Denník N

O jednej politickej mimovládke

Súčasná vládna koalícia sa veľmi rada od svojho vzniku oháňa nenávisťou k mimovládnym organizáciám. Obviňuje ich z ovplyvňovania verejnosti, obviňuje ich z aktivít za špinavé peniaze. Po upozornení, že mimovládkami sú aj združenia na podporu onkologických pacientov začali používať termín „politické“ mimovládky, čím chceli zdôrazniť že tým myslia iba tie, ktoré sa vyjadrujú k politike.

Nuž, poďme sa pozrieť na jednu takúto politickú mimovládku. Touto mimovládkou je občianske združenie Jednota dôchodcov Slovenska. Je treba podotknúť, že autor prechováva vysokú úctu k ľuďom skúseným a zrelým a akákoľvek kritika tejto organizácie nie je kritikou všetkých ľudí vo veku jej členov.

„…vyjadrujú sa k politike!“

Jednota dôchodcov počas prezidentskej kampane podporovala Petra Pellegriniho. Platila akcie, na ktorých on vystupoval a ktoré si teda nedal do nákladov kampane, hoci boli de-facto jeho propagačnými eventmi. Vyjadrila mu verejnú podporu, hoci vo svojich stanovách má v prvom bode nezávislosť od politických strán. Je to samozrejme, ich právo, porušovať vlastné stanovy, akurát tým ale nie je úplne tak nezávislá. A treba poznamenať, že žiadna zo Smerom kritizovaných mimovládok si nedovolila vyjadriť priamu podporu politickej strane a ak sa Robert Fico cíti dotknutý kritickou analýzou jeho programu ktoré niektoré mimovládky urobili, možno by mal jednoducho napísať lepší program. Mimochodom jednota dôchodcov podpísala pred parlamentnými voľbami memorandum o povolebnej spolupráci (čo znie ako niečo čo by urobila skôr politická strana alebo lobistická skupina a nie mimovládna organizácia) so stranami súčasnej koalície ale dokonca aj s fašistickou Republikou.

„…ovplyvňujú verejnosť!“

Ale naspäť k našej Jednote. Počas volebného dňa prvého kola prezidentských volieb vydala vysoko konšpiračné vyhlásenie, v ktorom bez predloženia alebo citovania dôkazov tvrdí, že hrozia podvody s hlasovacími preukazmi, ktoré mala „určitá skupina ľudí“ kopírovať a opakovane (a organizovane) tak hlasovať, aby si „určitý kandidát“ vylepšil pozíciu do druhého kola. Táto hrozba sa podľa nich má zopakovať v druhom kole u „voličov, ktorí prídu voliť zo zahraničia na Slovensko vlakmi a autobusmi“. Po kontaktovaní prezentoval predseda Jednoty ako dôkaz vlastnú skúsenosť kde údajne pri parlamentných voľbách videl tú istú skupinu „turistov z Jasnej“ voliť v Liptovskom Hrádku a aj vo Východnej. Príbeh plný dier, lebo ako sám tvrdí, voličské preukazy sa nedajú kontrolovať a teda sa musíme spoľahnúť na jeho očité svedectvo. Prečo by sa také niečo malo diať v týchto voľbách nie je jasné a prečo práve v prospech „určitého kandidáta“ je ešte menej jasné, ale čo je podľa neho „divné“ je že ponúkajú občanom vlak z Česka bezplatne. Nuž, pán predseda asi nepočul o občianskom aktivizme a verejnej zbierke. Samozrejme, keď to robí politická strana a zváža autobusmi svojich voličov na mítingy, je to v poriadku.

Po prvom kole však posunuli spoluprácu na volebnej kampani ďalej a strašia, že pokiaľ bude zvolený Ivan Korčok, príde chaos, ľudia prídu o sociálne istoty a Slovensko bude zatiahnuté do vojny.  Je pritom samozrejmé, že nič z toho nie je v právomoci prezidenta.

„…sú platené špinavými peniazmi!“

Keď Jednota podporila Pellegriniho, ani sa veľmi neskrývali za to, že si ich kúpil: „Je to poďakovanie za to, ako sa o nás stará,“ povedal jej predseda pre SME. Táto vláda okrem iného napríklad zdvojnásobila dotáciu na rekreačné pobyty, ktoré prerozdeľuje aj Jednota dôchodcov. Ešte na jeseň naznačil Erik Tomáš, že Jednota by sa mohla stať štátom platenou organizáciou, na úroveň napríklad Matice Slovenskej. Získala by teda priame peniaze zo štátneho rozpočtu na chod organizácie. Nuž a tak nám táto nezávislá mimovládna politická organizácia, ktorej sľúbia peniaze a status podporuje ľudí, ktorí im to vedia doručiť.

Teraz najčítanejšie

Timotej Jurčo

Analytik v Českej neziskovke so zameraním na vzdelávanie, absolvent Sociológie na University of Glasgow a Evanjelického gymnázia v Prešove. Fascinuje ma spoločnosť, tešia ma rozhovory, trápi ma diskriminácia a frustruje ľahostajnosť. Mám rád kvalitné umenie s nejednoznačným posolstvom, objavovanie skrytých zákutí v mestách a prírode a hlboké diskusie pri kvalitnej káve.