Denník N

Najväčšie zdražovanie čokolád príde až po lete, hovorí o rekordných cenách kakaa uznávaný domáci čokolatier

Zakladateľ a spolumajiteľ čokoládovne Lyra Karel Stýblo. Foto - Lyra
Zakladateľ a spolumajiteľ čokoládovne Lyra Karel Stýblo. Foto – Lyra

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Kakao láme cenové rekordy po tom, čo za posledné tri mesiace tona vyskočila zo štyroch- až na desaťtisíc dolárov. Hlavne pre nepriaznivé počasie v Ghane a na Pobreží Slonoviny, ktoré sú jeho najväčšími producentmi na svete. Najskôr ich zasiahli silné dažde a teraz suchá.

To všetko dolieha aj na produkciu čokolády. Až tak, že tá nielen dražie, ale niektorí producenti dokonca znižujú jej výrobu.

Aký náročný je teraz biznis s čokoládou, približoval Denníku E spolumajiteľ nitrianskej čokoládovne Lyra, uznávaný čokolatier Karol Stýblo.

Podľa neho najväčší dosah ešte len príde. Zdraženie čokolád očakáva začiatkom jesene, lebo zatiaľ majú výrobcovia v skladoch staršie zásoby suroviny.

Myslí však aj na živobytie pestovateľov kakaa v Afrike či v Latinskej Amerike. Preto hovorí, že v istej miere je dobré, že kakao sa s cenou konečne pohlo hore, lebo hlavne pre farmárov v Afrike boli ceny dlho príliš nízke.

Čokoládovňa Lyra nielenže ako prvá na Slovensku získala v roku 2014 prestížne ocenenie Great Taste, ale medzitým jej biznis výrazne podrástol. Zamestnáva skoro 50 ľudí, vyváža vo veľkom aj do USA, smeruje k 10-miliónovým tržbám a už prilákala aj spoluinvestora z Kolumbie.

V rozhovore sa takisto dočítate:

  • ako môže vyzerať kakaom vyvolané zdražovanie,
  • prečo v Lyre nechcú čokolády zmenšovať,
  • ako firme pomáha kolumbijský vlastník, ktorý je sám pestovateľom kakaa a
  • aké má Lyra ďalšie rozvojové plány.

Ako vašu firmu zaťažuje aktuálny rast cien kakaa? Už ste zažili vo vašej branži podobné turbulencie?

To, čo sa deje momentálne na burze, je bezprecedentné a obávam sa, že to bude pokračovať. Nemáme s tým skúsenosť, nielen my, ale ani iné veľké spoločnosti. Pravidelne mávame online mítingy a analyzujeme situáciu. V momentálnom stave je náročné robiť akékoľvek dlhodobé plánovanie.

Karel Stýblo na kakaovníkovej farme v Južnej Amerike. Foto – Lyra

Budete musieť zdražovať svoje výrobky alebo zmenšovať ich objem pri zachovaní terajších cien?

Objem nemeníme ani meniť nebudeme. To je stratégia veľkých korporátnych firiem, aby oklamali zákazníka. Naša stratégia je transparentnosť a komunikácia. Veríme, že naši zákazníci sú dosť všímaví a že situáciu s výrazným zdražením našej kľúčovej suroviny chápu. Pre minuloročný rast cien vstupov sme zvyšovali ceny od prvého marca o 10 percent. Od Nového roka však narástla znova cena kakaa na dva a pol násobok. Je nemožné udržať produkciu bez navyšovania cien, preto očakávam ďalšie zvyšovanie cien o minimálne

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Firmy

Kvalita potravín

Priemysel

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie