Recenze Alone in the Dark – nostalgie v novém podání

Foto: Gamebro

Původní hra Alone in the Dark vyšla v roce mého narození a další a další díly na sebe nenechali dlouho čekat. Hororové hry byly tehdy velmi populární a vše se netočilo jen kolem her typu Resident Evil, nebo Silet Hill. Hlavně Alone in the Dark byl prvním survival hororem, takže je to takovým průkopníkem v tomto žánru.

V roce 2008 se nesl v duchu návratu této série s novou hrou Alone in the Dark, ta sice nebyla vůbec špatná, ale pak přišel díl Alone in the Dark: Illumination, který naprosto propadl a celá značka se opět na dlouhá léta odmlčela.

To platilo do letošního roku, kdy vyšla reimaginace úplně prvního dílu z roku 1992. A po vzoru série Resident Evil a očkovaného Silent Hillu 2 přišel na řadu i Alone in the Dark. Ten nenabízí jen využití moderního vzhledu a ovládání, ale spíše se jen opírá o dílčí části originálu, jako jsou postavy a atmosféra. Jinak je všechno rozšířené, samozřejmě lepší a defacto zcela nové.

Foto: Gamebro

Takže i veteráni ve videohrách, který hráli původní verzi, tak zde zažijí vesměs úplně něco nového s lehkým pomrknutím do historie.

Poutavý příběh a herecké obsazení

Hlavními hrdiny jsou soukromý detektiv Edward Carnby a jeho zaměstnavatel Emily Hartwood, kterým propůjčili hlas herci David Harbour a Jodie Comer. Což jsou oba velmi známý Hollywoodské hvězdy, a proto se není čemu divit, že jednou z hlavních devíz této hry jsou právě herecké výkony obou postav. Ty jsou díky tomu velmi sympatický, uvěřitelný a rychle si k nim najdeme cestu.

Foto: Gamebro

Celou hru hrajeme pouze za jednoho z nich. Po krátkém úvodu je potřeba si zvolit svého hrdinu a s ním zažít celý příběh. Občas se obě postavy potkají a kousek strastiplné cesty prožijí spolu, ale výběr jednoho z hrdinů, neznamená, že by hra za oba byla úplně stejná a vybíráme si jen vzhled a hlas.

Postup hrou je více či méně stejný jak za Edwarda, tak i Emily, ale jejich reakce a řeči jsou zcela odlišné a nemohu ani říct, že bych za jednoho či druhého byl průchod lepší, každý má svoje klady. Vzhledem k celku kratší herní době, není zas takový problém si hru zahrát za oba protagonisty, což i vřele doporučuji, pokud hra hráče baví.

Ale zpátky k příběhu. Příběh nás zavede na jih Ameriky, přesněji do Louisiany ve dvacátých letech 20. století. Emily pátrá po svém strýci, který zmizel z panství Derceto, které slouží jako domov pro duševně choré. I díky tomu není o divnosti velká nouze, a to jak ve vizuálu celého panství, tak hlavně v obyvatelstvu.

Foto: Gamebro

Každý z obyvatel trpí jinou duševní chorobou a nabízí zcela odlišný přístup a chování k našim hrdinům. Příběh je vcelku zamotaný, často se hráč dostane i mimo sídlo v různých problikách do jiné sféry. Ve hře jsou také monstra a nejrůznější temné síly v čela s Dark Manem.

Atmosféra a hratelnost

Rozhodně musím ještě pochválit celkovou vizualizaci a atmosféru hry, která je výborná. Svět má jedinečnou architekturu, kulturu i hudbu, která je prostě výborná. Grafické zpracování také působí velmi pěkně, hlavně co se týče postav.

Foto: Gamebro

Zatímco, když se hra odehrává v normální realitě a hráč se nachází v panství, tak většinou řeší nejrůznější hádanky a adventruní puzzly, jako je najít nějaký předmět a použít ho na druhé straně panství a takhle si postupně otevírat a prozkoumávat celé sídlo. Někdy se hra přesune do temné části, které by mělo navodit trošku toho strachu, což ne vždy úplně funguje.

Pak jsou tu skoky i do jiných míst, kde dost často skýtá boj. Ten je bohužel velkou slabinou hry. Gunplay je takový toporný a nepříliš zábavný, stealth systém je téměř nulový i když se lze plížit. Ale nejhorší nastává, když se nepřítel dostane až moc blízko. Střelnou zbraní ho téměř nelze trefit a při souboji s chladnou zbraní se ukáže v plné nahotě topornost postav.

Foto: Gamebro

Při prvním hraní jsou hádanky nápadité a zábavné, ale nečekejte, že byste se při některých dlouho trápili, ale některé dokáži zapojit všechny mozkové buňky.

Verdikt

Mezi přednosti hry rozhodně patří prostředí, atmosféra, dvojce hlavních hrdinů, slušný příběh, dobře zvládnuté přeměny prostředí a skoky do jiných a v poslední řadě grafické zpracování. Bohužel to všechno podráží nepříliš zábavný souboj, málo nepřátel a toporné ovládání postav. Alone in the Dark je rozhodně velmi dobrou hrou, která milovníky žánru starých hororových her v novém kabátě rozhodně potěší. Jen neočekávejte takovou akční stránku jako má Resident Evil zde je to spíše o průzkumu prostředí, vychutnávání si atmosféry a řešení hádanek.

 

Alone in the Dark

7.5

Hodnocení

7.5/10

Klady

  • Dvě skvělé hlavní postavy
  • Parádní atmosféra a prostředí
  • Dobře provedené skoky do jiných sfér

Zápory

  • Slabší akční pasáže
  • Neohrabanost postav
Hodnotit text
[Celkem hlasu: 1 Prumer: 5]

Komentujte

avatar
  Odebírat komentáře  
Upozornit na