Hlavní obsah
Rodina a děti

Maminky - superhrdinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Krauzová

V deváté třídě jsme psali slohovou práci na téma Můj vzor. Když děvčata četla své práce, měla jsem v očích slzy dojetí, psala totiž o svých maminkách.

Článek

Mým vzorem je moje mamka, i když se často hádáme, je to pro mě taková superhrdinka, jak to všechno zvládá. Hlavně bráchu, stará se o nás, chodí do práce.

Další práce byly v tom samém duchu.

Z amerických romantických filmů známe supermatky: Ráno prostřená snídaně pro děti a manžela, pak rozveze děti do školy, jde s kamarádkou do fitka nebo na kávičku, vyzvedne děti ze školy, rozveze do kroužků, udělá dětem projekty do školy, s manželem stráví romantický večer. Doma dokonalý pořádek (paní na úklid). Vypadá stále skvěle - dokonalý make-up, účes, nehty (několikahodinová práce filmových maskérů), lodičky na jehlách (těch pár kroků před kamerou bychom také možná my maminky daly), má dobrou náladu, nerozčiluje se, není vyčerpaná.

Realita u nás je jiná, i když požadavky stejné. Většina maminek nemůže být maminkami na 100% úvazek (jako jsou ty filmové), musí chodit do práce, jinak by to rodinný rozpočet neunesl. Takže scéna z české reality vypadá úplně jinak. Ráno nasype dětem kuličky do mléka, svačiny s sebou, pak honem do školky, do školy a do práce, odpoledne vyzvednout děti, kroužky, úkoly, večeře, nikoliv romantická. Když večer nežehlí, padne utahaná do postele a bez romantiky. Doma, říkám tomu provozní nepořádek - pro tchyni a návštěvu, a pro manžela - binec. Pokud má štěstí, má vedle sebe partnera, který jí je oporou nebo alespoň nekritizuje. Hlídací babičky dnes už nejsou, stále chodí do práce, samy toho mají dost. Maminka vypadá stále skvěle i bez make-upu, má trochu nadváhu, rozčiluje se, je unavená a podrážděná, ale je milující.

A toto všechno ty patnáctileté holky vidí. Vědí, že pro ně děláte maximum a že svět není americký romantický film. Stejně někde v polovině filmu zjistíme, že manžel dokonalé matky má milenku a že dokonalá matka bere prášky na vitalitu a nejsou to vitamíny. V americkém romantickém filmu vše skončí větou: „Mám tě ráda, mami.“

Nás může jen těšit, že si nás naše holčičky vybraly za vzor, i když nejsme dokonalé a dost často jsme k nim až příliš kritické. Mají nás rády, i když to neříkají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz