Hlavní obsah

Krásu šumavských kopců si můžete vychutnat i nedaleko Sušice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sušice je příjemné a hezké město, jehož okolí poskytuje hodně zážitků pro milovníky přírody a Šumavy. Vydejme se tedy na jednu z mnoha cest.

Foto: Jan Kaše

Výhled na zasněženou Sušici od kalichu.

Článek

Auto můžeme zaparkovat kousek nad sušickým hřbitovem a odtud jít po červené turistické značce na Žižkův vrch (619 m n. m.). Cestou budeme míjet roztomilé a zvědavé lamy, nedůvěřivě pozorující klokany či odhodlané osly, kteří hned přijdou k plotu společně s pštrosem. Rozhodně je to příjemné zastavení, a pokud s vámi půjdou děti, je třeba počítat s delším zdržením.

Pak nás čeká prudké stoupání k jedné ze sušických dominant – téměř dvou a půl metru vysokému kalichu, umístěnému na třímetrovém zděném podstavci.

„Původně Šibeniční vrch s krásnou vyhlídkou na Sušici byl v roce 1924, na paměť pětistého výročí úmrtí husitského vojevůdce Jana Žižky, přejmenován na Žižkův vrch. Byl zde umístěn 2,46 m vysoký litinový kalich, který zhotovila firma Leopold Schifauer, továrna na stroje, slévárna kovů a železa v Klatovech, za paušální částku 4456 Kč,“ uvádí se na oficiálních stránkách Sušicka.

Foto: Jan Kaše

Kalich je jednou z místních dominant.

Od kalichu budeme pokračovat dále po značené trase až na louku, která je ohraničená silnicí do Albrechtic. Tu přejdeme u vjezdu do bývalého vojenského areálu a vydáme se do mírného stoupání. Po necelých tři sta metrech dorazíme k prvním polorozpadlým budovám.

Utajovaný objekt

Když budeme pokračovat po cestě, která se stáčí vlevo, narazíme na další kdysi utajované a před běžnými zraky skrývané objekty, v nichž byla uschována munice pro vojenské posádky v Sušici. Mimochodem nedaleko odsud, na kopci Kalovy (727 m n. m.), byl také „muničák“.

Zanechme ale tuto část naší historie za zády a po lesní cestě směřujme k přívětivějším místům. Po chvíli opustíme les a po levé straně nás nejprve zaujme kříž, na jehož kamenném podstavci je srdce. Za ním se pak pozvolna zvedá louka k vrcholu kopce s názvem V Zálužském lese (745 m n. m.). Pokud se na ni rozhodnete vydat, určitě neprohloupíte, protože poskytuje úžasnou šumavskou atmosféru s krásnými výhledy.

Prosluněná obloha vám umožní pozorovat středověký hrad Kašperk, bájné sídlo Keltů na kopci Sedlo (902 m n. m.), který se nachází nad obcí Albrechtice, či tajemný a pověstmi opředený Javorník (1 066 m n. m.). Když budete pokračovat ještě o kousek dál, otevře se vám pohled směrem do vnitrozemí.

Foto: Jan Kaše

Výhled z louky - Sedlo, vpravo hrad Kašperk

Spor strašínského faráře se Sušicí

Při tomto výhledu pozorného diváka jistě zaujme sakrální stavba pod malou vesnicí Rok. Původně zde stávala menší kaple, avšak v druhé polovině 18. století byla postavena větší a prostornější.

„Péči nad ní převzal děkan P. Prokop Harrer ze Sušice, jenž ji také 12. června 1779 vysvětil. Poté zde sloužil mše každou sobotu v 9 hodin ráno sušický kaplan. Kvůli těmto mším vznikl ještě v srpnu 1779 mezi sušickou městskou obcí a strašínským farářem P. Františkem Königem vážný spor. König tvrdil, že se do kaple umístil obraz Panny Marie (podle něj dříve umístěný ve stromě a později ve sloupu), k němuž začalo putovat hodně lidí a docházelo k opadávání poutnického zájmu o strašínskou Madonu,“ dočteme se v rozsáhlé publikaci Památky města Sušice.

Kde se Panna Marie zastavila?

Panna Marie byla a je v této části Šumavy stále uctívána a není proto divu, že se zrodily různé pověsti. Například v Pamětní knize Albrechtic u Sušice je zmiňováno, že „na Ouperku u Hrádkova pole je kámen označen číslem, kruhem a v kruhu šlépěj. Tam prý stála P. Maria a dívala se do Strašeně“.

A na skále u strašínského kostela Narození Panny Marie je zase otisk jejího prstu. Právě sem každým rokem přicházejí desítky lidí, neboť se má jednat o místo s příznivými účinky pro lidský organismus.

Divoká Šumava táhne. Loni přilákala přes dva miliony návštěvníků

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám