Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Malá šimpanzí celebrita ze zoo dostala jméno Dumay, pro které hlasovalo v anketě 2468 fanoušků

Ze tří možností vybírala veřejnost prostřednictvím ankety jméno pro dnes již tříměsíčního samečka šimpanze čego, který přišel na svět v plzeňské zoo. Nejvíce lidí nakonec hlasovalo pro jméno Dumay. Význam tohoto jména je samec. Další možností bylo jméno Djimon, což znamená silný chlapec a Dakarai. To lze přeložit jako radost.

„Bylo započteno 6448 platných hlasů a nejvíce dostalo jméno Dumay (2468). Navržená jména pocházejí z afrických jazyků a navazují v abecedě na dosud odchované šimpanze v Plzni - Alana, Bamii a Cailu,“ informoval u příležitosti čtvrtečních křtin malé opičí celebrity mluvčí zoo Martin Vobruba. Matce s mládětem daří dobře a návštěvníci je mohou společně se zbytkem šimpanzí tlupy pozorovat ve venkovním výběhu.

Dumay přišel na svět těsně před koncem loňského roku. Matkou malého šimpanzího samce je už šestatřicetiletá samice Mária. Jedná se pro ni o první odchov. O svého potomka se od jeho narození nesmírně něžně a pečlivě stará. První mládě je to i pro stejně starého otce jménem Siri, který přišel do Plzně z královédvorské zoo.

„Tříměsíční Dumay čistokrevné mládě poddruhu šimpanz čego. Dosud poslední odchov v naší plzeňské zoo měla samice Caila v lednu roku 2020 a předtím Bamia v roce 2003,“ informoval už dříve mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba. Ve skupině šimpanzů je nyní jeden samec, čtyři dospělé samice, čtyřletá Caila a malý Dumay.

Samec Siri a samice Maria a starší Brigitte patří mezi vzácný a extrémně ohrožený poddruh šimpanze čego, kterých je ve 12 evropských zoo jen 26 jedinců. Na celém světě žije v chovech pouze na čtyři desítky čegů. Na nové mládě tohoto poddruhu proto chovatelé netrpělivě čekali. Dosud se v zoo podařilo odchovat jen dnes dvacetiletou samici Bamiu a malou Cailu, ty ale k vzácnému poddruhu nepatří.

Zoo loni v září modernizovala za 6,7 milionu korun venkovní výběh šimpanzů. Má širší a hlubší vodní příkop, elektrický ohradník v podobě pralesní liány i záchytnou síť do vody, zabraňující utonutí. Jsou v něm také nové kmeny, prolézačky a lana nebo velká nástěnná malba znázorňující africký prales. Zoo v roce 2000 zcela opustila klecový chov šimpanzů a otevřela pro ně venkovní přírodní výběh.

„Šimpanzi žijí v zoo v Plzni s přestávkami od konce roku 1964. V roce 2000 se poprvé místo páru šimpanzů začala sestavovat jejich větší skupina," dodal mluvčí Vobruba. Vnitřní expozice šimpanzů bude podle jeho slov ještě dočasně po dobu nezbytně nutnou nepřístupná pro návštěvníky. Ti si budou muset ještě nějaký čas počkat, než uvidí na vlastní oči nové mládě.

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Misíková, ZOO Plzeň

Štítky zoo, křtiny, opice, malý šimpanz, Dumay, plzeňská zoo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malá šimpanzí celebrita ze zoo dostala jméno Dumay, pro které hlasovalo v anketě 2468 fanoušků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.