Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Mladá Nizozemka volí eutanazii jako řešení svých depresí: Otřesné rozhodnutí šokuje!

Osmadvacetiletá Zoraya ter Beeková, která bojuje s těžkými depresemi a hraniční poruchou osobnosti, se rozhodla pro eutanazii. Přes svůj mladý věk a fyzické zdraví jí lékaři sdělili, že její psychický stav se již nezlepší. Podle Daily Mail podstoupí tento krok již na začátku května.

05. 04. 2024

05. 04. 2024

Rozhodnutí o eutanazii

V momentě, kdy slova jako “Už pro vás nemůžeme nic udělat” padnou z úst odborníka, následují kroky, které většina z nás raději nechce ani zvažovat. Příběh mladé Nizozemky, kterou cituje The Free Press, otevírá diskuzi o tématu, jež je ve společnosti často tabuizováno, ačkoliv se dotýká základních otázek lidské existence.

Příspěvek na síti X

Cesta za osvobozením

Protagonistka tohoto příběhu stála před rozhodnutím, které si většina z nás nedokáže ani představit. Uvědomila si, že pokud se její psychický stav nezlepší, další existence pro ni ztrácí smysl. “Osvobodím se od života,” prohlásila s odvahou, která vyvolává respekt i pochyby.

Strach z neznámého

Přestože se rozhodla pro radikální krok, pro eutanazii, neznamená to, že se svými obavami nepočítala. “Smrti se trochu bojím,” sdílela s Daily Mail. To, co následuje po smrti, zůstává záhadou, která provází celé lidské bytí a její slova připomínají, že ani v tak extrémní situaci nejsme imunní vůči základním lidským otázkám.

Poslední okamžiky mezi svými

Zoraya ter Beeková si naplánovala svůj odchod s pečlivostí, jež naznačuje hledání alespoň nějaké míry pokoje v posledních chvílích. Bez hudby, avšak v přítomnosti nejbližšího, si přeje odejít doma, v přítomnosti přítele. Průběh eutanazie, jak popsala, je způsob, jak si uchovat určitou důstojnost a klid v momentě, kdy už slova “šťastná cesta” ztrácejí smysl.

Bez posledního rozloučení

Rozhodnutí nenaplnit tradiční rituály posledního rozloučení a přání zpopelnění s rozptylem popela na vybraném místě v přírodě reflektuje její touhu po nekonvenčním přístupu k životu i smrti. Nizozemsko, jako země, která legalizovala asistované umírání již v roce 2002, poskytuje podmínky pro taková rozhodnutí.

K TÉMATU  Rocková diva Marta Jandová slaví padesátiny

Statistiky a realita

Významný nárůst počtu lidí, kteří si vybrali eutanazii v Nizozemsku, odhaluje rostoucí tendenci uchýlit se k tomuto řešení v situacích, kdy utrpení převyšuje naději na zlepšení. S 8720 případy v roce 2022 je jasné, že debata o eutanazii a jejím místě ve společnosti je aktuálnější než kdy jindy.

Hranice rozhodování

Podmínky, za kterých může být eutanazie povolena, zdůrazňují komplexitu tohoto rozhodnutí. Nutnost souhlasu dvou nezávislých lékařů a způsobilost pacienta rozhodnout se pro takový krok odhalují hluboké etické a morální dilema, se kterým se společnost musí vypořádat.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Brenda z Beverly Hills konec snů: Před smrtí se vzdává svého velkého plánu

