Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Bistro Kauai poke je ostrovem plným chutí a vůní v městě na severu

PR článek

„Kauai je čtvrtý největší z osmi Havajských ostrovů a pak také bistro v Liberci, které se specializuje na havajské poke. Ale popravdě, Kauai Poke toho do misek sází mnohem víc. Může to být mexická inspirace nebo třeba seafood.“ Těmito slovy popsal liberecké bistro na Sokolském náměstí populární český gastronomický guru ve své populární knize 555 - výlety s gastromapou Lukáše Hejlíka.

Fresh bistro Kauai Poke [čti kavaj poke] je malým ostrůvkem exotiky v městě na severu, na libereckém Sokolovském náměstí, stačí jen vstoupit a ocitnete se v džungli plné vůní a chutí. A ty si můžete dopřát právě prostřednictvím poke – misky plné barev, chutí, vůní a především čerstvosti. Pokaždé může ukrývat trochu něco jiného stačí si jen vybrat, na co máte zrovna chuť.  Základem je ale vždycky sushi rýže, hlavní surovinou syrová marinovaná nebo na rumu flambovaná ryba,  nebo v případě libereckého podniku i trhané kuřecí, hovězí a vepřové maso, v doprovodu bohatě doplněná čerstvou či fermentovanou zeleninou, ovocem, bylinkami, semínky, oříšky či speciálně namíchanými domácími omáčkami. Výsledek? Gastronomické ztělesnění havajské barevnosti, které zachutná i těm nejmlsnějším.

Liberecké bistro je zhmotněním snu mladého muže plného energie a nadšení. Lukáš Havlas poprvé ochutnal poké poprvé v roce 2017 při cestách Spojenými státy americkými, kde začínalo nabírat na popularitě už v roce 2012, především na pobřeží Kalifornie. Tehdy pracoval jako obchodní zástupce a miloval exotické jídlo a dobře ochucené saláty a při cestách Amerikou si samozřejmě nenechal ujít zdejší multikulturní gastronomii.

Ochutnával jsem poké na západním i východním prostředí a samozřejmě i na Havajských ostrovech, kde je ale trochu jiné a u nás ani není možné ho ochutnat, kvůli nedostupné kvalitě surovin,“ popisuje Lukáš Havlas a podotýká, že výraz poké znamená v havajštině krájet.

Nadšení bylo velké, a tak se zhruba dva roky po návratu rozhodl, že by bistro poké otevřel v Liberci, kde nic podobného tehdy vůbec nebylo a pár jich existovalo v Praze. Navíc jej nadchl americký trend, kde podobná bistra začala vytlačovat nezdravé fast foody. Učit se začal sám doma, kde zkoušel různé verze pokrmu, různé varianty, testoval, co je dobré a co méně. Nakonec zvítězila kalifornská verze poké, kterou v bistru Kauai poke dostanete v mnoha variantách.

U nás je úplně nejtěžší sehnat suroviny, které musí být stoprocentně čerstvé. Například avokádo je k dostání ve více obchodech najednou, ale jen některé je použitelné a zralé, jiné je třeba nahořklé. A tak každý den jezdíme nakupovat až do čtyř různých prodejen, abychom si vybrali opravdu to nejlepší,“ vysvětluje Lukáš Havlas. Tři měsíce testovali, jaké suroviny a kde pořídí, jak s nimi pracovat až vytvořili 4 základní misky a dnes už mají patnáct variant, které různě proměňují.

Poké připravují v bistru přímo před zraky návštěvníků, vlastními silami si chystají i svoje omáčky.  Vždycky zde máte jistotu čerstvého jídla, které se nikde dlouho neuchovávalo v lednici nebo ve skladech. Čerstvost je totiž pro poké nejdůležitější. V Kauai poke si připravují i čerstvé ovocné šťávy, domácí sirupy z vyvařeného ovoce, míchané alkoholické či nealkoholické nápoje, saláty nebo domácí poctivé polévky.

Od dubna můžete do Kauai poke přijít i na snídani. Těšit se můžete na obložené chleby, sladké acai (ovoce z jižní Ameriky připomínající borůvky) bowle, kde budou používat acai jako základ, k tomu ovoce, různé posypky, pražené oříšky či čokoládu. Budou ale připravovat například bagely s trhaným masem či šunkou, křupavé bagety, a hlavně čerstvé ovocné šťávy. Pochutnat si zákazníci mohou v Kauai poke samozřejmě i na kvalitní kávě, kterou zde dováží z rodinné firmy Bohemian Coffe House z Českého Švýcarska.

Kauai poke je ideální pro sportovce, zaměstnané lidi, kteří hodiny prosedí v kancelářích i třeba pro studenty, jednoduše pro každého, kdo má rád čerstvost a nechce, aby byl po jídle ospalý a nemohl se pohnout, ale naopak nabitý energií a vitamíny. Pokud milujete sushi, ale vadí vám řasa, která je okolo, pak rozhodně ochutnejte poké. Někdy se mu také říká rozložené sushi. 

Na svůj bowl si můžete přijít přímo do Kauai poke anebo si ho nechat přivést domů. Čerstvý, a právě udělaný bowl vám dopraví společnost Wolt, stačí si jen vybrat a objednat a za pár minut si můžete pochutnat v pohodlí domova. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky gastronomie, poke, Kauai poke, LIberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Vaner

Proboha, za takové články plné chyb se nestydíte brát peníze?

Pátek, 29. března 2024, 13:58Odpovědět

Bistro Kauai poke je ostrovem plným chutí a vůní v městě na severu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.