reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm testuje méně výkonné ARMové procesory Snapdragon X Plus

5.4.2024, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm testuje méně výkonné ARMové procesory Snapdragon X Plus
Společnost Qualcomm chystá výkonné mobilní ARMové procesory Snapdragon X Elite, nicméně nyní se mluví i o tom, že by se mohly představit slabší a levnější varianty Snapdragon X Plus, které se už testují.
Ještě v první polovině tohoto roku by se mohla objevit nová zařízení s 12jádrovými mobilními procesory Qualcomm Snapdragon X Elite, které budou postavené na architektuře ARM. Měly by přinést solidní výkon při nižší spotřebě než procesory na architektuře x86. Dosavadní zveřejněné testy, ať už oficiální nebo ne, ukazují slibné výsledky, zpravidla se to ale týká velmi omezeného výběru benchmarků, což nemusí znamenat, že takový bude i jejich obecný výkon (může jít o tzv. "cherry-picking", který se pak neodrazí v realitě). Kdo však nebude potřebovat vysoký výkon a spokojí se s nižším, možná najde zajímavou alternativu v procesorech Qualcomm Snapdragon X Plus. Proslýchá se totiž, že Qualcomm testuje dvě různé varianty tohoto procesoru.
 
Zatímco Snapdragony X Elite mají označení začínající na X1E, objevily se zmínky o nových procesorech řady X1P, což by měly být právě Snapdragony X Plus. Konkrétně šlo o dvě varianty X1P44100 a X1P46100. Prozatím ale není vůbec jasné, v jaké oblasti budou tyto čipy ochuzeny, tedy zda budou mít proti Elite nižší frekvence nebo nižší počet jader (a v obou případech patrně i nižší spotřebu), případně kombinaci obojího, rozdíl může být také v oblastech jako GPU nebo NPU. To ale v tomto okamžiku můžeme jen hádat a spekulovat.
 
Zajímavostí procesorů Snapdragon by ale měla být integrace 5G modemu Snapdragon X65, což by umožnilo těmto přístrojům mít připojení k internetu i tam, kde není v dosahu Wi-Fi. Proti většině notebooků by to tak mohla být nemalá výhoda (což ale také bude záviset na datových tarifech jednotlivých operátorů). 5G modem nenajdeme dokonce ani v MacBoocích od Applu, přestože tablety iPad téhož výrobce s těmi samými procesory ho mít mohou.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama