Pardubicko

Příhrádek o Muzejní noci uvítá trhy i návštěvníky

K

rajská knihovna v Pardubicích se i letos zapojí do celostátního projektu Muzejní noc, kdy muzea i další kulturní objekty otevírají zdarma své brány široké veřejnosti.  Letošní jubilejní 20. ročník Festivalu muzejních nocí začíná 17. května 2024.

Krajská knihovna zahájí program Májovým jarmarkem v Knihovním centru U Vokolků na Příhrádku. Od 13 do 20 hodin mohou návštěvníci na náměstíčku i v Konírně ochutnat a zakoupit lokální potraviny a řemeslné výrobky, zavítat na degustaci medu. Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové potěší milovníky květin a zahrádek širokým výběrem z floristické tvorby žáků a nepřeberným množstvím výpěstků. Ze řemesel se představí drátenictví, výroba keramiky, mýdla a šperků.  

V Knihovní centrum u Vokolků budou od 18 do 21 hodin probíhat komentované prohlídky. Návštěvníci budou moci navštívit všechny prostory včetně kosmické badatelny, která bez   předchozího objednání není volně přístupná. Grafický ateliér vyzve návštěvníky k žertovné tvorbě veršovaných reklamních sloganů, pro děti budou připravena písmenková razítka. Ve filmovém sále bude promítán dokument o rekonstrukci Příhrádku a rodině Vokolkových. Dále bude možnost zhlédnout film Stavění a bourání máje v Pardubickém kraji z produkce Přírodního muzea v Hlinsku.

Zájemci se mohou těšit na výstavy o literárních osobnostech Pardubic, kramářské tisky a prezentace projektů SŠ cestovního ruchu Pardubice. Návštěvu Příhrádku si návštěvníci budou moci zpříjemnit kávou nebo deskovou hrou v čítárně. K zapůjčení budou i venkovní hry.

Ředitelka knihovny Ing. Radomíra Kodetová zve všechny zájemce do Knihovního centra u Vokolků.  „Jsme rádi, že toto krásné místo, které má své genius loci, můžeme představit i v netradičním nočním čase a návštěvníci s námi mohou zažít nezapomenutelnou magickou atmosféru.“

Pardubická muzejní noc 2024 startuje 17. května a koná se pod záštitou Martina Netolického, hejtmana Pardubického kraje, Jana Nadrchala, primátora statutárního města Pardubic, Romana Línka, náměstka hejtmana Pardubického kraje a Martina Kuby, předsedy Asociace krajů ČR.