Denník N

Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)

Problém troch telies. Foto - Netflix
Problém troch telies. Foto – Netflix

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dnešné vydanie tipov Čo pozerať je špeciálne. Keďže je predĺžený veľkonočný víkend, výber z aktuálnej ponuky streamingových televízií zostavilo desať ľudí z redakcie Denníka N.

Nájdete v ňom napríklad špionážny seriál, ktorý sa na nič iné nepodobá, tip pre milovníkov suchého humoru v kancelárskom prostredí, film o mafii, ktorý by pokojne mohol byť divadelnou hrou alebo portrét mesta, kde sa zrodil džez.

Zuzana Vitková, reportérka

Problém troch telies (Netflix)

Predstavte si, že viete o nebezpečí, ktoré môže ohroziť existenciu ľudstva, ale zároveň viete, že nastane až o 400 rokov, keď už (takmer určite) nebudete žiť vy ani vaše deti. Budete sa tváriť, že sa nič nedeje, alebo obetujete svoj život nebezpečnému výskumu ďaleko za hranicou poznania, ktorý môže hrozbu zvrátiť? Nie, nejde o boj s klimatickou zmenou, ale o hrozbu z vesmíru, ktorú sa snaží odvrátiť skupina najlepších vedkýň a vedcov sveta. Netflixovský seriál na motív rovnomennej knihy, ktorá je považovaná za pilier čínskej vedeckej fantastiky, plynie tak príjemne, ale zároveň napínavo, že som ho zhltla za pár dní.

Samotný problém troch telies je jednou z hlavných úloh nebeskej mechaniky, a aj keď je seriál plný vedy (či už reálnej, alebo vedecko-fantastickej), pozerá sa veľmi ľahko, aj keď vás veda až tak veľmi nezaujíma. Osviežujúce je, že v seriáli sú najtalentovanejší vedci svojej generácie vykreslení ako ľudia, ktorí majú relatívne bežné životy či vzťahy a nespadajú do karikatúr excentrických a sociálne znevýhodnených, no vtipných postavičiek. Mrzuté sú občas špeciálne efekty, ktoré sú netflixovsky nedokonalé a miestami až zbytočne smiešne, no keďže seriál nestojí len na nich, má oveľa väčšiu šancu, že mu to odpustíte.

Už horšie sa splachuje pachuť toho, že aj keď autor knihy kritizuje brutalitu čínskej Kultúrnej revolúcie, v reálnom živote obhajoval čínske prevýchovné tábory.

Štefan Bugan, reportér

Treme (HBO)

Nájsť seriál čo i len okrajovo spojený s Veľkou nocou nie je úplne jednoduché, no sú aj také a tento je dokonca výborný.

Popolcovou stredou sa pre kresťanov začína obdobie pôstu. Termín sa mení, no vždy ide o 46 dní pred Veľkou nocou (40 dní pôstu plus 6 nedieľ).

Pred tým, ako sa tento pôst začne, majú v mnohých krajinách rôzne slávnosti. Na Slovensku máme fašiangy a napríklad v New Orleans je vždy deň pred Popolcovou stredou sviatok, ktorý sa volá Mardi Gras a počas neho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tipy na filmy a seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie