o sebe starají, necvičí, nehýbou se, konzumují moc jídla a ještě ne zcela zdravé stravy atd. Chybí jim otužilost a zocelenost. Jde o dvojí problém, především zdravotní, další se jmenuje - lepší připravenost nejde stáhnout pomocí žádné aplikace. Musí se odpracovat. A komu by se chtělo? Zejména pokud padne známá jarní únava!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz