Co dělat při ztrátě dokladů?

V současné době do našich životů stále více proniká digitalizace úředních dokladů a postupů, v minulých vydáních jsme například informovali o digitalizaci zelených karet a od ledna letošního roku je také možné mít občanku v mobilu prostřednictvím aplikace eDoklady, kterou se lze prokázat u řady správních úřadů.

Ilustrační foto: Designed by Freepik

A od 1. července by pak měla být elektronická občanka použitelná i při identifikaci například u policie nebo u soudů. Stejně tak není od letošního ledna nutné mít u sebe při cestách v rámci ČR řidičský průkaz.

To ale stále neznamená, že by se naše fyzické doklady ještě nemohly ztratit. Proto si ve stručnosti rozebereme, jak v takových případech postupovat.

V případě, že ztratíte svůj občanský průkaz, máte ze zákona povinnost tuto skutečnost ohlásit. Tím dojde i ke zneplatnění občanky, což v konečném důsledku chrání hlavně vás (třeba před krádeží identity). V rámci ČR můžete tuto ztrátu nahlásit jak na policii, tak na obecním úřadu obce s rozšířenou působností (nehledě na to, jestli jde zrovna o úřad, v jehož správním obvodu bydlíte). Na kterémkoliv obecním úřadě obce s rozšířenou působností můžete zároveň požádat o nový průkaz.

Stejně tak je nutno neprodleně po ztrátě situaci řešit i v případě řidičského průkazu. V takové situaci se však již s touto záležitostí neobracejte na policii, ale již přímo na obecní úřad obce s rozšířenou působností. Celou záležitost však lze vyřešit také elektronicky přes portál dopravy, kde si nastavíte, kde si nový průkaz vyzvednete. Jak za vydání nového řidičského průkazu, tak za vydání nového občanského průkazu, budete standardně muset zaplatit 200 korun. V případě ztráty cestovního pasu bude rovněž tuto skutečnost s ohledem na riziko krádeže identity nahlásit. To lze opět učinit na kterémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností, ale také na matričním úřadě nebo na policii. Vzhledem k tomu, že pasy v praxi využíváme zejména při cestování do zahraničí, nemusí být tento postup vždy zcela možný. V zahraničí je tak z obecného hlediska možné ztrátu pasu nahlásit na nejbližším zastupitelském úřadu ČR. Vydání nového cestovního pasu vás pak bude stát 600 korun, pokud jej však nebudete bezprostředně potřebovat, není nutné si vydání nového pasu vyřizovat ihned.

Samozřejmě lze mimo uvedené případy počítat také se ztrátou jiných dokladů. V takových případech však půjde zpravidla o specifičtější doklady, a tak i postupy při jejich ztrátě budou obnášet svá specifika a bude je tak nutné řešit individuálně.

Další zprávy z regionu