Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Něco se děje. Oteplování skokem předběhlo samo sebe o deset let. Co bude dál?

Některé pranostiky bude zapotřebí upravit. Grafika: Deník N
Některé pranostiky bude zapotřebí upravit. Grafika: Deník N

Rok 2023 byl nejen nejteplejší v dějinách měření. Byl také teplejší, než měl být podle výpočtů. Začátek letošního roku v tomto trendu, jak se zdá, pokračuje. Vědci zatím nemají dobré vysvětlení, co se děje.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Meruňky letos rozkvetly skoro o měsíc dříve, než by měly. Nadcházející víkend – první dubnový – přinese v Česku teploty mezi 25 a 30 °C. A loňský rok byl celosvětově teplejší o dvě desetiny stupně, než dovedou vysvětlit klimatické modely. Něco se děje.

Počasí není podnebí. Vysoká teplota po několik dnů nemusí nic znamenat.

Celosvětová průměrná teplota za celý rok, to je něco jiného. Za tak dlouhé období se náhodné jevy zprůměrují a co zbude, je dlouhodobý trend.

Mimořádně teplé jaro, jehož jsme právě svědky, by mohlo být statistickou anomálií. Pravděpodobněji jí však není. Zapadá do trendu setrvalého globálního oteplování. Možná dokonce poukazuje na jeho novou znepokojivou tendenci: zrychluje více, než se zatím předpokládalo. Navazuje totiž na loňský rok, který byl výjimečný i na poměry klimatické změny.

Rok 2023 byl nejteplejší v historii systematického měření. To je v souladu s očekáváním. (Možná byl dokonce nejteplejší za posledních zhruba sto tisíc let.) Teplota takto nepřetržitě roste už řadu let. Co v souladu s očekáváním není, je velikost změny.

O deset let dříve

V roce 2023 dosáhla průměrná celosvětová teplota na hodnotu 1,4 °C nad srovnávací předindustriální úroveň. Podle matematických modelů, se kterými pracuje například Mezivládní panel pro změnu klimatu (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC), to mělo být

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Klimatická krize

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější