Hlavní obsah

Naděje pro Radu. Duklu zatím koučovat může

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přísný trest za rasistickou urážku nemusí být definitivní. Kouč fotbalové Dukly Petr Rada povede lídra druhé ligy v pátečním duelu v Jihlavě a zřejmě i v následujících zápasech. Zkušený trenér, jenž před týdnem vyfasoval osmiměsíční zákaz činnosti, se proti drakonickému trestu odvolal. Verdikt totiž nebyl pravomocný. Případ se zhruba za tři týdny bude ještě projednávat. ČTK to řekl předseda odvolací komise FAČR Jan Malý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Petr Rada.

Článek

Odvolací komise si v návaznosti na Radovo odvolání vyžádala písemné odůvodnění od disciplinární komise. To ještě není hotové. Do vyhotovení pravomocného rozhodnutí tak trenér Dukly může mužstvo vést v normálním režimu.

Nejbližší zasedání odvolací komise sice proběhne již ve čtvrtek, jenže během něj se Radův přečin řešit nebude.

„Panem Radou se nebudeme zabývat z toho důvodu, že ještě není písemné vyhotovení prvoinstančního orgánu. Myslím si, že disciplinární komise vyhotoví písemné rozhodnutí příští týden po Velikonocích. Potom vždy dáváme každému účastníkovi prostor aspoň 14 dní, aby proti tomu vyhotovil písemné odvolání s argumenty. Pak ve věci nařídíme jednání. Scházíme se tak jednou za tři neděle,“ vysvětlil Malý.

Nepředpokládá, že by se se členy odvolací komise rozhodl ke svolání mimořádného zasedání. „Budeme diskutovat s kolegy, jestli o tom nerozhodnout dřív. Upřímně řečeno nevidím důvod, že by případ pana Rady měl být odlišný od jiných případů třeba prvoligových hráčů, klubů nebo trenérů. Myslím si, že budeme postupovat úplně stejně jako v ostatních případech. Až na úplné výjimky jsme mimořádně nikdy nezasedali,“ uvedl Malý.

Rada se provinil v duelu úvodního jarního kola proti Brnu, který skončil remízou 3:3. Hostujícímu trenérovi Tomáši Poláchovi řekl „zoufalče cikánskej“. Následně se omluvil a svých slov litoval, ani to ho ale nezachránilo. Vedle osmiměsíčního trestu dostal pokutu 80 tisíc korun.

Rekordní délka distancu byla pro mnohé šokující. „Osm měsíců? Vážně? Rada šlápl vedle, ale připadá mi to, jako kdybyste ukradli rohlík a odsoudili vás na doživotí,“ řekl Sport.cz nejmenovaný elitní fotbalový funkcionář.

Obdobně se vyjádřil i Radův zaměstnavatel. „Dukla Praha obecně odsuzuje jakékoliv projevy, kterým by mohl být přisuzován rasistický podtext. Uložený trest však považuje klub za bezprecedentní a nepřiměřený,“ stojí na stránkách vedoucího týmu druhé ligy.

Pro bývalého trenéra národního týmu i obou pražských S nejde o zdaleka první koketování s disciplinární komisí. Naposledy dostal Rada v říjnu třízápasový distanc a pokutu 30 tisíc korun za to, že během utkání v Chrudimi vyhrožoval asistentovi rozhodčího Tomáši Mokruschovi.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články