HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Noví lektoři obsluhy zařízení COBRA v řadách HZS HKK

Sedm nových lektorů obsluhy vysokotlakého řezacího a hasicího zařízení pro objemové hašení vodní mlhou označovaného jako COBRA je nově proškoleno v řadách hasičů HZS Královéhradeckého kraje. Noví lektoři budou nyní organizovat další odbornou přípravu v řadách směnových hasičů, popř. budou poskytovat odbornou podporu veliteli zásahu u případných mimořádných událostí, kde by mohlo být toto speciální zařízení nasazeno. Příslušníci prošli specializačním kurzem, pořádaným v rámci odloučené třidy pod vedením zkušených lektorů ze ŠVZ Brno. Teoretická část kurzu se v rámci HZS HKK uskutečnila na pracovišti Učiliště požární ochrany ve Velkém Poříčí, pro nácvik praxe pak posloužil objekt v Hradci Králové určený k demolici.

Jak hasící zařízení COBRA funguje?
Zjednodušeně řečeno je COBRA vysokotlaké hasicí a řezací zařízení, díky kterému mohou hasiči zvenčí ochlazovat vnitřní prostor zasažený požárem, aniž by do něj vstupovali. Při použití COBRY stojí hasič s proudnicí vně budovy a dovnitř aplikuje vodní paprsek pod určitým úhlem a tlakem. Do místa zasaženého požárem, ve kterém hrozí nebezpečí vzniku některého z nebezpečných jevů (například flashover, backdraft apod.) se tak dostane vodní mlha, pomocí které docílíme snížení teploty a inertizace celého prostoru. Poté je možné provést bezpečně klasický zásah a dohašení prostoru.
Oproti klasickému hašení dochází k tomu, že proudnice COBRY dokáže rozbít tlakovou vodu na mnohem menší kapičky, které se rychleji mění na páru, účinněji tak snižují teplotu uvnitř vyhřátého prostoru, a tím vytěsní z vzduch včetně kyslíku.

Zařízení COBRA je součástí zástavby cisternové automobilové stříkačky, z proudnice vychází tlaková voda pod tlakem až 300 barů. Primárně slouží k hašení a ochlazování, s přidáním abraziva má však vodní paprsek i řezací účinky. Jak uvádí výrobce, COBRA dokáže proříznout různé materiály až na hloubku 60 cm. Čím odolnější a silnější materiál, tím více času proces řezání zabere.

Jak probíhal praktický výcvik?

FOTOGALERIE

FOTO, VIDEO: HZS HKK, Michal Fanta

vytisknout  e-mailem