Denník N

Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre zamestnávanie cudzincov

Medzi nedostatkové profesie patrí podľa zoznamov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny aj zvárač kovov. Ilustračné foto - Jumpstory
Medzi nedostatkové profesie patrí podľa zoznamov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny aj zvárač kovov. Ilustračné foto – Jumpstory

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Vybavovanie pracovných povolení pre ľudí z takzvaných tretích krajín sa urýchli. Vyplýva to z novely zákona, ktorý v stredu schválila vláda.
  • Tá pritom len nedávno zvýšila kvóty pre pracovníkov z Ázie.
  • Firmám chýba 80-tisíc ľudí, ktorých nevedia nájsť na Slovensku. Odborári vystríhajú pred mzdovým dumpingom. 

Vláda opäť uvoľňuje pravidlá pre prijímanie pracovníkov z takzvaných tretích krajín, teda mimo Európskej únie. Po tom, ako nedávno zvýšila počet špeciálnych víz pre šoférov či zamestnancov v priemysle, teraz zjednodušuje procesy pre príchod ľudí do nedostatkových profesií.

Z novely zákona o pobyte cudzincov a z ďalších schválených noviel vyplývajú podľa Asociácie priemyselných zväzov a dopravy napríklad tieto zmeny:

  • V nedostatkových profesiách budú môcť firmy zamestnať až 45 percent ľudí z krajín mimo EÚ. Dnešný limit je 30 percent.
  • Zrýchli sa aj vybavovanie povolení na prechodný pobyt v prípadoch, keď firmy prijímajú ľudí na základe povolenia z úradov práce.

Novelu predložil vláde minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas), účinná má byť od polovice júla, ak ju schváli parlament.

Na jednoduchšie prijímanie pracovníkov z krajín mimo Únie dlhodobo tlačia zamestnávatelia. Vysychajú už aj tradičné zdroje pracovnej sily zo Srbska a nestačí ani príliv ľudí z Ukrajiny, ktorá potrebuje mužov na fronte.

Republiková únia zamestnávateľov už dávnejšie vyrátala, že v krajine permanentne chýba približne 80-tisíc pracovníkov.

Najväčší problém je spravidla pri hľadaní ľudí na špecializované, vysokokvalifikované pozície. Výhodné odchody do predčasných dôchodkov tento problém ešte zväčšili.

Asociácia priemyselných zväzov a dopravy tvrdí, že keby zamestnávatelia vedeli ľudí získať z domáceho trhu, tak by to urobili. Dovoz pracovnej sily je pre nich totiž zložitejší a drahší. Najprv takéhoto človeka

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Priemysel

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie