Co nečistit octem v domácnosti? Pozor na dřevo, kov a přírodní kameny nejen v kuchyni

ocet

Ocet je znám coby skvělý pomocník při úklidu v domácnosti. Přírodní prostředek, který pomůže s mnoha problémy. Jen pozor na to, že ne na vše je dobré použít ocet. Co rozhodně nečistit octem?

Ocet je v mnoha případech vítán pro svou účinnost. Je pomocníkem, na kterého se můžete spolehnout. K tomu ho máte vždy po ruce doma. Avšak pozor na to, že od některých věcí v domácnosti je třeba ocet držet opravdu daleko.

Nejedná se vždy o účinnou záchranu

Ocet je ve většině případů považován coby poslední záchrana, když nemůžete něco vyčistit. Je to dáno tím, že je přírodní, netoxický, zabíjí bakterie, které se v domácnosti vyskytují. Zbavuje usazenin a nečistot. A k tomu je levný. Jenže i zde zázraky mají své meze. Na co si dávat pozor? Co rozhodně nečistit octem?

Na co nepoužívat ocet v kuchyni

Ocet díky svému složení si velmi dobře poradí s mastnotou, kterou máte v kuchyni a potřebujete se jí zbavit. Jenže pozor na to, že kyselost může některé povrchy poškodit. Rozhodně nepoužívejte ocet na čištění kuchyňských nožů. Pokud chcete, aby vaše nože byly stále jako nové, tak se vyhněte čištění pomocí kyselin, jako je ocet. Rovněž tak ocet není vhodný na žulové, mramorové i kameninové desky. Při použití octu na tyto přírodní materiály může dojít k jejich rozleptání i ztrátě lesku.

Pozor na dřevo a dřevěnou podlahu

Rozhodně není dobrým nápadem, pokud použijete ocet na dřevěný nábytek, jakožto i dřevěnou podlahu. Mohlo by dojít k porušení povrchové úpravy. Co se týče dřevěné podlahy, tak je třeba mít na paměti to, že ocet rozpouští ochrannou vrstvu dřeva. Podlaha by tak za nějakou dobu skončila poškrábaná a bez lesku.

kuchyně

Foto: Pixabay

Ocet nepatří na kovové povrchy

Dobré není používat ocet na kovové povrchy. Zejména neředěný ocet, neboť může narušit ochrannou vrstvu některých kovů. Proto nikdy nenechávejte neředěný ocet příliš dlouhou dobu působit na kuchyňských i koupelnových bateriích, jakožto i hrncích, pánvích.

Žehličku nečistěte octem

Přestože se ocet používá na odstranění vodního kamene, tak se zdá jeho použití na žehličku logické. Ale pozor na to. Pokud byste do napařovací žehličky nalili ocet, tak kyselina by rozežrala podšívku i kovové části žehličky. Pokud nechcete žehličku vyhodit a kupovat novou, tak do ní nelijte ocet v rámci čištění a zbavení vodního kamene.

Zdroj: ireceptar.cz, bydlimechytre.cz

Náhledové foto: Pixabay