6. dubna 2024 • 15:25

Vedro v Praze a kolapsy na půlmaratonu. Záchranáři aktivovali traumaplán

Autor: nit, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
SESTŘIH: Dallas - Vegas 2:1. Faksa rozhodl o postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Teplé počasí během sobotního pražského půlmaratonu způsobilo mnoha běžcům zdravotní potíže. Pražská záchranná služba už ošetřila desítky lidí a uvedla, že mezi nimi převažovaly kolapsové stavy. Vyhlásila pak traumaplán.



Pro vytrvalostní běhy jsou obecně vhodnější chladnější teploty, v sobotu dopoledne bylo ale na začátek dubna v pražských ulicích nadstandardní teplo, které se blížilo dvaceti stupňům Celsia. To sice neovlivnilo vítěze závodu mužů Sabastiana Kimaru Saweho z Keni, který ve skvělém čase 58:24 hodiny překonal rekord závodu, ale spoustě takzvaných hobíků přidělalo velké problémy.

„V souvislosti s konáním 1/2 Maratonu došlo během akce k mimořádné události, při níž má zdravotní obtíže větší množství osob, přičemž obtíže jsou spojeny s mírou fyzické náročnosti závodu. Z tohoto důvodu byl vyhlášen TRAUMAPLÁN,“ uvedla pražská záchranka na sociální síti X.

Traumaplán se podle jejího mluvčího aktivuje ve chvíli, kdy je postiženo větší množství lidí, někdy i preventivně, kdy počty ještě nejsou známy, a není zřejmé, jak se situace vyvine.

„Jsou tam obtíže po fyzické námaze včetně kolapsů,“ řekl mluvčí záchranky Karel Kirs.

Kromě vítězného Saweho ovlivnilo velké teplo i časy většiny elitních atletů. Ještě větší problémy pak měli hobíci. Na startu navíc byl rekordní počet závodníků za historii všech závodů pořádaných pod hlavičkou organizace RunCzech. Podle pátečních informací se na startu mělo objevit 15 411 běžců, z toho dvě třetiny ze zahraničí.

„Extrémní vedro, asi od devátého kilometru bych to nejradši vzdal,“ uvedl jeden z běžců na sociální síti. Dodal, že v cíli neměl daleko k omdlení.

Záchranka ráno na síti X oznámila, že pro půlmaraton bude mít k dispozici tři sanitní vozy s posádkami záchranářů. Pak vydala prohlášení, že z preventivních důvodů dojde během akce k posílení počtu zdravotnických týmů, které budou strategicky rozmístěny podél celé trati závodu.

Sobotní teploty jsou na začátek dubna opravdu výjimečné. Není vyloučeno ani překonání prvního tropického dne v roce, který byl historicky naměřen nejdříve 17. dubna v roce 1934 ve Vlašimi, kde bylo rovných 30 stupňů, uvedli meteorologové.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud