Varování: Všem těmto českým řidičům hrozí, že jim policie vezme SPZ. Budou navíc muset zaplatit brutální pokutu

Věděli jste o tom, že v některých případech vám policisté mohou sebrat SPZ? Dejte si pozor, ať se vám to také nestane.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

Státní poznávací značku, všeobecně známu jako SPZ na sobě musí mít každé auto. Slouží jako oficiální identifikace vozidla pro různé účely. Věděli jste ale, že v některých případech vám policisté mohou SPZ zabavit? Zjistěte, kdy je to možné, ať se to nestane i vám.

Neplacení pokut vás může stát SPZ

Registrační značku využívají s příchodem moderních technologií i různé radary. Typické jsou třeba rychlostí kamery. Anebo monitorovací vozidla kontrolující zaplacené parkovné, o čemž psaly Události247. Díky snímání SPZ lze snadno identifikovat dané vozidlo a v případě prohřešku jeho majiteli zaslat pokutu. Sankce za dopravní přestupky jsou však zároveň něčím, co mnozí motoristé ignorují, a odmítají je platit. To se jim ale může vymstít.

iZdroj fotografie: Draceane / Creative Commons / CC-BY-SA
Státní poznávací značku musí mít každé auto

Opomenutí zaplacení pokut může mít celou řadu následků. Nejdříve mohou lidem přijít upomínkové dopisy či zaplacení mohou vymáhat policisté při silniční kontrole. To ale nejsou ty jediné způsoby, jak peníze od dlužníků získat. Jak píše web Autosalon, pokud motorista odmítnete dluh uhradit, může ho čekat třeba nasazení botičky nebo dokonce zabavení SPZ. Pokud tedy také patříte mezi neplatiče pokut, mohou policisté vzít registrační značku i vám.

Sebráním poznávací značky to nekončí

Ani v případě, že policisté sáhnou k takto přísnému trestu, však není pokuta odpuštěna. Když totiž budete chtít získat svou SPZ zpět, nezbude vám, než dluh na policejní stanici či celním úřadě zaplatit. Až po předložení dokladu o úhradě vám pak zabavenou registrační značku vrátí.

A pokud byste snad přesto chtěli raději jezdit bez SPZ, než abyste dlužnou částku uhradili, pak věřte, že to není dobrý nápad. Je všeobecně známé, že za jízdu bez poznávací značky hrozí řidičům mastná pokuta. Jak upozorňuje web Deník, dosáhnout může až 10 tisíc korun.

Věděli jste, že vám policisté mohou vzít SZP? Dejte nám vědět do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články