Hlavní obsah

Zmítající se srna v křoví. Pytlák na Semilsku kladl drátěná oka, přiznal se pod tíhou důkazů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Semilští kriminalisté stíhají 62letého muže pro trestný čin pytláctví. V lesích u Vysokého nad Jizerou kladl drátěná oka na srny. Podle myslivců je tato metoda velmi krutá. Muži hrozí až pět let vězení.

Foto: Policie ČR

Mladá srna lapená v drátěném oku u Vysokého nad Jizerou. Od drátu byla poraněna i na krku

Článek

Už vloni na podzim se začaly k mysliveckému hospodáři ve Vysokém nad Jizerou dostávat zprávy, že se v jeho revíru pohybuje pytlák, který klade nástrahy ve formě smyček z drátů.

Myslivci proto zvýšili kontrolu území, které obhospodařují, a v prosinci získali důkaz, že šířící se zvěsti nebyly mylné.

Při jedné z obchůzek si tehdy všimli mladé srny, která se zmítala v křoví, a vypadalo to, že nemůže místo opustit. Po přiblížení se k ní zjistili, že je zachycena v drátěném pytláckém oku. „Pravděpodobně byla uvězněná již delší dobu, jelikož měla zraněný krk od drátu, do kterého byla zamotána. Druhé oko drátu bylo připevněno ke kmeni keře. Myslivci přišli právě včas. Srnka již neměla sílu a v utažené smyčce se dusila a sípala,“ popsala mluvčí policie Klára Jeníčková.

Drž ju, drž ju! Brněnští hasiči zachránili vysílené srnčí mládě ze zamrzlého rybníka

Krimi

Myslivci srnu vyprostili a pustili na svobodu. Po prohledání okolí přitom nalezli ještě další tři nastražená oka. „Tato metoda, jak sami myslivci uvádějí, je velmi krutá. Zvěř je totiž chycena do drátěného oka, kterým si při své snaze vyprostit se způsobuje krvavá zranění a utahování smyčky, čímž dochází k trýznivému uhynutí ve velkém stresu,“ upozornila Jeníčková.

Foto: Policie ČR

Pytlácké oko

Policisté si podle ní pachatele ve Vysokém nad Jizerou ve spolupráci s myslivci a na základě místního šetření vytipovali. „Dvaašedesátiletý muž se pak pod tíhou získaných důkazu ke svému činu přiznal. Důvodem jeho pytlačení byla chuť na srnčí maso. Důsledky svého jednání včetně trýznivého úhynu zvířete už nedomyslel. Za pytláctví mu hrozí odnětí svobody až na pět let,“ dodala mluvčí.

V Libereckém kraji policisté každý rok vyšetřují zhruba tři případy pytláctví. Jedná se nejen o doma vyrobené nástrahy, ale také o neoprávněné lovení zvěře, a to i v období hájení.

České „bizony“ nejspíš snědli nimrodi, domorodci a Poláci

Domácí

Reklama

Související témata:
Vysoké nad Jizerou

Výběr článků

Načítám