1. dubna 2024 • 12:55

MotoGP mění majitele. Koupila ji společnost, která už vlastní F1

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novým majitelem MotoGP se stala americká společnost Liberty Media, která už vlastní formuli 1. O transakci za 4,2 miliardy eur (asi 106 miliard korun) informovaly weby společnosti i motocyklového šampionátu.



Liberty Media získala podíl 86 procent ve společnosti Dorna, které šampionát patřil od roku 1992. V čele Dorny podle prohlášení zůstane výkonný ředitel Carmelo Ezpeleta, jemuž spolu s dalšími členy vedení patří zbývajících 14 procent.

„Máme obrovskou radost, že se nám podařilo rozšířit portfolio sportovních a zábavních aktiv,“ uvedl šéf Liberty Media Greg Maffei. „Závody MotoGP jsou skvělou podívanou, mají věrnou a nadšenou fanouškovskou základnu a z finančního pohledu generují skvělé cashflow,“ uvedl.

„Carmelo a jeho tým vybudovali skvělou sportovní podívanou, kterou nyní ukážeme ještě širšímu publiku,“ řekl Maffei. „Jde o nejlepší možný krok v dalším vývoji MotoGP. Máme radost z toho, co to přinese Dorně, paddocku i fanouškům,“ dodal Ezpeleta.

Do spojení formule 1 a motocyklového seriálu, v němž ve třídě Moto2 startuje český jezdec Filip Salač, podle médií ještě může vstoupit Evropská komise a protikartelové zákony. V roce 2006 chtěl vlastník MotoGP společnost CVC Capital Partners, od níž Liberty Media v roce 2017 formuli 1 získala, koupit i formuli 1, komise to však umožnila pouze pod podmínkou, že motocyklový šampionát prodá.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud