Založ si blog

Cesta duše 9. – Desať. . .

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou.

Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov.

Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri.

Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som prešla počas desaťročia.

Práve dnes je desať rokov odo dňa, kedy pre závažné pochybenie lekárky zomrel môj jediný syn Maroško.

Po desaťročnej ceste sa v tejto chvíli s láskou dívam na jeho fotku, visiacu na stene. Patríš k nám, synček – a na tom sa nikdy nič nezmení. Pre každú mamu je najúžasnejšie to jej dieťa – a ja v tejto chvíli cítim vďačnosť za to, že si mojim synom.

Vďačnosť cítim aj za tú cestu desiatich rokov – na ktorej som popri zopár špinách, snažiacich sa cestu za spravodlivosťou pokriviť, stretla aj kopu úžasných ľudí. Ľudí odvážne bojujúcich za spravodlivosť pre svoje deti či partnerov, ktorí zomreli pre pochybenie lekárov.  Ale aj ľudí, ktorí ma na mojej ceste podporili svojimi slovami, svojim záujmom a dodávali mi tým nádej, že svet je dobré miesto pre život.

Nemôžem povedať, že kráčam tou desaťročnou cestou bez syna, lebo dnes viem, že smrťou nič nekončí. A cítim hlbokú vďačnosť za inšpiratívnu myšlienku, vďaka ktorej dnes nie je môj syn priviazaný k jednému miestu a jednému hrobu – a je slobodný.

 

Mení nás cesta, ktorou kráčame, aj životné skúsenosti, ktoré prežijeme. Dnes chápem pravdivosť slov, že naša bolesť je našim najväčším učiteľom. Nie som tá, ktorou som bola na začiatku tej cesty – dnes viem, že nie všetci ľudia sú čestní a mám jasné hranice. Do môjho sveta možno vkročiť iba úprimne, alebo nijako.

Dnes naozaj začnem čítať tú tvoju knihu, povedala som tíško Zámeru sveta…

 

Elena

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Peter Pellegrini

Pellegrini: Hovoríme nie rušeniu právu veta, migračným kvótam, hovoríme áno mierovým inicatívam a solidarite v EÚ

01.05.2024 15:15

Na Sviatok práce, sa už nemusí hovoriť o vysokej nezamestnanosti, ale o potrebe dobrej práce za dobrý plat, uviedol budúci prezident Pellegrini.

Hrad / Likava /

Hrad Likava obnovia za milióny eur. Areál sprístupnia viac verejnosti, pribudne aj novinka

01.05.2024 15:15

Žilinský samosprávny kraj financie získal z projektu slovensko-českej cezhraničnej spolupráce.

Kyrgyzstan Summit CIS

Po masakre pri Moskve Putin vyháňa z Ruska Tadžikov. Mohol by podmínovať pevnú pôdu pod ich prezidentom?

01.05.2024 15:00

Občania Tadžikistanu majú veľký problém dostať sa cez ruské štátne hranice. Aké dôsledky môže mať nehostinnosť Ruska pre vývoj v ich krajine?

Čaňa

Po požiari príbytkov v Čani umiestnili v miestnej telocvični 45 ľudí vrátane 24 detí

01.05.2024 14:57

Obec podľa starostu zatiaľ mimoriadnu situáciu neplánuje vyhlásiť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9020844x
Priemerná čítanosť článkov: 3159x

Kategórie