Romana Barboříková
4. dubna 2024 • 21:30

Drsný pád cyklistických hvězd! Zranil se i favorit Tour, co vzkázal Pogačar?

Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na takové obrázky se chce dívat jen málokdo. Cyklisté po hrůzostrašném pádu leží nehybně vedle silnice, někteří v betonovém příkopu. Přesně to se stalo ve čtvrtek na etapovém závodu Kolem Baskicka. Po pádu ve sjezdu odvážela sanitka do nemocnice i dvojnásobného vítěze Tour de France Jonase Vingegaarda. Podle zpráv z týmu utrpěl hned několik zlomenin. Ze závodu odstoupili také Primož Roglič a Remco Evenepoel.



Už v dřívějších dnech se někteří z favoritů na celkové vítězství octli na zemi a měli pár odřenin. Jenže co se přihodilo ve čtvrteční etapě na závodu Kolem Baskicka, z toho se mohlo dělat zle i otrlejším povahám.

Do cíle zbývalo zhruba 35 kilometrů, když si to peloton v čele s největšími favority na celkovou výhru svištěl vysokou rychlostí ve sjezdu. V pravotočivé zatáčce to jednomu z jezdců podklouzlo, okamžitě šel k zemi a skončil zcela mimo silnici, když při tom těsně minul i obrovské kameny. Za ním se ale na asfalt poroučeli i další cyklisté, jedním z prvních byl úřadující mistr světa v časovce Remco Evenepoel. Belgičan se ze země sbíral už v první etapě, tentokrát však dopadl hůř.

Těžkému pádu se nevyhnul ani Primož Roglič v dresu lídra závodu, jenž s nepříjemnými odřeninami dojížděl do cíle už ve středu.

Nejhůř však z největších favoritů dopadl Jonas Vingegaard, vítěz posledních dvou ročníků Tour de France. Ten dlouhé minuty ležel nehybně za betonovým příkopem, v němž skončil jeho slovinský soupeř. Televizní záběry, které pak mnozí kritizovali, ukazovaly Dána ve stabilizované poloze, jak se o něj stará jeden z jeho sportovních ředitelů.

Po nějaké době hlavního muže celku Visma-Lease a Bike lékaři přemístili na nosítka a s límcem na krku a kyslíkovým přístrojem jej naložili do sanitky a odvezli do nemocnice.

Zhruba po třech hodinách přišla z nizozemského týmu tato zpráva: „Jonas je při vědomí a vyšetření u něj odhalila zlomeninu klíční kosti a několika žeber. V rámci preventivních opatření zůstává v nemocnici.“

Jeden z nejlepších cyklistů současnosti má tak hodně podobná zranění, která utrpěl před týdnem jeho kolega Wout van Aert na jedné z belgických klasik. Je tedy otázka, jak rychle se zvládne uzdravit a dostat do takové kondice, aby byl schopen naplno zasáhnout na Tour de France do bojů o další žlutý trikot.

O ten s ním měli soupeřit i Roglič s Evenepoelem. Oba sice z děsivého incidentu odešli po svých, ale také u Belgičana tým potvrdil zlomenou pravou klíční kost a lopatku. To Roglič odjel týmovým autem a do kamery ukázal zdvižený palec na znamení, že je v pořádku.

V nehezké pozici byl k vidění také závodník UAE Team Emirates Jay Vine, který ležel v dalším příkopu. Jeho tým však brzy zveřejnil, že jejich jezdec byl při vědomí odvezen do nemocnice.

Následná vyšetření ukázala, že právě týmový kolega Tadeje Pogačara je zřejmě nejvíc postiženým z tohoto pádu. Podle týmového šéflékaře má zlomeniny obratle krční páteře a dvou obratlů hrudní páteře. „Naštěstí nedošlo k žádnému neurologickému porušení,“ uvedl lékař.

Vzkaz svým soupeřů, ale současně i kamarádům, poslal i Vingegaardův největší sok na Tour de France. „Pády nikdy nejsou tím, co chceme v cyklistice vidět. Dnes jsme bohužel viděli jeden opravdu ošklivý. Přeji mému parťákovi Jayovi i dalším kamarádům z pelotonu rychlé uzdravení,“ napsal Pogačar na sociálních sítích.

Etapu dojel peloton v poklidném tempu, o vítězství v čelní skupině bojoval i Karel Vacek, který skončil třetí.

Cyklistický závod Kolem Baskicka (WorldTour) - 4. etapa (157,5 km):

1. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty) 4:21:15, 2. Thompson (N. Zél./Groupama-FDJ), 3. K. Vacek (ČR/Burgos-BH), 4. Retegi (Šp./Kern Pharma), 5. Burgaudeau (Fr./TotalEnergies), 6. J. López (Šp./Caja Rural-Seguros RGA) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Skjelmose (Dán./Lidl-Trek) 8:36:11, 2. Ayuso (Šp./UAE Emirates) -4, 3. Vauquelin (Fr./Arkéa-B&B Hotels), 4. Schachmann (Něm./Bora-hansgrohe) oba -6, 5. McNulty (USA/UAE Emirates) -13, 6. Armirail (Fr./Decathlon AG2R La Mondiale) -14, ...146. K. Vacek -17:56.

Vstoupit do diskuse
9
Články odjinud


Články odjinud