Internetový hobby magazín

Menu

Zvířata

Nejnovější články

Příznaky, že má váš pták depresi

Dub 2404 Autor: Claudie Kornelová

Nejenže se ptáci mohou dostat do deprese, ale dlouhodobá deprese může vést k sebedestruktivnímu chování, snížené imunitě a řadě dalších problémů. Pokud máte podezření, že váš pták může být v depresi, porovnejte jeho chování s body uvedenými zde. Známky poukazující na depresi mohou signalizovat, že je třeba něco změnit v prostředí vašeho ptáka nebo v úrovni vaší interakce s vaším zvířetem.

pták

Všímejte si změn chování u svého ptáka. Zdroj foto: Pixabay.com – Linda

Ztráta apetitu

Ačkoli může být příznakem několika různých typů problémů u domácích ptáků, jedním z velkých ukazatelů deprese je ztráta chuti k jídlu. Protože ptáci mají tak rychlý metabolismus, je důležité naučit se velmi rychle rozpoznat, pokud váš pták přestane jíst. Ztráta hmotnosti může přijít rychle a může být pro ptáka velmi škodlivá, takže pokud si všimnete, že se příjem potravy vašeho zvířete změnil dva dny po sobě, naplánujte schůzku s vaším veterinářem, aby věc vyšetřil.

Agresivita

Jedním z největších a nejsnáze rozpoznatelných příznaků, že pták trpí depresí, je náhlá změna osobnosti. Často, zejména u papoušků, se to projevuje agresivitou. Agresivita může být sezónní a může souviset s hormonálními problémy, ale trvalé chování, které se vymyká povaze, může být známkou toho, že je váš pták chronicky nešťastný. Pro jistotu nechte všechny náhlé změny chování vyšetřit veterinářem, aby vyloučil zdravotní problémy. Pokud je váš pták zdravotně v pořádku, měli byste začít posuzovat, co se v jeho životě děje, co mohlo toto chování vyvolat.

Vytrhávání peří

Když si pták začne škubat peří, může to rychle přerůst v chronický a zničující problém. Pokud si na svém ptákovi začnete všímat lysin, nechte ho prohlédnout veterinářem, abyste mohli vyloučit onemocnění. Jakmile si budete jisti, že se nejedná o zdravotní problém, můžete se pokusit zjistit, proč si pták peří škube. Mnoho ptáků se začne škubat z nudy nebo když nemají dostatek sociální interakce, takže naplánování více času s vaším ptákem každý den může být to, co váš mazlíček potřebuje ze všeho nejvíce.

pták

Všimli jste si, že si pták vytrhává peří? Zdroj foto: Pixabay.com – Thomas

Změna hlasových projevů

Svého ptáka znáte lépe než kdokoli jiný – a pokud ho vlastníte již delší dobu, měli byste dobře znát frekvenci a typy hlasových projevů, které váš opeřený přítel v běžný den vydává. Pokud si začnete všímat změny v úrovni nebo druhu vokalizace, kterou váš pták vydává, může to být znamení, že váš mazlíček trpí depresí. Mnoho ptáků se uchyluje ke křiku z nudy nebo frustrace, takže pokud je váš pták hlasitější než obvykle, může to být znamení, že by váš mazlíček rád trávil více času interakcí s vámi.

Stresové pruhy

Dalším ukazatelem, že váš pták může být ve stresu nebo depresi, je přítomnost stresových pruhů na jeho peří. Stresové pruhy sice nejsou zdravotním problémem, ale mohou vás upozornit na problémy s celkovou spokojeností a kvalitou života vašeho ptáka. Pokud si na svém zvířeti všimnete stresových pruhů, dobře se podívejte na jeho stravu, prostředí, hrací režim a interakce s vámi. Pokud vidíte oblasti, které by se daly zlepšit, trochu vše zintenzivněte a uvidíte, zda poznáte rozdíl v tom, jak váš pták vypadá a jak se cítí.

Zdroj

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Kvě 2024>>
PÚSČPSN
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist