Co ještě stihnout na zahradě, než se plně zazelená? Kdo zaspal na podzim, bude teď mít co dělat

Co ještě stihnout na zahradě, Co ještě stihnout na zahradě v dubnu, duben, jaro, zahrada

Co ještě stihnout na zahradě, než se plně zazelená? Kdo zaspal na podzim, bude teď mít co dělat. Ze země se pomalu vynořují cibuloviny a dny se prodlužují. Jelikož je to měsíc hodně nevyzpytatelný, protože někdy přináší ty nejsilnější mrazy a jindy zas jarní počasí, je především o přípravě na nadcházející sezónu. V těchto dnech se rodí nové vegetační období a jenom od naší aktivity záleží, jak moc úspěšná bude tento rok naše zahrada. Teplé dubové dny můžete využít rovněž k jarnímu úklidu.

Péče o okrasnou zahradu

Okrasná zahrada netrpělivě vyčkává příchod jara. Už koncem dubna se můžeme těšit na první sněženky, krokusy, rané narcisy a petrklíče. Na záhonku vás rovněž příjemně překvapí nádherné květy čemeřice. Za hezkého počasí můžeme ostříhat nevzhledné a odstávající větve keřů. Koncem měsíce sestříhejte motýlí strom, tavolník a nezapomeňte ostříhat hortenzie i okrasné trávy a jiné trvalky. Ty v zimě udělali dostatek parády a teď už jejich seschlé nadzemní části musejí ustoupit novým, často už viditelně rašícím výhonkům.

Jestli potřebujete přemístit nějaké keře nebo stromy, druhá polovina dubna je ten správný čas. Tedy pokud není země ještě zamrzlá. Jestli už není sníh, můžete dokonce vyhrabat i trávník. Vysévání letniček do nádob patří mezi další tipy na dubové práce. Teď je ten správný čas začít s výsadbou gazánií, železníků, zvonků i máků do nádob, které pak později určitě ocení vaše venkovní okrasná zahrada.

Foto: Pixabay

Péče o zeleninovou zahradu

Základem pro zeleninovou zahradu je vytvoření pěstitelského plánu. Pokud chcete vybudovat vyvýšené záhony, teď je nejvyšší čas, než začne vegetační období. V zeleninové zahradě mnozí už v tomto měsíci vysévají první semena salátů a sazenic teplomilné zeleniny, košťálové zeleniny i bylinek k předpěstování do skleníků. Od poloviny měsíce už vyséváme semena rajčat a paprik. Zimní česnek ošetřujeme v místech pravidelného výskytu škůdce proti knírce česnekové. Kontrolujeme uskladněnou zeleninu.

Péče o ovocnou zahradu

dub v ovocné zahradě bývá rušný. Je to důležité období pro násadu poupat, které ovlivňují úrodnost. Nedostatek sněhu a mrazivých dnů má za následek nevymizení některých škůdců, proto už teď myslete na ochranu ovocných dřevin předjarním postřikem, který je dobré si obstarat. S použitím však počkejte, až se teplota ustálí nad 15 stupňů.

Pokračujeme v řezu ovocných dřevin, jádrovin a drobného ovoce. Během nemrazivých dnů řežeme rybíz a angrešt. V teplejších oblastech můžeme koncem měsíce začít s řezem révy. Broskve a nektarinky ošetřujeme postřikem proti kadeřavosti listů. Teď je v zahradnictvích bohatá nabídka prostokořenných ovocných stromků. Připravím si jámy a můžeme začít s jejich výsadbou. Tedy pokud již země není zmrzlá.

 

Zdroj: https://www.osiva-semena.cz/duben-v-zahrade, https://www.rostlinky.cz/blog/zahrada-v-dubnu.html

Náhledové foto: Pixabay

Bydlení mě baví a ráda o něm píšu. Zkušeností mám hodně.