Hlavní obsah

Začala demolice části staré vodárny v Karlových Varech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

V areálu bývalé vodárny v Karlových Varech - Tuhnicích byly v úterý zahájeny první demoliční práce na objektu jedné z někdejších čerpacích stanic vody. Na odpis mají přijít postupně i další objekty, ale většina z nich má být zrekonstruována.

Začala demolice staré vodárny v Karlových VarechVideo: Rudolf Voleman, Novinky

 
Článek

V lokalitě má vzniknout volnočasový a oddechový areál určený pro všechny generace, který by navázal na ten stávající v meandru řeky Ohře.

„Bývalou vodárnu chceme postupně revitalizovat,“ uvedl náměstek karlovarské primátorky Miroslav Vaněk (KVC). „Všichni bychom si přáli, aby tu během roku vyrostl krásný areál a všechno bylo během jednoho roku hotové,“ pokračoval. „Tak to ale nefunguje, protože jedna věc jsou technické možnosti, druhá projekční a třetí finance,“ vysvětloval Vaněk s tím, že město nemá v tuto chvíli ucelený plán, jak se bude přesně v přestavbě postupovat a za jaké finanční náklady.

Areál, který je jako vodárna čtyřicet let mimo provoz, se má přeměňovat postupně. Již v květnu by ale měla mít veřejnost možnost nahlédnout s průvodcem do unikátních odvětrávaných podzemních nádrží, kde se voda usazovala, filtrovala a čistila. Očekává se, že obyvatelé následně přijdou s nápady, jak prostory využít.

Začalo bourání bývalé rozvadovské celnice

Ekonomika

V jednom z filtrů by podle Vaňka mohla vzniknout například galerie a prostor nad nádržemi by měl sloužit jako areál pumptracku. Ostatně kolaři by mohli na místě bývalé vodárny najít třeba i skatepark.

Azyl tam hledali bezdomovci

K zemi půjdou objekty, které jsou ve špatném technickém stavu. Azyl tam hledali bezdomovci a hrozilo, že se na ně zřítí. V dobrém technickém stavu je část vodárny, která byla vybudována v minulém století, sloužila jako čerpací stanice. Stojí nejblíže areálu meandru, mimo dosah objektů určených k bydlení, takže se jeví jako možné místo provozování nočního tanečního klubu. Ty jsou v současné době v obchodně-správním centru, kde si na ně obyvatelé stěžují kvůli hluku.

Podle první studie by v jednom z objektů, který má být zachován, mohly vzniknout prosklené kanceláře, například sdílené. Chybět by tam nemusela ani kavárna. „Je to strašně syrové, ale první nákresy vypadaly moc pěkně a navazovalo to na relaxační areál,“ uvedl k návrhům Vaněk, podle kterého čerpání dotací bude pravděpodobně problematické. „Dotace na brownfieldy lze využít pouze na záměry, kde není možné deset let nic nedělat. To nám nevyhovuje, protože z toho nechceme udělat park,“ konstatoval Vaněk.

Demolici někdejší čerpací stanice přihlížel v úterý před polednem i regionální historik Jindřich Nový. „K té čerpací stanici, která vznikla v předminulém století na místě původního mlýna, vedl historicky jedenáct metrů široký náhon, který začínal u tuhnického jezu na řece Ohři,“ popsal. Voda roztáčela turbíny, které poháněly mechanicky pístová čerpadla vody.

„Původně sem ale byla svedena voda gravitačním vodovodem z pramenů z nedalekých lázeňských lesů, ale její množství postupně přestalo postačovat,“ dodal s tím, že přívodem vody z Ohře vznikly v roce 1882 i filtrovací nádrže.

Zakořeněno v osudech místních. Kladenští architekti odmítají demolici nádraží

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám