Denník N

Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú reč

Majsch, Sebastian: Petržalský park (1848). Plátno, olej, 47 x 63,3 cm. Reprofoto - GMB
Majsch, Sebastian: Petržalský park (1848). Plátno, olej, 47 x 63,3 cm. Reprofoto – GMB

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bratislava 19. storočia bola národnostne a kultúrne zmiešaným mestom. Ako slobodné korunovačné centrum sa tešila mnohým návštevníkom a lákala i umelecké profesie. Miestny historik a člen senátu Paul von Ballus, ktorý podrobne písal o pamätihodnostiach mesta, vo svojej publikácii Pressburg und seine Umbebungen (Presburg a jeho okolie) uvádza záznamy o počte remeselníkov, obchodníkov a umelcov činných v meste v tých časoch. Vďaka nemu vieme, že v roku 1832 v Pressburgu pôsobilo 22 maliarov, medzi ktorých sa rátali umelci aj maliari izieb, dvaja sochári a desať zlatníkov či remeselníkov pracujúcich so vzácnymi kovmi.

Že táto informácia stála za zmienku v dobovej publikácii, vyjadruje status, ktorému sa umelci tešili. Jedným z nich bol bratislavský maliar Sebastian Majsch, ktorý sa tu narodil a celý svoj život aj pôsobil. O jeho diele Petržalský park z roku 1848 rozpráva v podcaste Oči dokorán teoretička Dominika Zbončáková, kurátorka starého umenia z Galérie mesta Bratislavy.

Začnime zoširoka, akí významní maliari v 19. storočí pôsobili v Bratislave?

Prešporok bol v 19. storočí veľmi tolerantné trojjazyčné mesto, v ktorom vznikla veľmi pestrá, priebežne sa meniaca umelecká spoločnosť. Niektorí umelci tu prežili veľkú časť života, niektorí sa tu len na chvíľu zastavili a niektorí sem prišli vystavovať. Z takých možno najzvučnejších mien, ktoré sa tu v 19. storočí objavili, by som spomenula Ferdinanda von Lütgendorffa, Jakuba Marastoniho, Františka Kozicsa, syna známeho fotografa Eduarda Kozicsa alebo slávnu maliarsku rodinu Majschovcov.

Sebastian Majsch bol portrétista, ale i maliar bratislavských výjavov či streleckých terčov, vďaka ktorému sa zachovala podoba pôvodného Petržalského parku. Skôr než sa dostaneme k tejto časti jeho tvorby, povedzme si niečo o tých terčoch, ktoré maľoval.

Strelecké terče asi nie sú jeho najznámejšou realizáciou, skôr si všetci spomenú na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Oči dokorán

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie