Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Příběh Velikonočního týdne

Dnes, na Zelený čtvrtek, bychom měli na talíři přivítat něco zeleného, symbol nového života a jara. Ale víte, jaké dny máme již za sebou a co nás čeká až do Velikonoc? Tyto svátky obnovy a radosti následují po Květné neděli a vedou nás až k veselému Velikonočnímu pondělí. A proč vlastně Velikonoce každý rok "skáčou" po kalendáři? Odpověď tkví v lunárním cyklu: Velikonoce se slaví první neděli po prvním jarním úplňku, což je tradice spojující nás s rytmem přírody a jejím věčným cyklem.
Zelený čtvrtek
Velikonoce jsou svátky jara

28. 03. 2024

28. 03. 2024

Květná neděle: Start do týdne plného očekávání

Květná neděle otevírá dveře celého Velikonočního týdne. Je to den, kdy si připomínáme příjezd Ježíše do Jeruzaléma. V mnoha městech a vesnicích se pořádají průvody, a domovy se zdobí ratolestmi, jako symbol požehnání a ochrany.

Modré pondělí a Šedivé úterý: Domácí přípravy

Po slavnostní neděli přichází dny, které jsou jako stvořené pro jarní úklidy a přípravy. Modré pondělí a Šedivé úterý nás nabádají, abychom otevřeli okna, pustili do domu čerstvý vzduch a udělali místo novým začátkům.

Škaredá středa: Poslední šance pro úklid

Středa uprostřed Velijonočního týdne je posledním dnem, kdy ještě můžeme dokončit to, co jsme nestihli v předchozích dnech. Je to jakési finální kolo jarního maratonu, po kterém následuje klid a očekávání hlavních svátečních dnů.

Zelený čtvrtek: Příběhy a tradice

Co zeleného dnes budete mít k obědu vy?

Na Zelený čtvrtek se vzpomíná na Poslední večeři a je to den plný symbolů a tradic. Doporučuje se jíst zelenou stravu a oblečení v zelené barvě má přinést štěstí a zdraví. Večer už se cítí nadcházející ticho a vážnost.

Velký pátek: Den zamyšlení

Velký pátek je dnem, kdy si připomínáme oběť Ježíše Krista. Je to den plný ticha, modlitby a půstu, který nás vede k zamyšlení nad obětí a láskou, jež mění svět.

Bílá sobota: Ticho před bouří radosti

Bílá sobota je dnem klidu, poslední přípravy na vrcholné oslavy. Pečeme, malujeme vajíčka a chystáme vše pro nedělní svátek. Je to tichý den plný očekávání.

Boží hod velikonoční: Vítězství života

Neděle je dnem plným oslav a radosti, kdy se setkávají rodiny a přátelé. Velikonoční neděle je největším křesťanským svátkem, v tento den Kristus vstal z mrtvých a přinesl naději a příslib nového života všem křesťanům. Pro ateisty jsou velikonoce zejména svátkem spojeným s příchodem jara, znovuzrozením a probuzením přírody.

K TÉMATU  5 způsobů, jak si vytvořit kuchyň snů: rychle, levně, originálně

Velikonoční pondělí: Veselé ukončení

A nakonec, pondělí přináší veselé zakončení celého Velikonočního týdne s tradicí pomlázky. Den, kdy se setkáváme s přáteli a rodinou, vyměňujeme si vajíčka a užíváme si poslední chvíle sváteční atmosféry.

Takto, každý rok, prožíváme období plné tradic, které nás spojují s příběhem, jež je starý tisíce let, a přesto stále živý a plný radosti. Velikonoce jsou časem, kdy se zastavíme, podíváme se kolem sebe a uvědomíme si krásu života a přesně taková je tradice Velikonočního týdne.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Velikonoční seriál: Hody, hody, doprovody na Velikonoční pondělí



Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ne nadarmo se říká, že každý člověk je jedinečný. Tento argument se bezpochyby týká i v případě volby dioptrických brýlí, které, mají jí maximálně splňovat nejnáročnější kritéria, musí být vybírány na základě určitých vlastností jejich nového majitele. Která to jsou? Pojďme se na to podívat!
Rak je čtvrtým znamením horoskopu, které začíná vládnout 21. června a 22. července ho dále střídá Lev. Ale nepředbíhejme. Jedná se o vodní znamení, které je, jak název napovídá, reprezentováno rakem.
Když v supermarketech udeří akce, sáhneme na dno prasátek a namíříme si to střemhlav na nákupy. Všechno, co lze schovat do mrazáku, nakoupíme za akční ceny, protože v opačném případě bychom za dané zboží utratili dvojnásobek. To samé platí i v případě masa. Když je za skvělou cenu, nabereme ho kila a pustíme se do zamrazování. Jenže co udělat v okamžiku, kdy ho chceme zpracovat?
Už dávno neplatí, že poctivou čokoládu poznáme jenom podle toho, kolik obsahuje kakaa. Potrpíte-li si na skutečně kvalitní suroviny a čokoláda patří k jedné z nich, pak vězte, že číst její obal se rozhodně vyplatí.
S jarem je mimo stoupajících teplot neodmyslitelně spojena obměna šatníku za vzdušnější a pestřejší oblečení. Prostor dostávají kousky s vypasovanějšími střihy podtrhujícími ženskost a jemnost. Konec konců, kterou z žen by nepotěšila mužská pozornost, kterou vyvolá právě dobře padnoucí sukně různého střihu a délky? Víte, jaký střih se k vaší postavě hodí nejvíce?
Odhodláváte se začít cvičit? V tom případě by vám mohly pomoci ty správné aplikace, s nimiž bude pohyb mnohem jednodušší a zábavnější. Proč? Protože v nich uvidíte své výkony, pokrok, kterého jste dosáhli a také se můžete porovnávat s ostatními.
Pandemie koronaviru přesunula učebnu – a kancelář – v dohledné budoucnosti do online režimu, což znamená, že vaše děti potřebují mnohem více pozornosti a vašeho času. Karanténa je docela náročná na zábavu dětí, ale sedět pořád u tabletu není způsob, jak trávit tento čas doma.
Hudba. Pro někoho smysl života, pro někoho příjemné povzbuzení během dne a pro jiného ideální hnací motor pro konkrétní činnost. Ne nadarmo se říká, že svět vidíme podle toho, jakou hudbu posloucháme. Naše oblíbené žánry mnohdy zrcadlí naši osobnost. Zároveň je to pro nás mnohdy v těch nejtěžších a nejnáročnějších okamžicích ten nejlepší parťák, jakého si jen můžeme přát. Hudba ale může efektivně posloužit pro naši práci, rozvoj osobnosti nebo daleko více - může nám pomoci najít samu sebe.
Na letošní zimu se opět vyrojila spousta krásného oblečení pro ženy. Hlavním heslem je různorodost. Frčí lesklé, kovové barvy, černá – bílá, žlutá, růžová a samozřejmě i různé barevné kombinace. Kožešinové límce jsou stále módní, ale měly by být vždy odnímatelné.
Ve zdravém těle zdravý duch. Mnohokrát připomínaná moudrost irského dramatika George Bernarda Shawa je, byla a bude pro lidstvo aktuální. S neustálým rozvojem přísunu informací se každý den dozvídáme o nových metodách cvičení, možnostech sestavení zdravého jídelníčku a korekce životního stylu tak, aby člověk dosáhl co možná nejlepšího pocitu sama ze sebe. Takový pocit vám dodá tolik potřebnou sebedůvěru, která se odráží při každodenních činnostech.
Strom ginkgo biloba je svými účinky proslulý již po staletí. Využíval se v tradiční čínské a ajurvédské medicíně. V Asii, odkud pochází, je v některých místech dokonce uctívaný.

Výběr článků

S létem, tím horkým, slunečným obdobím plným koupání a drinků, vyvstává pro lidi nové nebezpečí. Stávají se kořistí a potravou hned trojice nebezpečných nepřátel. Řeč je o hmyzu, konkrétně o klíšťatech, komárech a ovádech. Jejich teritorium v létě je opravdu obrovské a ať se snažíte jakkoliv, dříve nebo později na ně určitě narazíte. Nejúčinnější ochranu představují repelenty, v noci pak například moskytiéra.
Převleč si ty mokré plavky. Také vás to štvalo jako malou? Něco pravdy na tom ale je, mokré plavky nebo sezení na studené zemi a další věci mohou zánět močových cest pěkně urychlit.
Každodenní dávka oblíbeného seriálu nebo víkendový relax u filmových novinek nemusí být ztráta času. Televizní či počítačová obrazovka může posloužit stejně dobře jako jazyková učebnice. Důležité je vybrat správnou jazykovou úroveň snímku a obsah na míru. Jak z filmového večera vytěžit maximum?

Nepřehlédněte

V dnešní době je těžké se někam vydat na dovolenou, jelikož všude se setkáte s nejrůznějšími restrikcemi z důvodu Covid-19. Proč se tedy zbytečně vystavovat nebezpečí návštěvy zahraničí? Vždyť v koutech naší republiky je tolik krásných míst, kde můžete strávit skvělou dovolenou, a navíc tak podpořit náš cestovní ruch a ekonomiku?
Je tu! První článek, první krůček k cestě za posunem, učením se, přeměnou zaběhlých vzorců. Z upřímné zpovědi jedné odvážné ženy se dozvíte, proč za mnou přišla, kam se chce pomocí koučinku Emočních rovnic posunout i proč si vybrala právě mě. Bude to naše společná jízda - na rok, rok a půl. A vy budete u toho a nahlédnete tak do způsobu mé práce z první řady. Vaše Marcela Hlaváčková.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek