Hlavní obsah
Nakupování

Nakupujete na Temu? Pozor, může se vám to pekelně vymstít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels

Oblíbili jste si levné asijské nákupy a teď plníte košík jako diví? Není to levné jen tak z nějakého důvodu, buďte obezřetní.

Článek

Už nějakou dobu nakupujte na levných e-shopech, jako je She-in, Alliexpress nebo Ebay? Tak to jste možná propadli i levným nákupům na asijském Temu. Ano, ceny tam jsou naprosto bezkonkurenční a vypadá to, že opravdu ušetříte. Ale stojí to za to?

Co je Temu?

Temu se objevilo zčistajasna a během pár měsíců vyletělo na vrchol. Všimli jste si, že když do vyhledávače zadáte například „bílé tričko“ vyjedou vám jako první nabídky od Temu? To není náhoda! Temu si totiž zaplatil tu největší reklamu, aby se objevovalo úplně všude. Je to sice trochu otravné, ale musíte uznat, že to zná už skoro každý, kdo používá internet. Jedná se aktuálně o nejoblíbenější a nejstahovanější bezplatnou aplikaci.

Třeba vás to taky zlákalo a řekli jste se, že se tam tedy podíváte. Po registraci, kdy vyplníte své veškeré údaje vám začne aplikace nabízet všemožné slevy, akce, slevové kupony a dárečky. To je velice lákavé a vypadá to, že ušetříte vážně hodně peněz. A možná vás i napadlo, jak je možné, že je to tak levné a jak se jim to může vyplatit.

Temu v podstatě nevydělává na tom, co si koupíte. Ale objevila se zpráva, že je to malware (škodlivý systém či program, který vykonává činnosti, se kterými její uživatel nesouhlasil nebo by nesouhlasil, kdyby o nich věděl), který prý prodává vaše osobní data a citlivé údaje. Nyní dochází k prověřování aplikace Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Co z toho vyplývá

Nenechte se za každou cenu zlákat levnými nabídkami, dnes nemůžete vědět, co za tím je, a tak vás bezhlavé nakupování může stát víc, než byste vůbec tušili.

Pokud chcete aplikaci využít i nadále, bude se vám hodit pár rad. Vypněte si polohu, ať vás aplikace nemůže sledovat, dále také veškerá upozornění (stejně jsou otravná) a vypněte také přístup ke galerii, k fotoaparátu a k mikrofonu.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz