2148028855

Množství živin v půdě odhalí test, mnohé prozradí samy rostliny

Odhadnout, jestli substrát na zahradě potřebuje hnojivo nebo ne, je pro všechny zahrádkáře velmi náročné. Obsah živin je přitom velmi důležitou informací, protože podle toho určujete, zda vám budou růst rostliny a jak velkou budete mít úrodu. Množství živin ovlivňuje typ půdy, předchozí pěstování nebo používání hnojiv. Na jaře je nejlepší doba na ověření živin v půdě. Jak na to?

Otestujte svou půdu

Nejjednodušší věc, jakou můžete udělat, je zakoupit si v zahradnictví test na půdu. Testy vám řeknou, jaké pH půdy a obsah živin máte na zahradě k dispozici. Uvidíte, jaké množství dusíku, fosforu a draslíku máte v substrátu. Podle toho zjistíte, jaké hnojivo budete potřebovat do svých záhonů. Každé z nich je bohaté na jiné minerály, a proto je musíte zjistit předem. Další možností je experimentovat s hnojivem a čekat na výsledek.

Mohlo by vás zajímat:  Úmornému žehlení může být konec ještě dnes. Klíčem je správné praní a sušení
27197008
Zdroj obrázku: Freepik

Pozorujte zdraví a růst rostlin

Až budete pěstovat své rostliny nebo plodiny, pozorujte jejich stav a rychlost růstu. To vám může také poskytnout velmi dobrou představu o tom, jestli má substrát dostatečné množství živin. Jestli mají sytě zelenou barvu listů, mají dost živin v půdě. Na druhou stranu slabé a vybledlé listy, málo květů nebo malé plody znamenají, že musíte použít hnojivo. Podle druhu rostliny a období růstu. To je další možnost, jak můžete poměrně jednoduše (a zadarmo) pozorovat, zda půda potřebuje hnojivo.

Mohlo by vás zajímat:  4 přírodní lektvary, které vyhrají boj nad nenasytnými škůdci. Ochrání rostliny doma i na zahradě

Aplikujte přírodní hnojiva

Vidíte jakékoli známky toho, že v půdě není dostatek živin? Použijte přírodní hnojivo. Jakmile bude obsahovat dusík, fosfor, draslík nebo vápník, použijte ho na své zahradě. Využít můžete vaječné skořápky, banánové slupky nebo kávovou sedlinu. Použít můžete organická i anorganická hnojiva. Soustřeďte se pouze na přírodní zdroje živin. Chemické prostředky jsou zbytečně drahé a často nefungují ani tak dobře jako domácí varianty, které najdete ve své kuchyni.

Zdroj: https://www.earthjuice.com/support-materials/resources/plant-nutrient-deficiencies
Přidat na Seznam.cz