Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jsi-li v Římě, chovej se jako Říman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Darth Zira

Milé děti, toto je šalina - zde na snímku vánočně vyzdobená a stojící konkrétně před kostelem sv. Tomáše.

Su z Brna a nestydím se za to. Nestydím se ani za to, že půlku života žiji v Praze. Za prvé lepší pracovní možnosti a za druhé tu zkrátka dlouhou dobu bylo daleko víc conů.

Článek

Takže znám vtipy na Pražáky (za kterého mě někteří mí brněnští přátelé a bývalí spolužáci už považují), stejně jako vtipy na Brňáky. A baví mě všechny.

Nemíním se zapojovat do flame war na téma, jestli je „lepší“ Praha nebo Brno, případně proč a v čem je jedno z těchto měst lepší než druhé. Podle mého jsou obě tato města moc fajn a možná jednou - až k Fénixconu a Anime Festu přibudou ještě další dva tři každoroční a cony, které potrvají déle než tři čtyři ročníky - přesídlím z Prahy zase zpět do Brna, protože z Brna je to blíž do Bratislavy, kde jsou další cony, které jsou tím pádem z Prahy trochu „z ruky“. A pokud jde o Festival fantazie, tak do Chotěboře je to z Prahy i z Brna prakticky stejně daleko.

Obě tato města jsou skvělá v tom, že mají velmi dobrou síť místní veřejné dopravy, takže odkudkoliv kamkoliv se dá poměrně snadno dostat v libovolnou denní i noční hodinu - no, pravda, v Brně by ještě mohli trochu zapracovat na těch intervalech nočních spojů, hodina je fakt moc. Taky jsou obě města univerzitní (přičemž se nejedná o nějakou jednu velmi pofidérní lokální vysokou školu či fakultu, ale o množství vysokých škol s tradicí dlouhých desítek let) a tím pádem také plná mladých lidí a velmi kosmopolitní.

Myslím si ovšem, že ať člověk žije kdekoliv, měl by ctít genia loci. Dokonce bych řekla, že pokud už jednou člověk někde žije - zvláště pokud tam žije delší dobu - měl by se stát aspoň trochu lokálpatriotem. Já například znám hromadu staropražských pověstí - mnohé z nich neznají ani rodilí Pražáci - a dokážu je na požádání hravě „vysypat z rukávu“, aniž bych však kvůli tomu zapomněla pověsti brněnské.

Tomu vozidlu MHD, co jezdí nad zemí po kolejích, bych v Praze určitě neříkala „šalina“, ovšem říkat v Brně šalině „tramvaj“ mi přijde docela trapné. V Praze prostě jezdí tramvaje, v Brně šaliny (a v Liberci „glajzy“, jak mě kdysi poučila moje teta).

Přijde mi tudíž strašně povýšenecké, aby někdo, kdo desítky let žije Brně, „hrdě vykřikoval“, že on nikdy nejezdí šalinou, ale tramvají. Milá slečno či paní Knihomolko, pokud žijete v Brně, tak prostě jezdíte po městě šalinou - jestliže tedy nejezdíte autobusem nebo trajflem (případně tágem či vlastním autem). Sestimsmiř(te). Může se vám to nelíbit, můžete s tím nesouhlasit, můžete proti tomu i protestovat, ale to je všechno, co proti tomu můžete dělat.

I jeden můj kamarád - jinak Pražan Vltavou křtěný ze ctihodné staropražské rodiny - když rok služebně pobýval v Brně (kde se mu mimochodem velmi líbilo), velmi rychle se naučil říkat, že jezdí šalinou a že se chodí koupat na prygl. Kdyby tam pobýval roky dva nebo tři, nejspíš by mu zcela přirozeně přešly do krve i názvy čtvrtí jako Oltec, Krpole, Majlont nebo Šrajbec.

Jako správná knihomolka určitě víte, že staří Římané měli přísloví „jsi-li v Římě, chovej se jako Říman“. Snažte se toto přísloví ve svém životě aplikovat na své současné pobývání v Brně. Nikdo po vás nechce, abyste gómala hantec, jako kdybyste byla duchem samotného Franty Kocórka, ale trochu úcty k místu, kde jste se rozhodla žít, bych prosila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz