Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne

OLOMOUCKÝ KRAJ - Policisté v kraji tento týden dohlíží na nejmenší chodce u přechodů před školskými zařízeními. 

V tomto týdnu od úterý do pátku probíhá další kolo celorepublikové dopravně preventivní akce připravované Policejním prezidiem ČR s názvem „Zebra se za Tebe nerozhlédne“. Akce bývá již tradičně zaměřená především na nezletilé chodce, na kontrolu dodržování bezpečného přecházení chodců přes přechody pro chodce a na dodržování pravidel silničního provozu v jejich blízkosti i ostatními účastníky. 

Do akce se zapojily také hlídky policistů napříč Olomouckým krajem. Jednotlivá stanoviště jsme i tentokrát vytipovali u přechodů pro chodce v blízkosti školských zařízení, kde lze předpokládat zvýšený pohyb školou povinných dětí. 

Policisté při provádění preventivní činnosti svou pozornost zaměřují nejen na dodržování správných pravidel při přecházení přes pozemní komunikaci, ale i na dodržování obecně platných ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. V rámci akce si společně s našimi nejmenšími chodci při jejich cestě do školy nebo ze školy opakujeme základní pravidla, která je nezbytné dodržovat, aby přecházení přes silnici bylo co možná nejbezpečnější. Osloveným dětem  předáváme drobné dárky v podobě preventivních i propagačních předmětů. 

V roce 2022 jsme v Olomouckém kraji zaevidovali celkem 342 dopravních nehod, které se staly na přechodu pro chodce nebo v jeho blízkosti. V loňském roce řešili policisté těchto případů celkem 194. 

Ohrožení chodců na přechodu je aktuálně zařazeno mezi nejtěžší přestupky s udělením 6 trestných bodů, bodová sankce se tak zvýšila o 1 bod. Sankce za případy, kdy řidič chodce na přechodu omezí, což znamená, že chodcům překáží v bezpečném přejití přechodu, zůstává na hodnotě 4 body. Sankce za případy, kdy řidič nezastaví vozidlo před přechodem pro chodce, se snižuje na 2 trestné body. Všechny zmiňované přestupky jsou nově trestány pokutou 2 500 - 3 500 Kč příkazem na místě, v případě správního řízení se však pokuta může vyšplhat až na 10 000 korun. 

V průběhu měsíce duben plánujeme i další dopravně bezpečnostní akce, v rámci kterých budou policisté mimo jiné kontrolovat dodržování nejvyšší dovolené rychlosti, způsob jízdy, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů. Zaměříme se také na kontrolu technického stavu vozidel i na to, zda se řidiči během jízdy plně věnují řízení, či před jízdou nebo během jízdy nepožili alkoholické nápoje nebo jiné návykové látky.

por. Mgr. Lenka Vanková
3. dubna 2024

Odkazy do noveho okna

1 Zebra1

1 Zebra1 

Detailní náhled

2 Zebra2

2 Zebra2 

Detailní náhled

3 Zebra3

3 Zebra3 

Detailní náhled

4 Zebra4

4 Zebra4 

Detailní náhled

5 Zebra5

5 Zebra5 

Detailní náhled

6 Zebra6

6 Zebra6 

Detailní náhled

7 Zebra7

7 Zebra7 

Detailní náhled

8 Zebra8

8 Zebra8 

Detailní náhled

9 Zebra9

9 Zebra9 

Detailní náhled

10 Zebra10

10 Zebra10 

Detailní náhled

11 Zebra11

11 Zebra11 

Detailní náhled

12 Zebra12

12 Zebra12 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem