Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Levnější až o 97,5 procenta. T-Mobile razantně zlevnil data v roamingu

T-Mobile představil zcela nové datové balíčky platící v zemích mimo Evropskou unii. Spolu se zjednodušením nabídky napříč zónami přišlo i výrazné snížení cen. Stále se liší podle příslušnosti dané země k zóně. Aktuální roamingové datové balíčky startují už na 199 korunách, proti předchozím cenám lze uspořit až neuvěřitelné částky.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Zákazníci T-Mobilu, kteří v minulosti cestovali třeba do Egypta, Turecka, Thajska, Austrálie či jen nedalekého Švýcarska byli patrně zaskočeni cenami, které si operátor v těchto destinacích účtoval za mobilní data. Nabízel tam totiž roamingové datové balíčky Internet Svět 1 s 100, 250 či 500 MB a 1, 2 či 5 GB v cenovém rozpětí 199 až 4 999 Kč. Racionálně myslící zákazník, který se nechtěl spoléhat jen na hotelovou wi-fi, však patrně sáhl po nějakém místním řešení. Zejména v případě, kdy už jeho telefon podporoval eSIM (viz níže).

To však nemění nic na faktu, že částka za jeden gigabajt dat v případě, kdy se zákazník spolehl na domácí T-Mobile (1GB balíček Internet Svět 1 stál 1 199 Kč), byla nejen ve vyjmenovaných zemích vysoká. Nicméně to je už minulost.

V případě T-Mobilu totiž s nově představenými roamingovými datovými balíčky určenými pro země mimo EU přichází výrazné snížení nákladů za mobilní data. Nabídka balíčků napříč zónami, které jsou nově tři (země jsou do nich rozděleny podle oblíbenosti a nákladů lokálních partnerů), se navíc sjednotila. K dispozici jsou totiž nově pouze dva, a to s 1 a 2 GB dat. Liší se také svou platností, nižší je totiž na týdenní bázi, vyšší je pak měsíční.

1GB balíček startuje na částce (ve srovnání s minulostí pouhých) 199 Kč. Tedy na sumě, za níž ještě nedávno zákazník získal ve vybraných zemích jen 100 MB. Nyní má za stejné peníze desetkrát více dat. Za tuto částku je gigabajtový balíček k mání v datové zóně A, do níž spadají například Japonsko, Kanada, Srí Lanka, Nový Zéland, Ukrajina, USA, Severní Kypr (turecká část Kypru) či v úvodu zmíněné Thajsko, Turecko, Austrálie a Švýcarsko. Namísto v krajním případě až téměř dvoutisícové útraty (pokud by si zákazník opakovaně aktivoval 100MB balíček) tak spotřeba stejného objemu dat vyjde nyní na dvě stovky.

V zóně B (např. Alžírsko, Egypt, Jižní Korea, Katar, Malajsie, Pákistán, Saudská Arábie, Singapur či Tunisko) pak týdenní roamingový balíček vyjde na 259 korun, v zóně C (např. Bahamy, Monako, Omán, Spojené arabské emiráty či Tanzanie) zákazník za 1 GB dat zaplatí 699 Kč. Ve všech případech jde pro zákazníka o značené snížení původních nákladů.

Datová zónaCena 1GB týdenního balíčkuCena 2GB měsíčního balíčkuZemě
A199 Kč379 KčAlbánie, Arménie, Austrálie, Bangladéš, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Gruzie, Guam, Irák, Izrael, Japonsko, Jordánsko, Kanada, Kosovo, Kuvajt, Moldavsko, Mongolsko, Nikaragua, Nový Zéland, Palestina, Severní Makedonie, Srbsko, Srí Lanka, Švýcarsko, Thajsko, Turecko, Ukrajina, USA, Vietnam, Severní Kypr (Turecko)
B259 Kč485 KčAfghánistán, Alžírsko, Antigua a Barbuda, Argentina, Ázerbájdžán, Bahrajn, Barbados, Benin, Bermudy, Bolívie, Brazílie, Brunej, Čína, Dominikánská republika, Egypt, Ekvádor, El Salvador, Faerské ostrovy, Filipíny, Gabon, Gambie, Ghana, Grónsko, Guatemala, Guinea, Guyana, Honduras, Hong Kong, Chile, Indie, Indonésie, Irán, Jamajka, Jersey (a Guernsey), Jihoafrická republika, Jižní Korea, Kambodža, Kamerun, Katar, Kajmanské ostrovy, Kazachstán, Keňa, Kolumbie, Kostarika, Kyrgyzstán, Libérie, Libye, Macao, Madagaskar, Malajsie, Mali, Maroko, Mauricius, Mexiko, Nigérie, Pákistán, Panama, Papua Nová Guinea, Paraguay, Peru, Rusko, Rwanda, Saudská Arábie, Senegal, Seychely, Sierra Leone, Singapur, Súdán, Taiwan, Trinidad a Tobago, Tunisko, Uganda, Uruguay, Uzbekistán, Vanuatu
C699 Kč1 279 KčAnguilla, Bahamy, Belize, Bělorusko, Curacao, Francouzská Polynésie, Grenada, Kapverdy, Monako, Montserrat, Omán, Spojené Arabské Emiráty, Svatá Lucie, Svatý Kryštof a Nevis, Svatý Vincenc a Grenadiny, Tanzanie, Turks a Caicos

Razantní úsporu přináší nové roamingové datové balíčky i třeba v Tunisku, které je rovněž oblíbenou destinací českých turistů. Dříve zde totiž T-Mobile nabízel balíčky s 50, 100, 200 a 500 MB a 1 GB, účtoval si za ně od 799 do 9 999 Kč. Nyní zde 1 GB dat vyjde na 259 korun, což představuje zhruba 2,5 % původních nákladů (9 999 Kč).

V závislosti na datové zóně se liší i cena vyššího, měsíčního roamingového datového balíčku. Ten přináší dvojnásobnou porci dat, tedy 2 GB. V základní zóně (A) vyjde na 379 Kč, v zóně B na 485 Kč a v nejvyšší (C) pak na 1 279 Kč. Dříve například v Egyptě, Thajsku, Turecku či Švýcarsku vyšly dva gigabajty dat na 1 999 Kč (2GB balíček Internet Svět 1), v Tunisku dokonce na neuvěřitelných 20 tisíc korun (2× 1GB balíček Internet Svět 2).

Zákazníci, kteří své datové potřeby nestihnou vyřešit před odjezdem, obdrží po příjezdu do dané země uvítací SMS s informacemi o cenách a odkazem na bezplatnou uvítací stránku na webu T-Mobilu, na které se zobrazí relevantní nabídka datových roamingových balíčků. Dodejme, že všechny nové balíčky, které jsou podle operátora sestaveny na základě interních dat s tím, že reflektují aktuální preference zákazníků stran cílových destinací, se automaticky neprodlužují. Zákazník tak v případě potřeby dalšího datového balíčku musí provést opětovnou aktivaci, díky čemuž nehrozí nechtěné přečerpání dat.

A co konkurence?

Třeba Vodafone například v Egyptě, Thajsku či ve Švýcarsku nabízí roamingový balíček rovněž za 199 korun. Jde však o kombinovaný balíček Roaming na den, kdy už z názvu je patrné, že je na denní bázi. Za necelou dvousetkorunu přináší den neomezeného volání i neomezených SMS a k tomu 500 MB dat. Jeden gigabajt tak zákazníka vyjde na 398 korun (2× 199 Kč). Jenže takový datový objem má k dispozici pouze dvakrát po dobu 24 hodin.

Uvažovat o datech mimo uvedený balíček pak nemá vůbec smysl, při standardní sazbě 7,70 Kč/1 MB by totiž jeden gigabajt zákazníka Vodafonu přišel na závratných 7 700 Kč. Jenže například v Tunisku, pokud zákazník nemá smartphone s eSIM, nemá prakticky jinou možnost, výše zmíněný denní roamingový balíček tam totiž Vodafone nenabízí. A řešením není ani na webu u této země nabízený balíček Připojení ze zahraničí. Ten by mu totiž přinesl jen 150 MB za 1 369 korun. Jeden gigabajt by jej tak vyšel ještě dráže, na 9,5 tisíce korun.

O2 pak roamingové balíčky vůbec nenabízí. Jeho zákazníky tak ve všech zemích, které jsme zmínili u Vodafonu, vyjde spotřeba 1 GB dat na 3 900 Kč (3,90 Kč/1 MB).

Je možná jen otázkou času, než i tito operátoři zareagují nějakou úpravou roamingových cen. Krok T-Mobilu může mít totiž nějakou souvislost i se současným trendem v podobě stále se rozšiřující nabídky smartphonů s eSIM. Elektronická SIM totiž jeho uživateli umožňuje nahrát do telefonu prakticky jakýkoli tarif. Tedy nejen domácí, ale především zahraniční. Takový si lze navíc pořídit ještě před odjezdem/odletem z Česka, zákazník tak hned poté, co dorazí do cílové destinace, může začít cenově výrazně přívětivější služby lokálního operátora a nevázat se tak na vysoké roamingové ceny toho domácího. Ten však s nimi mnohdy nic neudělá, v mnoha zemích, a to často těch turisticky atraktivních, totiž tamní operátoři drží vysoké ceny záměrně. Jde o jejich důležitý příjem.

Autor:
  • Nejčtenější

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

4. května 2024  7:02

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové...

O2 mění identitu. Vrací se 26 let starý legendární slogan předchůdce

30. dubna 2024  14:13

Operátor O2 se bude prezentovat trochu jinak než doteď. Změna je to spíš evoluční, ale rozdílů si...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nový vědecký objev zdvojnásobí životnost baterií. Klíč je v nabíjení

4. května 2024

Premium Nový způsob nabíjení lithium-iontových baterií může podle studie německých vědců zdvojnásobit...

Pozor na tuto fintu. Zneužívají produkty Applu, aby se vám vetřeli do domu

2. května 2024  7:02

Zazvoní zvonek a na druhé straně se ozve neznámý člověk. Svým způsobem nic neobvyklého, kdyby však...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Huawei šokuje novým supersmartphonem s vysouvacím fotoaparátem

1. května 2024  7:02

Huawei představil novou řadu Pura, která nahrazuje dřívější řadu P. Mezi novinkami z nové řady je i...

Umělá inteligence na nových smartphonech od Huaweie svléká lidi

5. května 2024  7:02

Na poli smartphonů je současným trendem implementace umělé inteligence. Ta nabízí stále širší...

Parádní velký tablet, kterému chybí snaha výrobce. Test Honoru Pad 9

5. května 2024

Čínský Honor se po svém stále ještě relativně nedávném návratu na globální trhy snaží dobýt...

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

4. května 2024  7:02

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové...

Nový vědecký objev zdvojnásobí životnost baterií. Klíč je v nabíjení

4. května 2024

Premium Nový způsob nabíjení lithium-iontových baterií může podle studie německých vědců zdvojnásobit...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....