Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Dallas: Jak rodinné intriky a ropný boom ovládly televizní obrazovky

Je to už 33 let od doby, kdy se na televizních obrazovkách tehdejšího Československa poprvé objevil seriál "Dallas", představující divákům příběh bohaté rodiny Ewingů, jejichž životy jsou protkány intrikami, mocí a ambicemi v ropném průmyslu. Kdo by neznal "Dallas", s jeho nezapomenutelnými postavami a dramatickými zvraty, které udržovaly diváky v napětí po celá desetiletí?
Dallas
Jak rodinné intriky a ropný boom ovládly televizní obrazovky

04. 04. 2024

04. 04. 2024

Dynastie Ewingů

Když se řekne “Dallas”, mnohým se vybaví obraz rozsáhlých texaských plání, kde se tyčí ropné věže a nekonečný boj o moc a peníze. Tento legendární americký televizní seriál, který poprvé vstoupil na scénu v roce 1978 a běžel až do začátku 90. let, definoval celou éru a stal se synonymem pro dramatické rodinné ságy. Příběhy rodiny Ewingů, která v Dallasu v Texasu vlastnila ropnou společnost Ewing Oil a ranč Southfork, přitahovaly před obrazovky miliony diváků po celém světě.

Moc a intriky

Základní osou příběhu je neustálý boj o moc mezi členy rodiny Ewingů, zejména mezi charismatickým J.R. Ewingem, kterého nezapomenutelně ztvárnil Larry Hagman, a jeho mladším bratrem Bobbym. J.R. je příkladem bezskrupulózního podnikatele, který neváhá použít jakékoli prostředky, aby dosáhl svých cílů, zatímco Bobby představuje morálnější a čestnější stránku rodiny. Tento kontrast mezi hlavními postavami dodává příběhu nejen napětí, ale i hloubku, protože divák je nucen přemýšlet o ceně úspěchu a o tom, co je v životě opravdu důležité.

Seriálové ženy

Dallas nebyl jen o mužích a jejich bojích. Seriál přinesl na scénu i silné ženské postavy, jako je Sue Ellen Ewingová, Pamela Barnes Ewingová nebo Lucy Ewingová, které se musely vyrovnávat nejen s osobními a rodinnými dramaty, ale často i s vlastními kariérními ambicemi. Tyto postavy ukázaly, že ženy mohou být stejně silné a rozhodné jako muži, a často představovaly morální kompas příběhu.

Jedna z nejoblíbenější postav Sue Ellen Ewingová. Podívejte se, jak se její postava vyvýjela.

Dallas v Československu: 33 let od premiéry

Nejen v Americe, ale i v tehdejším Československu si “Dallas” našel své místo. Vysílání prvního dílu v únoru 1991 bylo významným momentem, který představil československým divákům nový druh zábavy. A právě nyní, kdy uplyne 33 let od tohoto historického okamžiku, je ideální příležitostí zavzpomínat na to, jak “Dallas” obohatil televizní kulturu v naší zemi.

K TÉMATU  Dům pod kořeny stromů se dvěma bazény nabízí luxusní koupání v přírodě

Fenomenální dabing

K oslavě 33 let od prvního vysílání “Dallasu” v Československu patří i připomenutí herců, kteří propůjčili své hlasy klíčovým postavám. Mezi nezapomenutelné hlasy patří Helena Kružíková jako Miss Ellie Ewingová, Karel Bartoň daboval Jocka Ewinga, Jiří Dvořák Bobbyho Ewinga, Karel Janský se ujal role J.R. Ewinga, a Drahomíra Kočová vyprávěla příběhy Pamel Barnes Ewingové. V dalších rolích se objevili například Eva Gorčicová jako Sue Ellen Ewingová či Rostislav Čtvrtlík, který propůjčil svůj hlas Rayu Krebbsovi​

Podívejte se na úvodní znělku v “českém znění”

Nová éra Dallasu

V roce 2012 byl “Dallas” oživen s některými původními postavami společně s novou generací Ewingů. Toto pokračování se snažilo zachytit ducha originálu zatímco představilo nové příběhy pro novou generaci diváků, ukazující, že intriky a boje o moc jsou časově neomezené.

Jak se dabovala nová serie Dallasu? A vrátili se původní dabéři do svých rolí?

MOHLO BY SE VÁM HODIT

7 dokumentů na Netflixu, které vás chytnou a nepustí

Brenda z Beverly Hills konec snů: Před smrtí se vzdává svého velkého plánu




Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Toužíte po pevné a pružné pleti bez jakékoliv chybičky? Chcete mít účes jako ze salonu? Svěřte se do rukou speciální kosmetiky s obsahem kyseliny hyaluronové, jejíž účinky vás ohromí. Pleťové krémy, séra a další produkty se díky jejímu obsahu postarají o zlepšení stavu vaší pokožky.
Léto je nejkrásnější období v roce. A přináší s sebou také zážitky, na které se nezapomíná. Jaké jsou výhody letního flirtu, a proč by jej měl alespoň jednou za život zkusit každý z nás? Letní románek je prostě nezapomenutelný!
Znáte to: šéf tlačí novými úkoly a vy se snažíte najít odvahu říct NE. Jak však odmítnout šéfa bez rizika a udržet si duševní pohodu? Dnes se zaměříme na praktické strategie, jak elegantně odolat nadměrné pracovní zátěži, zachovat klid a udržet si zdravý životní rytmus.
Často nás trápí už od kolébky. Není ale žádnou výjimkou, že se objeví až v dospělosti. Jeho projevy jsou různorodé, ale pokaždé nepříjemné. Naštěstí se dá s atopickým ekzémem úspěšně bojovat.
Vysmíváte se těm, kdo si píšou deník? A zkoušela jste to už někdy? Je to neuvěřitelně očistná záležitost, která vám pomůže zbavit se stresu, utřídit si myšlenky a mnohdy vás také povzbudí. Navíc budete díky deníku mít za pár desítek let na co vzpomínat.
Barva roku 2020 pro interiér je klasická modrá. Hluboký a tmavý odstín modré dává cítit stabilitu, klid a komunikaci. V interiéru působí vyrovnaně a je ideální do prostoru určeného k relaxaci, hlubokým myšlenkám nebo přímo meditaci. V pracovně umí motivovat k lepšímu výkonu. Tmavá modrá barva dává také pocit bezpečí a v neposlední řadě je velmi elegantní.
Přemýšlíte nad skladbou svého jídelníčku? Víte, kolik sníte denně bílkovin nebo vlákniny? Hlídáte si, co jíte? Možná, že ne. Hodně lidí nepřemýšlí nad tím, co jí a zda se stravuje správně. Většinou jako výmluva poslouží nedostatek času. Bílkoviny jsou ale pro tělo skutečně nezbytné a drtivá většina populace jich konzumuje málo. Zkuste to změnit.
Na své zahrádce i v květináči můžete pěstovat kdejaké koření, bylinu nebo rostlinu. Zatímco někdo se uchyluje cestou levandule pro uklidnění, jiný se rozhodl zasadit si do záhonu či připraveného truhlíku saturejku.
Připojit se k rodině vašeho manžela může znamenat orientaci v obtížných vztazích, zejména s jeho matkou. Je to prostě vaše tchyně. Ať už chcete mít pozitivní vztah od samého začátku, nebo se momentálně potýkáte s problémy, je možné si svou tchýni „převychovat“.
Dětství strávila v městečku na Vysočině, dospělost v Libanonu uprostřed války. Blanka Matragi je světově uznávaná módní návrhářka, která šije modely pro ženy z vyšších vrstev v Evropě i na Středním východě. Navrhla také uniformy pro policejní a vojenské složky Abú Dhabí. Čím ji okouzlil svět módy a jak válka v Libanonu ovlivnila její podnikání? Pojďme si společně zrekapitulovat pestrý život této energické rudovlásky.
V každém věku se ženám nebo mužům může na obličeji objevit akné. Mnozí to pak snášejí s velkou nelibostí a o to hůř jim je, pokud po akné na pokožce zůstanou jizvy, které jsou důsledkem jeho nesprávné nebo předčasné léčby.
Některé z nás se při pojmech „povinné ručení“ a „havarijní pojištění“ jen zatočí hlava při představě, že bychom si jej měly sjednávat samy. Návštěva pojišťoven, porovnání, co nám na přepážkách bylo nabídnuto, ale hlavně: pamatovat si údaje o našem autě. Jenže takto už to dávno neprobíhá! Dnes se pojistíte online, z pohodlí domova. Potřebovat budete jen osobní doklady, velký technický průkaz a několik minut svého času.

Výběr článků

Matkou se můžete stát i po čtyřicítce. A to s přehledem. Které celebrity jdou příkladem? Podívejte se.
Čas je to, oč tu běží. Nikdy ho není dost a zvláště v poslední době je každá minuta drahá. Ze dne na den jste se staly na plný úvazek nejen matkami, ale i učitelkami, vychovatelkami a kuchařkami. K tomu všemu musíte zvládnout ještě svoji práci. Pokud se z toho nechcete zbláznit, rozdělte úkoly v rodině a nebojte se ulehčit si práci. Využijte všeho, co doba nabízí, a uvidíte, že bude i teplé jídlo.
Začalo jaro, a s ním přichází i chuť na grilování. Posedět na zahradě u stolu je jedna věc, ale venkovní kuchyně nabídne jedinečnou atmosféru a stane se centrem posezení pro teplé víkendy nebo večery. Prohlédněte si galerii a inspirujte se!

Nepřehlédněte

Domov je místem, kde se chceme cítit bezpečně. Již po staletí je ochrana domova důležitou samozřejmostí napříč různými kulturami. I naši předkové chránili své domovy před kletbami, zlými duchy, bídou či útoky nepřátel.
Split je druhým největším městem v Chorvatsku a každoročně láká mnoho turistů. Toto místo spojuje dávné krásy historie s moderním způsobem života. Čekají vás zde krásné památky, skvělé jídlo a mnoho zajímavostí, které byste si neměli nechat ujít.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek