Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Symbol nekonečného pouta – jak vybrat a nosit snubní prsten?

Snubní prsten je považován za žílu lásky. Nevěsta a ženich si je vzájemně nasazují při svatebním obřadu, jako symbol spojení, věrnosti a lásky. Také by se dal vnímat, jako symbol „vlastnictví”. Prstýnek dává ostatním jasně najevo, že dotyčná osoba není k mání, že už jeho nebo její srdce patří někomu jinému. Jejich symbolika se v průběhu staletí vyvíjela a stále vyvíjí v závislosti na tradicích a kultuře.

05. 04. 2024

U nás jsou snubní prsteny považovány za symbol manželství, do kterého patří věrnost, oddanost, láska a veškeré závazky z toho vyplývající – v nemoci i ve zdraví, v dobrém i ve zlém. Zkrátka, že dva lidé spolu zvládnou veškerou tíhu světa, ale podělí se také o to krásné.

Svatební prsteny s předstihem

Do svazku manželského vstupujeme s tím, že je to na celý život. Proto je i výběr prstýnků pro nevěstu a ženicha velmi důležitou součástí veškerých příprav. Nejpozději tři měsíce před termínem svatby je dobré mít prsteny objednané. A to z toho důvodu, že se do prstýnků velmi často nechává gravírovat text, iniciály či datum. Pokud by došlo při gravírování k chybě (špatné datum či iniciály), musíte mít čas na reklamaci. Nezřídka se také stává, že nesedí velikost. Nechávat to na poslední chvíli by se nemuselo vyplatit.

Jaký materiál vybrat?

Vybírat je možné mezi stříbrem, zlatem, platinou, karbonem, ocelí a dalšími. Častou otázkou bývá, který materiál je nejodolnější a odolá zubu času. Pravda je taková, že se postupem času opotřebují všechny prstýnky, ať už jde o stříbrné nebo nejtvrdší wolframové snubní prsteny. Za jak dlouho se prstýnek opotřebuje je individuální. Pochopitelně svou roli hraje materiál, ale i fakt, zda jej nosí člověk během fyzické práce a sportu či nikoli.

Zdroj foto: vlastní / eppi.cz

Nejčastěji používaným materiálem je pořád zlato, protože mu nechybí půvab a nadčasovost. Používá se bílé i žluté. Dalším kritériem je cenová dostupnost. Cenu ovlivní nejen výběr materiálu, ale množství vzácného kovu, který se při výrobě použije. Dalším faktorem ovlivňujícím cenu jsou gravírované texty, datum, ale i ozdobné rytiny, zda jde o tradiční či netradiční snubní prsteny, vyrobené na zakázku. Nevěsta si může nechat prsten ozdobit i kamínky.

K TÉMATU  Jak vybrat matraci pro dítě? Důležité parametry, které nesmíte při výběru podcenit

Na jaké ruce nosit snubní prsten?

Snubní prsten patří do kategorie šperků na celý život. U nás ho muž i žena nosí na levém prsteníčku. Nicméně na prsteníčku pravé ruky se nosí v Gruzii, Makedonii, Bulharsku, Rusku, Řecku, Ukrajině, Srbsku, Norsku, Polsku, Španělsku i v dalších zemích. Často však můžete i u nás potkat ženy, které nosí snubní prsten na pravém prsteníčku a na levém nosí zásnubní. Nebo muže, který nosí prsten zavěšený na stříbrném řetízku, v blízkosti svého srdce. Co si budeme povídat, ne každý muž nosí rád prstýnky a během práce mu může na ruce překážet. V tomto ohledu není žádné nucené pravidlo, které by musel člověk dodržovat.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Máte toho v práci moc a o víkendu se nevzmůžete na víc než vyprat, uvařit oběd a uklidit? Zkuste si udělat trochu času pro sebe, aktivně si odpočinout a zažít něco nového. Nechte děti u babičky a s partnerem si vyjeďte na Jižní Moravu. Tento kouzelný kraj je ideálním místem pro to vydat se na cestu za ochutnáváním vína a sportem na kolech. Co všechno tedy můžete na Jižní Moravě během víkendu zažít?
Rohy stěn bývají jednou z nejvíce zanedbávaných oblastí v domácnostech, pokud jde o styling a nebo výzdobu interiéru. I když přemýšlíte o tom, jak byste si roh upravili, většinou to stejně skončí tak, že do něj dáte buď nějakou pěknou lampu, nebo velkou pokojovou rostlinu. Existuje však mnoho dalších způsobů, jak si tento kousek domova můžete zajímavě ozdobit. A věřte nám, že některé z nich by vás možná ani nenapadly.
Působí váš domov neosobním dojmem? Necítíte se doma příjemně? Je načase se pustit do zútulnění! Nemusíte investovat do příliš rozsáhlé a finančně náročné rekonstrukce. Stačí vsadit na drobnosti, které však mají na konečném vzhledu domácnosti obrovský vliv. Čím začnete nejdříve?
Na české filmové scéně se tato filmová trilogie drží již několik let. Jistě znáte filmy Ecce homo Homolka, Hogo fogo Homolka a film Homolka a tobolka.
Říká se, že historie, ač je sebevíc temná, by se měla připomínat. Důvod je prostý - pokud budeme mít neustále na paměti hrůzy, ke kterým v minulosti docházelo, nedovolíme, aby k něčemu podobnému došlo i nyní. I z toho důvodu se stále točí filmy s osvětimskou tématikou, které jsou založeny na skutečných událostech, nad kterými se jen nevěřícně kroutí hlavou. Kromě filmových snímků stojí za přečtení také knihy o koncentračních táborech, které vás možná více vezmou za srdce.  
Máte před sebou volný víkend a přemýšlíte, co byste se svojí láskou podnikli? Nebo jenom hledáte atraktivní destinaci, kterou navštívíte při další letní dovolené? Nemusíte vždy jezdit tam, kam většina lidí. Zajeďte si za romantikou, která se vám doslova vryje pod kůži.
Zase máte pocuchané nervy, protože nic nestíháte? Ještě dříve, než sáhnete po svém obvyklém sladkém dopingu, zvažte jinou možnost. Máme pro vás hned několik potravin, které vás doslova nabijí pocitem štěstí!
Že vám někdo řekl, že čokoláda škodí, kazí se po ní zuby a tloustne se kvůli ní? Onen dotyčný určitě nemluvil o kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa. Taková čokoláda totiž naopak tělu prospívá. Že vám někdo řekl, že čokoláda škodí, kazí se po ní zuby a tloustne se kvůli ní? Onen dotyčný určitě nemluvil o kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa. Taková čokoláda totiž naopak tělu prospívá.
V zahradě nám přináší radost, uklidňuje a nabíjí pozitivní energií. Zahradní jezírko vytváří příjemnou atmosféru a jeho realizace není nic těžkého. Můžete vytvořit klasický rybníček s kameny a okrasnými rostlinami, případně do něj umístit nenáročné kapry Koi. Zahradní jezírko může být ale i designově čisté a s pravidelným tvarem, jak si můžete prohlédnout v naší galerii. Které se nakonec stane srdcem vaší zahrádky?
Turistické středisko Jasná je velmi známé, stejně jako mnoho dalších míst v jeho okolí. Dovolená v Nízkých Tatrách na Slovensku ale může být plná jedinečných zážitků z míst, která každý nezná. Poradíme vám, kam vyrazit, abyste nebyli obklopeni obrovskými davy turistů. Díky tomu si užijete dovolenou mnohem více.
Pocity štěstí a spokojenosti v životě jsou nesmírně důležité. Jak jich ale docílit a dlouhodobě si je udržet? Možná máte pocit, že je to obrovská alchymie, se kterou si nevíte rady. Nejspíše si myslíte, že ve hře je celá řada faktorů a mnoho z nich dokážete ovlivnit jenom z části – například vztahy v rodině, v práci… Ve skutečnosti toho ale máte v rukou hodně. Velkou pomoc vám nabízí hormon dopamin a jeho hladinu ve svém těle můžete ovlivnit více, než sami tušíte. Jak na to?
To, že sex je naprosto přirozenou součástí našich životů, je zcela jasné. Jenže už málokdo si uvědomuje, že chování po sexu o nás mnohé vypovídá. Poradíme vám, co muži nesnáší, když ženy dělají bezprostředně po sexu a na co si dát pozor.

Výběr článků

Proč společnost vnímá feminismus tak negativně? Má boj za rovnoprávnost žen v dnešní době ještě místo? Teď, když mají ženy volební právo, zdá se být mnohým lidem hlas feministek nadbytečný.
O sexuálním násilí se mluví čím dál častěji a zabývají se jím i televizní a filmoví tvůrci. Ostřílená dvojice Biser Arichtev a Jan Coufal si jako předlohu vzali případ takzvaného Guru Járy, který pod záštitou duchovní pomoci zneužíval své klientky.
Málokdo z nás by tomuto oblíbenému a nadanému americkému herci odhadoval jeho skutečný věk, a to 60 let. Tento fakt jistě potvrdíte, pokud jste v nedávné době zhlédli film Top Gun: Maverick. Zdá se, jako by to nemohlo být už neuvěřitelných 36 let. Ale je! A Tom Cruise vypadá pořád skvěle. Jak to dělá?

Nepřehlédněte

Značné výkyvy teplot ubližují naší pokožce. Nejhůře je na tom pleť na obličeji. Tu totiž nezakrýváte ani v zimě, zatímco zbytek těla si hoví v teple. Věnujte péči o obličej v zimě dostatečnou pozornost. Můžete si dopřát i napařování. Ale všeho s mírou. Jak na to?
Detox organismu se stal nedílnou součástí zdravého životního stylu. Po zimě nás čeká očista těla jarním detoxem. Právě strava raw by pro řadu z vás mohla být ideální cestou. Její výhodou je příjem čerstvých zdravých surovin, nenáročnost přípravy či úbytek váhy. Za kvalitu si bohužel připlatíte, na druhou stranu ale ušetříte na energiích.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek