Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nový zákon omezí dětem přístup k sociálním sítím. Je to extrémní opatření, reagují experti

  5:29
Fenomén sociálních sítí se ve společnosti drží už řadu let. Za tu dobu se někteří začali domnívat, že nejsou zas tak přínosné pro mladší jedince, kteří si na nich často vytvořili závislost.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Na druhou stranu se „socky“ staly velmi kontroverzním tématem ať už mezi generacemi, či experty. Podle Jany Večerkové, zakladatelky a ředitelky intenzivních kurzů programování Coding Bootcamp Praha, má používání sítí samozřejmě klady i zápory. „V obou případech je ale důležitá osvěta, tak abychom my vědomě používali sociální sítě k tomu, k čemu jsou dobré, a ne aby sociální sítě ovládaly nás,“ konstatuje pro Metro Večerková.

K jednomu takovému kontroverznímu kroku se minulý týden rozhodl americký stát Florida. Jeho guvernér Ron DeSantis podepsal nový zákon omezující přístup k sítím mladších dětí.

Nová legislativa v podstatě zakazuje dětem do čtrnácti let úplně využívat tyto platformy, zatímco adolescentům ve věku od 14 do 16 let povoluje jejich užívání pouze s výslovným souhlasem zákonných zástupců.

„Schválení návrhu na Floridě je bezpochyby kontroverzní krok, který navíc půjde velmi lehko obejít. U náctiletých pravděpodobně navíc dojde k efektu, že zakázané ovoce nejlépe chutná. Zákaz se může zdát jako snadné řešení, ale jediným reálným řešením je osvěta a soustavné vzdělávání mladých lidí tak, aby nebyli pasivními konzumenty, měli zdravé sebevědomí i mimo virtuální svět a nestávali se tak lehkými oběťmi,“ dodává Večerková.

Zakázat?

  • TikTok se stal předmětem dohadů mezi americkými politiky. Možná je ale namístě zvážit, jaké má tamní společnost priority.
  • Na vině je geopolitické napětí, konkrétně mezi Čínou a Spojenými státy. Dění se točí okolo mateřské společnosti TikToku, čínské ByteDance, která má skrz sociální síť přístup k uživatelským datům (nejen) amerických občanů.
  • Americká vláda se obává, že se citlivá data mohou dostat do rukou čínské vlády. Ta je může zneužít k šíření dezinformací, které jsou v kontextu otevřených válečných konfliktů, nadcházejících amerických prezidentských voleb a rozkvětu generativní umělé inteligence mocnou zbraní.
  • Američtí zákonodárci proto přistupují k TikToku jako k trojskému koni a označili platformu za potenciální hrozbu pro národní bezpečnost a soukromí uživatelů. Po TikToku požadují, aby zpřetrhal pouta s ByteDance, jinak jej na území Spojených států zakážou.

David Strejc, odborník na moderní technologie, návrh zákona považuje za velmi problematický. „Je to extrémní opatření, které nerespektuje práva a autonomii mladých lidí. Obávám se, že je to spíše politické gesto než promyšlené řešení. Zákaz by byl velmi těžko vymahatelný a děti by si stejně našly způsob, jak ho obejít. Místo toho potřebujeme otevřenou diskusi, kvalitní vzdělávání a užší spolupráci mezi rodiči, školami a technologickými firmami,“ komentuje pro Metro Strejc.

Konec šikany?
Na obranu floridského zákona – zákaz by mohl podle Večerkové v malé míře přispět k minimalizaci kyberšikany a sexuálního zneužívání, ale není to samospásné řešení.

„Taktéž je otázka, jak by se následně takový 16letý člověk v dnešní době vypořádával s náhlým vstupem do světa sociálních sítí, které většina jeho vrstevníků používala už roky,“ míní Večerková. Podle Strejce mají projevy šikany mnohem hlubší příčiny a agresoři si vždy najdou cestu k obětem.

„Zákaz by mohl naopak ztížit identifikaci a řešení těchto případů, protože by se přesunuly do skrytější roviny. Klíčová je prevence, budování důvěry mezi dětmi a dospělými, podpora obětí. A to vše jde dělat i bez omezování svobody,“ konstatuje Strejc.

Liberální společnost
To, že se Florida zapsala regulací sociálních sítí do historie, by mohlo inspirovat i další státy. Podle Strejce je ale nepravděpodobné, aby podobné změny v zákoně čekaly i Českou republiku.

„Máme silnou tradici svobody a demokracie a naše společnost je poměrně liberální. Představa, že by stát takto plošně zakazoval dětem používat internetové platformy, je pro mě nepřijatelná,“ vysvětluje a dodává, že by očekával velký odpor odborné veřejnosti, aktivistů za digitální práva a třeba i mnoha politiků.

„Česko by se mělo ubírat cestou digitální gramotnosti a podpory zodpovědného chování, ne zákazů,“ uzavírá Strejc. Pokud by se i přesto Sněmovna rozhodla jít ve šlépějích americké Floridy, experti predikují spíše negativní dopady na českou mládež. „Děti by přišly o mnoho příležitostí k osobnímu rozvoji, vzdělávání, sociální interakci. Prohloubily by se nerovnosti mezi dětmi, které mají více možností se realizovat off-line, a těmi, pro něž je on-line svět důležitou součástí života. Zákaz by vedl k obcházení pravidel, lhaní rodičům, používání méně bezpečných platforem. Narušila by se důvěra mezi dětmi a dospělými. Pozitiva v podobě menších rizik by byla minimální a rozhodně by nepřevážila nad ztrátou svobody a příležitostí,“ dodává Strejc.

Děti mají vlastní práva
V neposlední řadě by se hlavně případná regulace projevila na svobodě projevu dětí a ztížila jim přístup k informacím.

„Zákaz by byl jednoznačně popřením jejich svobody projevu a práva na informace. Děti nejsou jen pasivní objekty ochrany, ale samostatné bytosti s vlastními právy. Mají právo se vyjadřovat, sdílet své názory, získávat informace. Samozřejmě úměrně věku a za určitých mantinelů, ale plošný zákaz považuji za nepřijatelný. Lepší je podporovat rozvoj jejich mediální gramotnosti a kritického myšlení. A to vše se nejlépe naučí právě používáním technologií, ne zákazem,“ uzavírá Strejc.

Autor: , Metro.cz

Pražské letiště zkracuje dobu parkování zdarma na 10 minut

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili kvůli nevracení záloh za kelímky

28. dubna 2024  19:10,  aktualizováno  19:34

Sobotní studentský festival Majáles v pražských Letňanech probíhal zprvu hladce. Samotný závěr...

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Máj, lásky čas. Zamilovaná zastávka u Vltavy se začíná plnit srdíčky a vzkazy

2. května 2024  18:16

Pražský dopravní podnik nachystal cestujícím další zpestření. Po Zasněné, Vánoční a Velikonoční...

Zeissův dalekohled na Petříně znovu zprovoznili. Oprava stála přes pět milionů

2. května 2024  16:33

Nově opravený Zeissův dalekohled ve Štefánikově hvězdárně ve čtvrtek opět zprovoznili. Pro...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...