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Chcete vylepšit váš byt, ale chybí vám nápady? Pojďte se s námi podívat na tipy, díky kterým váš byt prokoukne a získá nový a svěží vzhled.
Pokud se vám při přečtení názvu dnešního článku vybavilo rozesmáté dítě na venkovním hřišti, zkuste nyní tu představu trochu změnit. Houpání totiž zdaleka nemusí být výsadou dětí. Houpačky umístěné v bytech nabízí prostor pro odpočinek a zároveň jsou velmi zajímavým doplňkem interiéru.
V počátcích každého vztahu je velmi těžké odhadnout, jak je ten druhý naladěn, jaká témata ho uvádějí do rozpaků a které mu naopak vůbec nevadí, nebo ho dokonce těší. Pokud spolu ale trávíte romantický večer, vždycky dopadne velmi nechvalně, pokud stočíte řeč na jedno z níže uvedených témat.
Agorafobie postihuje dvakrát častěji ženy než muže. Typická doba, kdy se u pacientů příznaky agorafobie projeví, je mezi 25 až 35 lety. Obecně známá je tato porucha jako strach z veřejných a otevřených prostor.
V 90. letech bylo všechno mnohem jednodušší - zejména pokud jde o vztahy s celebritami. Ve skutečnosti existovaly četné páry celebrit z 90. let, které jsme všichni uctívali, i když jsme si nebyli jisti, jak dobře spolu vycházeli poté, co chaos na červeném koberci utichl a davy šly domů. Většina z těchto párů z 90. let se od té doby rozpadla. Ale pár šťastlivců je stále spolu a stále si užívá svůj románek.
Základní pravidlo skutečné ženy zní: Na parfému se nešetří. Už slavná Coco Chanel nazvala parfém doplňkem, který vypoví o vzhledu ženy, a stále vám ji připomíná, když je zrovna pryč. Podle Francouzů jsou zase vůně, spodní prádlo a boty nejdůležitějšími prvky, které vytvářejí obraz ženy.
Plesová sezóna je tu! Jaká událost čeká právě vás? Při výběru šatů a doplňků záleží na akci, na kterou se zrovna chystáte. Není ples jako ples. Vždy sledujte nejen dress code, ale také současné trendy. Co si letos můžete dovolit?
Ať už se chystáte na výlet, za nákupy, na první dovolenou nebo zkrátka jen někde chcete přenocovat, podívejte se, jestli se ve vámi vybrané lokalitě nenachází zařízení, které disponuje certifikátem „baby friendly“. Věřte nebo ne, ale ubytování nebo pouhý oběd s dítětem po boku se vám totiž může v mnohém zpříjemnit a usnadnit.
Chloupky umí rapidně snížit ženské sebevědomí, a to zejména v létě, kdy nohy jsou to, co chceme ukazovat a odhalovat. Aby zely hladkostí a abychom se nebáli vzít si krátkou sukni či oblíbené šaty, depilace přichází vhod. Od epilace se liší několika výhodami.
V padesáti pěti letech se dnes málokdo ztotožní s pojmem senior. Důležité je ale to, že mnoho cestovních kanceláří nabízí pro lidi ve věku 55 let a více výhodné podmínky pro dovolenou. Dovolená pro seniory na vás vyskakuje na každém rohu, skutečně se ale tak vyplatí, jak cestovky inzerují? Zjistili jsme to!
Zase máte pocuchané nervy, protože nic nestíháte? Ještě dříve, než sáhnete po svém obvyklém sladkém dopingu, zvažte jinou možnost. Máme pro vás hned několik potravin, které vás doslova nabijí pocitem štěstí!
Krásné umění, inspirované oceánem, vlnami a příbojem. Neobvyklé techniky použití barev a přírodních materiálů vytváří skutečné skvosty, které si můžete udělat také. Stačí trochu tvořivosti a váš originální kousek je na světě. Je to i inspirace na perfektní dárek pro někoho z rodiny, přímo z vašich rukou.

Výběr článků

Nic nedokáže pokazit dovolenou tak jako špatné počasí a zdravotní obtíže. S počasím sice vy sami nic neuděláte, ale před zdravotními neduhy se můžete chránit tím, že si pečlivě sbalíte s sebou na dovolenou také lékárničku. V zahraničí se totiž léky první pomoci shání obtížněji.
Neustálé pochybnosti o sobě. Kritika své postavy, kritika svého chování. Nedůvěra v dosažení stanovených cílů... Poznává se v tomto některá z vás? Přály byste si, ženy, mít se více rády? V dnešním článku si povíme, jak na to! Jak se mít ráda, jak zlepšit své sebevědomí a jak zkrátka zazářit!
Domácí mazlíčci jsou zkrátka nekonečným zdrojem zábavy. Umí nás pořádně naštvat, ale svou roztomilostí to vždy vyváží. Psi, kočky, ale dokonce opice nebo veverka, ti všichni vás pobaví svými lumpárnami ve videu. Podívejte se na zvířátka v akci!

Nepřehlédněte

Ekonomům je nyní zřejmě jasné, o čem je řeč, nebo tedy alespoň ve světě obchodování, ostatní možná jen pokrčí rameny. Optikou Paretova principu se však můžete zadívat nejen na svět ekonomie, ale na veškerou vaší činnost – hubnutí nevyjímaje. O čem je to tedy vlastně řeč?
Léto už je v plném proudu a s ním i více či méně nutné doplňování a obměňování šatníku. Co by ale v sestavování našeho šatníku na teplé měsíce mělo hrát největší roli, jsou materiály oblečení. Víte, které jsou ty nejvíce vhodné na léto, a kterým je lepší se v obchodě raději obloukem vyhnout?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek