Založ si blog

Takže tak 1. – Čo by nám povedal Ježiš, keby teraz prišiel na Slovensko?

Neuveríte tomu – ani ja tomu celkom ešte neverím – ale fakt mám dnes úplne voľný deň, a potom ešte pár dní, až do soboty, kedy posedím vo volebnej komisii, a dp budúceho pondelka, kedy prednášam. To je moooore času – povedala som si včera ráno natešene. Deväť desať som dokončila ppt k prednáške o násilí a traume, a predo mnou v tejto chvíli nie je nič termínované, nič čo by ma hnalo časom.

A tak som pri polievaní pažítky na balkóne šťastne pozorovala oblaky a zamyslene prach „zo Sahary“ – bolo ho toľko, až horizont zahmlilo. Keď ho začnem zhŕňať, čoskoro ho aj na ten vysnívaný dom nazbieram. Ibaže vraj je magnetický a plný ťažkých kovov, tvrdia podaktorí, no tak aby mi ten dom nemagnetizoval potom, zauvažovala som. Určite ten prach na nás zhadzujú, aby sme predvolebne ohlúpli a volili Korčoka, povedala som si pod vplyvom facebookových prachovideí – a aj som chcela k téme blog napísať. Že ho voliť nebudem určite, ani keď ten piesok budú zhadzovať rovno vo vreciach.

A že sa až tak nemýlim v tom jeho prezidentskom nevýbere, v tom ma utvrdzuje aj nojnovšie videjko Zoroslava Kollára

https://www.hlavnydennik.sk/2024/04/01/zoroslav-kollar-pritvrdil-novy-pozdrav-korcokovi-uz-po-dvoch-dnoch-video

No čo na to dodať – potkan kráľ…

 

Potom som objavila na In-počasí úžasný prvoaprílový článok ako môžeme pomocou toho prachu zbohatnúť, lebo samozrejme že nejde o saharský piesok – veď to bolo už na prvý pohľad jasné, že nie je žltý, ale je to prach z vesmíru, obsahujúci vzácné mimozemské látky, a tak ho stačí zbierať – zotrieť handrou, nechať vysušiť a predať, ľahko zbohatnete…

https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/prach-vesmir-1.4.2024/

Mne sa viac páčila verzia, že je to prach hviezd, som nenapraviteľne romantická duša.

Recesisticky som článok preposlala najstaršiemu dieťaťu, a zároveň som sa s ňou podelila o radostnú správu, že som si kúpila košeľu. Veru, košeľu. Takú, pri ktorej moje srdce hneď na prvý pohľad povedalo áno. Nestáva sa mi to často pri oblečení, dokonca aj pri ľuďoch iba výnimočne – dodávam inšpirovaná knihou podstrkovanou Zámerom sveta už dlhšie, ktorú som konečne začala čítať. Košeľu som objavila pred mesiacom v internetovom sekáči, jedinú a v mojej veľkosti. Objednala som si ju teraz s pocitom správneho životného kroku.

Čo z toho je prvý apríl? – odpísalo dieťa upresňujúco.

Každý deň som pozrela, či ju neuchytil niekto – chýba mi, uvedomila som si dnes – a tak patrí ku mne, odpísala som jej. Kto by ju kupoval okrem Teba – začudovala sa. Trampská košeľa s odhalenými plecami nie je veľmi praktická, podotkla, budú ťa štípať komáre. Nijako ma to nerozhodilo, pri životných výberoch sa vždy riadim srdcom – a výstrihy od lakťov až na plecia sa mi na tej košeli páčia.

Nebudem ju nosiť len do lesa, ale i do mesta, vysvetlila som jej.

Toho som sa aj ja obávala, odpísala. Máme rovnaký zmysel pre humor – a to pre mňa znamená u ľudí v živote veľa. Popri čestnosti je práve osobitý humor to, čo skladá tehličky z môjho múru. A tá košeľa, pravdaže, je trochu odlišná od môjho šípkovoruženkovského štýlu – dlhých šiat a motívov ruží, nežných farieb – ale i to som ja. A keďže mám konečne chvíľu čas na oddych, doskladám recepty do zakladačov – a potom si plánujem vyrobiť aj úžasný šípkovoruženkovský sveter. A ďalšie originálne tričko, lebo recesistické tričká mám rada. To poznáte – povedz mi, čo máš na tričku, a ja ti poviem, kto si. Aj recesistické brošničky mám rada – vtipné a originálne ich vyrábajú a vlastnoručne maľujú autisti v Hento Toto. Sú jednoducho úžasné, a ak si takú brošničku okvačíte na seba, pre mňa je to veľmi jasná vizitka o vás, že máte veľké srdce.

 

Dnešný voľný čas využívam radostne – chvíľu som si čítala, konečne. Kelovú polievku som varila a uvažovala som popri tom o včerajšku a veľkonočných sviatkoch.

Nejdem vypisovať siahodlho o plytvaní a o tom, ako by ste mali urobiť niečo, aby ste všetko to ponakupované nevyhádzali do koša, ale aspoň zložili v igelitke ku smetiakom, aby to ešte niekomu pomohlo, alebo aby ste to odniesli niekam na charitu, či hoci to len tak dali bezdomovcom do ruky. Lebo kto chce, tak to takto spraví aj bez mojich rád, a kto nechce, toho nijako nepresvedčím.

Ale zauvažovala som aj o tom, čo by nám povedal Ježiš, ak by teraz prišiel na Slovensko. Cítila som sa rozpačito pri tej úvahe, fakt neviem –  s tou terajšou atmosférou v spoločnosti. Aby ho ešte niekto neovalil, keby sa tu zjavil.

Kladiem si otázku nielen v horizonte týchto volieb – naozaj  nedokážeme ako spoločnosť nájsť nejakých čestných ľudí, ktorí sa nedajú kúpiť a ktorí by nás viedli zodpovedne voči národu, a nie voči dirigentom spoza hraníc?!!! Nejako to ide s týmto národom k čoraz horšiemu. Akú minulú vládu nám tu povolili podaktorí na krk, koľko škody narobila  a ani jediný zo slávnych voličov nenašiel toľko charakteru v sebe, aby sa verejne ostatným ospravedlnil, k čomu prispel. A teraz sa to rozbieha zasa – Korčok je pre mňa ako strom celý vnútorne prehnitý. Pellegrini by mal nájsť odvahu a verejne sa ospravedlniť všetkým, ktorých chcel povinne vakcinovať.

Najhoršie je, že nestačí iba vydržať do volieb. Lebo voľbami to neskončí – jedna zo strán bude sklamaná, a tie manipulácie médií, ktoré sa tu rozbehli, mi pripadajú ako hodne koordinovaná hra. Nech bude výsledok akýkoľvek, je potrebné preveriť menné zoznamy všetkých mimookrskových voličov. Ak niekto volil opakovane, spáchal volebný podvod a musí byť náležite potrestaný.

A to ani nehovorím o morálke, aká tu je. No možno by nám Ježiš nepovedal nič, a len by sa mlčky díval. Lebo ako ľuďom povedal, on je cesta, pravda a život – a čo už viac k tomu dodať? Prešiel si cestu ľudského života, zažil aj utrpenie, ublíženie, zradu. Ale ja vážne neviem, či práve na to myslia ľudia pri všetkom tom šaláte a koláčoch. V sobotu som nabalila šalátu jednej dcére, druhej šunku, tiramisu sme urobili len toľko aby sa zjedlo. Oveľa viac ako kopy veľkonočných koláčov si cením, že som deti inšpirovala zostaviť rodokmeň, pustili sa do toho oduševnene, a tak za necelé tri týždne máme nájdenú obrovskú sieť predkov.

Zvláštne, ako odhalíš niektoré veci, keď je ten správny čas – povedala som zamyslene Zámeru sveta.  Medovo sa usmial, lebo konečne tú jeho knihu čítam. Aj keď som úprimne zvedavá k akému poznaniu dôjdem – lebo som presvedčená, že dvojplameň ti neublíži, chce ťa stále podvedome chrániť – a ak ti niekto ubližuje, tak to nie je vzťah dvojplamenný, ale karmický, a hlavne katastrofický.

 

Počúvaj, povedala som Zámeru sveta.  Rozosmial sa pochabo – nie, nie, s tým na mňa nechoď…

No dobre, tak s tým idem na vás – poznáte niekto toho lumpa, čo pani Adriane včera vo Vrakuni ukradol psíka? Ak áno, dajte jej vedieť, kde toho lotra nájde…

https://www.facebook.com/100000408253075/videos/1791233891364377/

Mali by sme spraviť ako občania sieť spravodlivosti, a so všetkými takýmito lotrami urobiť poriadok.

Možno práve to by nám Ježiš povedal, keby teraz prišiel – že Boh nám dáva príležitosti, a my ich máme využiť, aby sme konali dobro.

 

 

Elena

 

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9021287x
Priemerná čítanosť článkov: 3159x

Kategórie