Radnice se stará o obnovu sítí v obecních domech

3/4 2024

Neviditelné práce, které probíhají za zdmi obecních bytových domů, jsou svým významem nejzásadnější. Radnice se zaměřuje na průběžnou výměnu a modernizaci rozvodů plynu, což představuje krok směrem k větší bezpečnosti a spolehlivosti bydlení pro jejich obyvatele. Bytový odbor provádí pravidelné kontroly a revize plynového potrubí každoročně ve všech domech. Na základě výsledků těchto kontrol pak rozhoduje o prioritách oprav a výměn plynového potrubí v různém rozsahu v jednotlivých bytových domech.

Radnice se stará o obnovu sítí v obecních domech

V tuto chvíli se práce připravují na několika konkrétních adresách, a to Oblá 1116/2a, Oblá 1125/2b, Rtm. Gucmana 1191/1 a Výstavní 2476/4. U těchto domů nejde pouze o výměnu rozvodů plynu, ale také o modernizaci rozvodů teplé a studené vody, tak aby bylo zajištěno komplexní a spolehlivé zásobování vodou v budovách, a výměnu svislé kanalizace.

Stávající sítě jsou mnohdy stejně staré jako samotné budovy a postupně dosluhují. Navíc jsou v některých domácnostech stále využívány zastaralé plynové průtokové ohřívače vody, známé jako „karmy“.

„Je důležité si uvědomit, že některé karmy nejsou pouze zastaralé, ale také neposkytují dostatečnou bezpečnost a spolehlivost, jakou vyžadují moderní předpisy. Také z toho důvodu jsme před časem do všech nájemních bytů, které k ohřevu vody využívají průtokový plynový ohřívač, nechali instalovat detektory oxidu uhelnatého, abychom obyvatele našeho obvodu ochránili před nebezpečím otravy. Protože ale máme zájem na tom, aby městské byty poskytovaly moderní standard bydlení, postupně karmy budeme odstraňovat a nahrazovat je moderními technologiemi. Proto jsme vstoupili do jednání se společností Veolia, která nám umožní vybrané domy připojit na centrální dodávku teplé vody,“ uvedl starosta Patrik Hujdus.

Mezi adresami, které budou napojeny ještě do konce roku na moderní centrální zdroj teplé vody ve spolupráci se společností Veolia, patří M. Pujmanové 21, U Dvoru 8, Přemyslovců 24, 26, Klicperova 9 a Závišova 4.

Modernizace rozvodů plynu a zdravotechniky není pouze aktuální povinnost, ale investice do budoucnosti bezpečného a komfortního bydlení v Mariánských Horách a Hulvákách. Moderní způsob rozvodu vody nejen zvyšuje bezpečnost, ale také efektivitu a snižuje náklady na provoz.

„V souvislosti s výměnou rozvodů neplánujeme kompletní opravy koupelen a toalet. Budou vždy zajištěny pouze opravy v místech, kde dojde k poškození stávající dlažby, nebo obkladů. Samozřejmě pokud by se z technických důvodů mělo jednat o významné vizuální změny, pracovníci bytového odboru ve spolupráci s investičním odborem budou připraveni tyto vzniklé situace řešit ku prospěchu nájemníků. Obyvatele bytů, kterých se výměny rozvodů budou týkat, prosíme o trpělivost. Ačkoli nepůjde o velký zásah, přece jen se jedná o stavbu a každé stavební práce s sebou nesou na krátkou dobu snížení komfortu bydlení. Naším cílem ale především investovat do infrastruktury a současně i do komfortu, bezpečnosti a kvality života v obecních,“ doplnil starosta.