Humanitárna pomoc padá smerom k pásmu Gazy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu, aby nekládol prekážky dodávkam jedla do Pásma Gazy

28.03.2024, 18:33
Autor:
ČTKČTK

Dodávkam paliva Izrael istý čas bránil kvôli obavám, že by ich využilo palestínske hnutie Hamas v bojoch proti izraelskej armáde.

Medzinárodný súdny dvor dnes nariadil Izraelu, aby nekládol prekážky dodávkam jedla a ďalšieho nevyhnutného tovaru do Pásma Gazy. Stalo sa tak v rámci konania ohľadom podnetu Juhoafrickej republiky, podľa ktorej Izrael pácha v Pásme Gazy genocídu.

Súd v rozhodnutí cituje správy orgánov OSN, podľa ktorých je zhoršenie humanitárnych podmienok na palestínskom území výsledkom izraelských reštrikcií. To už skôr Izrael odmietol.

Dodávky humanitárnej pomoci

Na základe povinností, ktoré vyplývajú z medzinárodného práva, Medzinárodný súdny dvor vyzval Izrael, aby prijal "všetky potrebné a efektívne opatrenia", aby zaručil plynulé dodávky potrebnej humanitárnej pomoci, a to vrátane jedla, pitnej vody, liekov, hygienických pomôcok a tiež paliva.

Práve dodávkam paliva Izrael istý čas bránil kvôli obavám, že by ich využilo palestínske hnutie Hamas v bojoch proti izraelskej armáde.

image

Izraelská armáda oblieha ďalšie dve nemocnice v Pásme Gazy, žiada evakuáciu

Medzinárodný súdny dvor ďalej Izrael vyzval, aby zaručil, že jeho armáda neporušuje práva Palestínčanov v Pásme Gazy. Takýmto porušením by podľa tribunálu bolo zadržiavanie dodávok "naliehavo nevyhnutnej humanitárnej pomoci".

Vo svojom rozhodnutí Medzinárodný súdny dvor cituje správy OSN a ďalších medzinárodných organizácií, ktoré popisujú zlú a zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu v Pásme Gazy, kde izraelská armáda vedie pozemnú operáciu proti palestínskemu hnutiu Hamas.

Rozsiahle obmedzenia

V rozhodnutí súd napríklad cituje tvrdenia Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva z 19. marca, podľa ktorého "situácia okolo hladu, nedostatku potravín a hladomoru (v Pásme Gazy) je výsledkom rozsiahlych reštrikcií Izraela na vstup a distribúciu humanitárnej pomoci a tovaru na predaj".

Takéto tvrdenia však Izrael odmieta. Podľa neho je objem pomoci obmedzený kvôli zlej organizácii distribúcie v Pásme Gazy.

image

Izrael poprel správu Hamasu o zabití 19 ľudí čakajúcich na pomoc v Gaze

Súd uviedol, že v porovnaní s januárom, keď nariadil Izraelu, aby sa zdržal akýchkoľvek činov, ktoré by mohli spadať pod Dohovor o genocíde, a aby zabezpečil, že sa jeho vojaci nedopustia podobných činov voči Palestínčanom, zhoršila.

Vtedy smrť v súvislosti s hladom len hrozila. V súčasnosti však úrady OSN už registrujú niekoľko desiatok úmrtí, ktoré priamo súvisia s nedostatkom jedla, uviedol súd.

Podnet za genocídu

Medzinárodný súdny dvor sa zaoberá podnetom, v ktorom Juhoafrická republika obvinila Izrael zo štátom vedenej genocídy v Gaze. Ešte o ňom nerozhodol a len vydal nariadenie. Izrael a jeho západní spojenci označili juhoafrické obvinenia za nepodložené.

Súd dnešným rozhodnutím vyhovel žiadosti Juhoafrickej republiky, aby tribunál vydal nové nariadenie alebo doplnil to januárové ohľadom humanitárnej situácie v Pásme Gazy. Izrael to odmietal. Medzinárodný súdny dvor tiež nariadil, aby Izrael do mesiaca odovzdal správu, ako nové nariadenie spĺňa.

image

Izraelský vládny hovorca bol suspendovaný kvôli výroku na sieti X o pomoci pre Gazu

Izrael vedie vojenské ťaženie proti Hamasu po teroristickom útoku na svoje územie v blízkosti Pásma Gazy. Palestínski ozbrojenci pri útoku zo 7. októbra podľa miestnych úradov povraždili takmer 1200 ľudí a na 250 osôb uniesli do Gazy.

Izraelská ofenzíva si podľa úradov spravovaných Hamásom vyžiadala už vyše 32 500 obetí z radov Palestínčanov. Podľa agentúr OSN na severe Pásma Gazy v súčasnosti hrozí hladomor.

01 - Modified: 2024-03-24 15:53:19 - Feat.: 1 - Title: Izraelská armáda oblieha ďalšie dve nemocnice v Pásme Gazy, žiada evakuáciu 02 - Modified: 2024-03-23 20:59:18 - Feat.: 1 - Title: Izrael poprel správu Hamasu o zabití 19 ľudí čakajúcich na pomoc v Gaze 03 - Modified: 2024-03-23 18:29:11 - Feat.: 1 - Title: Izraelské sily podľa Hamasu strieľali do civilistov, Jeruzalem to popiera
01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 03 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 04 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael 05 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 13:51