Jak chránit nábytek před domácími mazlíčky

pes

Život s domácími mazlíčky zahrnuje řadu radostí i starostí, ke kterým je důležité umět se v průběhu života zvířete postavit. Jakmile chcete ochránit nábytek před poškozením, budete se do toho muset pustit skutečně komplexně. Hraní, aktivity i pravidelné procházky s mazlíčky jsou nedílnou součástí pro zachování klidu a vaší pohody. A to není ani zdaleka vše…

Nudící se mazlíček znamená katastrofu

Jakmile se domácí mazlíček začne doma nudit, mohou nastat nebývalé komplikace. Zoubky a často i drápky jsou častou příčinou pohromy. Škrábání i kousání může náhle zkrátit životnost vašeho nábytku. Je čas zakročit proti nezbednosti vašich mazlíčků včas. Jak? Především jeho zabavením.

V době, kdy je mazlíček sám doma, je zapotřebí jej správně motivovat. Pořiďte domů několik hraček, které může také kousat. Žvýkací předměty odbourávají nejen nudu, ale i stres. V blízkosti vašich mazlíčků by neměly chybět ani škrabadla, to platí zejména u koček, které rády šplhají v korunách stromů. Škrabadla by měla být vždy plně funkční, stabilní i dostatečně vysoká. Škrabací stromy mějte pod různými úhly škrábání. Jedině tak udržíte pozornost mazlíčka na delší dobu.

pes

Foto: Pixabay

Zvolte kulaté hrany

Nábytek bez ostrých hran svádí k ničení nábytku vždy o něco méně. Ožvýkané rohy kulatého nábytku jsou v takovém případě pro domácí mazlíčky nedostupné, neboť zoubky se daleko lépe zakousnou do ostrých hran stolu či židle. Kulaté hrany jsou při hraní navíc i více bezpečné, a to nejen pro zvířata.

Prevence nadevše

Cílem pozornosti bývá často gauč nebo křesla ze kterého visí často řada vláken. Mazlíček, který se za ně zachytí drápky, mívá často sklony k tomu je vytrhávat. Vám pak často zbydou jen oči pro pláč. Aby k takovým situacím raději vůbec nedocházelo, je zapotřebí jednat předem. Jak?

Zajistěte gauč vhodným přehozem nebo dekou. Jakmile dáte mazlíčkovi příležitost a šanci věci zničit, bývá obvykle již pozdě. Vytrhaná vlákna z gauče nebo ohlodané rohy nejsou příjemné pro žádného majitele psů i koček.

Alobal pomůže

Na atraktivní místa nastražte alobal. Zvuk mačkaného alobalu zvířata nesnesou, zejména v počátku se jim budou vyhýbat obloukem. Zvláště u štěňat, nebo koťat může být alobal vhodným strašákem. Nalepte ho tam, kde je nejvíc potřeba.

Pronikavé vůně

V mnoha případech postačí nastavit zvířatům do cesty nelibé vůně. Mohou to být kupříkladu slupky od citrusů nebo obyčejný ocet. Místo kolem vašeho nábytku postříkejte nejlépe rozprašovačem a zažeňte zvědavé „hlodavce“ pryč.

Tam kde nepomohou škrabadla, zaberou lepící pásky. Nalepte je poblíž místa tam, kde mazlíček nejčastěji škrábe. Lepkavý pocit na tlapkách kočky příliš nesnesou. Pomohou i feromonové difuzéry při nichž se kočka cítí více v bezpečí. Ztratí tak potřebu více značkovat a své teritorium si značit i svým drápem.

Zdroje informací: https://www.homeincube.cz/jak-ochranit-nabytek-pred-zoubky-a-drapky-nasich-mazlicku/

https://zarizujemebydleni.cz/jak-ochranit-pred-ratolestmi-a-domacimi-mazlicky-sedaci-soupravu/

Náhledové foto: Pixabay 

Stylové bydlení je skvělé. Vím o něm hodně a chci se o to podělit.