Denník N

Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byť

Kim Gordonová. Foto - Danielle Neu
Kim Gordonová. Foto – Danielle Neu

Nový album legendy gitarového experimentu je návodom na starnutie do aktivity.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Nikdy som sa nevnímala ako speváčka s dobrým hlasom či vôbec ako hudobníčka.“ Na to, že má Kim Gordon za sebou vyše štyridsaťročnú úspešnú kariéru, to znie ako prehnané podceňovanie. Spolu so skupinou Sonic Youth sa stala ikonou nonkonformnej gitarovej scény a posledné desaťročie pokračuje vo veľkom štýle sama.

Prednedávnom vydala druhý sólový album The Collective a kritika jej takmer jednohlasne leží pri nohách. Ide pritom o celkom tvrdé sústo.

Do uší sa hrnú nekompromisné bíty, sprevádzané škrípajúcou gitarou a zabalené do industriálneho temna. Nad tým všetkým sa vznáša Gordonovej hlas, deklamujúci útržky prúdu vedomia. Znie to ako najnovší výstrelok hiphopového undergroundu. V štúdiu sa pritom nerealizovali nabudení tínedžeri, ale dáma s rokom narodenia 1953.

Počúvajúc túto autentickú nálož – odetú do najsúčasnejšieho zvuku – sa pred očami ešte raz odvíja celý Gordonovej príbeh. V rámci neho pôsobí jej aktuálny počin úplne prirodzene. Vynárajú sa však aj širšie témy. Ako hudobne zostarnúť a nestať sa voskovou figurínou samého seba? Ako v kráľovstve retro kultúry siahať stále po čomsi novom? Ako ostať hladný, zvedavý, otvorený a čulý aj v pokročilom veku?

Kim Gordon nám okrem odvážnej platne prináša príklad sympaticky radikálneho starnutia.

Pozorovať mužov v hudbe

Viete, prečo sú rockové hudobné skupiny plné chlapcov a mužov? Prečo ide do veľkej miery o mužský fenomén? Nie, nie je to len pre to, že sa junáci potrebujú predvádzať pred ženským publikom. A že teda ide o sofistikovanú formu živočíšnych párových tancov.

Ide aj o spôsob, ako sa muži medzi sebou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie