Toto jsou známky toho, že jste již prodělali infarkt!

Diabetičtí pacienti jsou mnohem více ohroženi kardiovaskulárními chorobami, a proto musí svému zdraví věnovat maximální pozornost. V jejich případě není neobvyklé, že prodělají infarkt, aniž by si toho vůbec všimli.

Autonomní neuropatie je porucha globální adaptability organismu, která jako komplikace diabetu zhoršuje kvalitu života a zkracuje život přibližně polovině pacientů – upozornil doktor Péter Kempler, profesor 1. lékařské fakulty vnitřního lékařství na univerzitě Semmelweis.

Neuropatie může ovlivnit fungování pohybového aparátu, ale postihuje i kardiovaskulární systém.

Téměř polovina diabetiků může mít neuropatii, ale málokdo o ní ví.


A to je velmi nebezpečné, protože mnoho lidí utrpí infarkt na nohou v případě vegetativního poškození nervů. Neuvědomují si, že existuje velký problém, protože nejcharakterističtější symptom, silná bolest na hrudi, se neobjevuje.

Dojde-li k dušení, kašli, zvracení, pocitu na omdlení nebo neodůvodněnému zvýšení hladiny cukru v krvi, měl by diabetik podezření na infarkt a ihned se poradit s lékařem.

Lidé s neuropatií často nemají vůbec žádné příznaky, a proto se následně ukáže, že prodělali infarkt. Doktor Péter Kempler zdůraznil důležitost prevence a uvedl, že v případě diabetu je třeba vzít v úvahu i riziko rozvoje autonomní neuropatie.

Je důležité, aby diabetici každý rok navštěvovali svého rodinného lékaře, který je v případě potřeby odešle k internistovi nebo neurologovi.

V zemi je 13 neuropatických center a ročně navštíví Centrum neuropatie Semmelweisovy univerzity více než 1500 lidí.


Zdroj

NEPŘEHLÉDNĚTE

loading…

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *